ZakenVerhalen

Stan Uyland, BMU Groep: specialist in ontwikkelen, nieuwbouw en verbouw

Leestijd: 4 minuten

Samen met zijn broer Bas runt Stan Uyland al jarenlang het bedrijf BMU Groep, specialist in plan/projectontwikkeling, nieuwbouw en verbouw/renovatie. Jarenlang waren ze gevestigd aan de Veldmaarschalk Montgomeryweg in Soesterberg. In augustus 2022 betrokken ze hun nieuwe pand aan de Centurionbaan in Soesterberg. Stan: ‘We hebben het hier met z’n allen prima naar ons zin. Ons nieuwe pand, dat uiteraard door onszelf ontwikkeld en gebouwd is, past ons als een jas.’

“We kregen de liefde en passie voor de bouw met
de paplepel ingegoten”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Al van kinds af aan was ik te vinden op de bouwplaats. Onze vader had namelijk vroeger een aannemingsbedrijf in Soest. Net als mijn 1,5 jaar jongere broer Bas kreeg ik de bouw en ook de liefde en de passie voor de bouw dan ook met de paplepel ingegoten. Van 1982 tot 1988 studeerde ik Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vervolgens was ik enige tijd controller bij een multinational in het buitenland. Toen onze vader ernstig ziek werd kwam ik terug naar Nederland en nam ik samen met Bas, die toen uitvoerder was binnen het bedrijf, het bedrijf over. We krijgen trouwens regelmatig de vraag waar BMU precies voor staat. Heel eenvoudig: voor Bouw Maatschappij Uyland.”

“We denken graag mee over de context van het bouwwerk”

Korte promo-talk

“We ontwikkelen uiteenlopende bouwwerken variërend van woningen, appartementen, kantoren en bedrijfsgebouwen tot complete bouwgebieden. Op basis van onze jarenlange ervaring en expertise denken we bij onze ontwikkelwerkzaamheden graag mee over de context van het grote of kleine bouwwerk. Dat geldt voor de financiering en de regelgeving maar onder meer ook voor de verschillende mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Naast plan/projectontwikkeling is ook nieuwbouw een specialisme van ons. We bouwen zowel vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen als bedrijfskantoren en -hallen. Dankzij ons intensieve bouwprojectmanagement worden opdrachtgevers maximaal ontzorgd en zijn ze verzekerd van een realisatie naar wens, op de meest voordelige wijze. Een derde specialisme van ons is de verbouw en renovatie inclusief verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en openbare gebouwen waaronder schoolgebouwen. Eigenlijk hebben we nóg een specialisme: de duurzame en innovatieve BetonBallon-bouwmethodiek. Hiermee realiseren we allerlei gewelfde bouwwerken met behulp van opnieuw te gebruiken ballonnen. ”

“jarenlang heb ik op tamelijk hoog niveau gevoetbald”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Wat een verrassende maar leuke vraag is dit. Echt wereldschokkende ontboezemingen heb ik niet, maar misschien is het verrassend dat ik een tijd lang een koude-warmte training bij fysiopraktijk Lijf & Visie in Soest heb gevolgd. Je weet wel: hierbij ga je samen met een paar andere mensen enkele minuten onder in een letterlijk ijskoud bad. Net als meditatie en bidden, ik ben een gelovig mens, zorgde dit bij mij voor veel innerlijke rust. O ja, misschien is dit ook verrassend: ik heb op tamelijk hoog niveau gevoetbald, bij de eredivisievoetbalclub Excelsior in Rotterdam.”

“Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid,

dan kan ik echt giftig worden”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Aan onrechtvaardigheid. Daar kan ik echt niet tegen. Hoewel ik van nature een rustig persoon ben wordt ik dan echt giftig. Ik mocht op deze vraag niet het antwoord ‘oneerlijkheid’ geven, dat doe ik dan ook niet maar voor ons als BMU Groep is het wel essentieel dat er wederzijds 100% vertrouwen is tussen de opdrachtgever en ons. Dat is bij ons de basis voor een goede en langdurige samenwerking.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“Door bij de ontwikkeling en de bouw altijd sterk rekening te houden met mens en milieu, onder meer door zo veel mogelijk met duurzame materialen te werken en heel milieubewust om te gaan met afvalstromen. Daarnaast hebben we 300 zonnepanelen op het dak van ons pand, beperken we het gebruik van auto’s zoveel mogelijk en privé pak ik zo veel mogelijk de fiets.”

“Mijn grootste zakelijke blooper: het starten van een adviesbureau voor meerjarige bouwplanningen”

Jouw grootste zakelijke blooper?

“Dat was zonder twijfel toen we, binnen onze groep, startten met een bedrijf voor advisering op het gebied van meerjarige onderhoudsplanningen in de bouw. Dat bedrijfsonderdeel paste totaal niet, bleek niet rendabel te zijn en hebben we daarom verkocht.”

Welke software raad je anderen aan?

“Daar kan ik kort over zijn. We werken met AFAS-software. Daar zijn we allen heel tevreden over, al jarenlang. AFAS biedt ons een totaalpakket bestaande uit flexibele en solide software maar ondersteunt ons ook met trainingen en coaching. Ik kan deze software iedereen aanraden.”

Welke (zakelijk) boek of (zakelijke) documentaire raad je andere ondernemers aan?

“Ik zei het al eerder: ik ben een gelovig mens. Eigenlijk kan ik me geen beter boek voorstellen dan het boek ‘Spreuken’ uit de bijbel. Daar haal ik telkens opnieuw veel inspiratie uit, zowel voor mijn privé-leven als op zakelijk gebied. Ook als je niet gelovig bent kun je, als je daar voor openstaat, daar als ondernemer het nodige van leren. Ha, ha als dit een beetje belerend klinkt: zo is het per sé niet bedoeld.”

Beste zakelijke advies: blijf altijd vooruit kijken en leer van je ervaringen”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Dat was ‘altijd vooruit blijven kijken en leren van wat er gebeurd is.’ Mijn persoonlijke motto, eigenlijk is dat ook een advies voor anderen: ‘Het glas is half vol, niet half leeg.’ Het is volgens mij goed om regelmatig te beseffen dat het leven niet maakbaar is. Soms zijn er onverwachte wendingen, zowel negatieve als positieve. In zijn algemeenheid is het denk ik goed dat we anderen aanmoedigen om te proberen om niet al te zwaarmoedig te zijn. Mijn persoonlijke advies is dan ook: laten we er naar streven om zoveel mogelijk optimistisch in het leven te staan, privé en zakelijk.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.bmu-groep.nl

Lees ook:

Ronald Snel, SIT Injectietechniek: “24/7 paraat voor injectiewerk”

Jeroen van Netten

Roald van der Heide, Citrien ProcesConsult: “Ik ben gek op chaos!”

Jeroen van Netten

Martijn de Winter, Karelsen Banden: “de bandenspecialist van Nederland”

Jeroen van Netten