ZakenVerhalen

Jeffrey Schweers, Tandprothetische Praktijk Kunstgebit Soest: extreem laagdrempelig

Leestijd: 5 minuten

Inmiddels heeft tandprotheticus Jeffrey Schweers al ruim 6 jaar zijn eigen praktijk in Soest. Zijn authentieke witte pand aan de Burgemeester Grothestraat is weliswaar voorzien van reclame op de ruiten maar is niet enorm opvallend. “Prima zo” zegt Jeffrey lachend. “Wij zijn tamelijk bescheiden en hoeven niet zo op de voorgrond te treden. Vakbekwaamheid en vooral laagdrempeligheid en klantvriendelijkheid vinden wij veel belangrijker.”

Wanneer en hoe begonnen in jouw vakgebied?

“Na een aantal jaren gewerkt te hebben als beeldtechnicus, met name tijdens live TV-uitzendingen van nationale en internationale topvoetbalwedstrijden, grote concerten en allerlei muziekfestivals, vond ik het tijd voor een carrière switch. Mijn eerste baan op mijn huidige vakgebied was bij een tandtechnisch laboratorium in Amersfoort. Daar was ik leerling-tandtechnicus en ik volgde in Utrecht de 4-jarige MBO-opleiding tot tandtechnicus. In die periode heb ik enorm veel geleerd. Omdat ik wil me verder wilde ontwikkelen volgde ik daarna een 1-jarige specialisatie-opleiding als voorbereiding op mijn vervolgopleiding: de 4-jarige HBO-opleiding tot tandprotheticus. Toen ik die had afgerond waren er helaas geen mogelijkheden om als tandprotheticus te werken bij dat laboratorium in Amersfoort. Daarom stapte ik na 8 jaar over naar een grote gespecialiseerde tandprothetische praktijk in Geleen.”

“met een koffer vol spullen ging ik dagelijks naar verpleeginstellingen”

“Hoe ik terecht kwam in Limburg? Door mijn toenmalige relatie. Mijn werk als tandprotheticus daar beviel heel goed. De praktijk verleende haar diensten onder meer op locatie bij zo’n 20 verpleeginstellingen in Midden- en Zuid-Limburg. Met mijn koffer vol met spullen ging ik elke dag naar verpleeginstellingen en had ik spreekuur op vaste dagen. Toen de relatie met mijn toenmalige vriendin na enige jaren voorbij was besloot ik, als Soester knol, terug te keren naar Midden-Nederland en een eigen tandprothetische praktijk te starten.”

“Carolin en ik zijn ongeveer even perfectionistisch”

“Eerst huurde ik in Hoogland een techniektafel bij een collega en na korte tijd kwam Carolin bij mij in dienst. Sinds 2018 heb ik een eigen praktijk in mijn huidige pand in Soest. Carolin, die nu al 8 jaar bij en met mij werkt, en ik zijn ongeveer even perfectionistisch. We willen altijd het allerbeste en mooiste eindresultaat voor de cliënt. Dat lukt aardig want we worden regelmatig verrast met bonbons, een taartje of een bloemetje van iemand die heel gelukkig is met onze dienstverlening en zijn of haar nieuwe kunstgebit.”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Wij zijn een tandprothetische praktijk. Dat betekent dat wij, op grond van onze opleiding en jarenlange ervaring officieel gecertificeerd zijn om zelfstandig een kunstgebit bij iemand aan te meten waarna we het kunstgebit maken. Anders dan door velen gedacht wordt is het dus niet noodzakelijk dat iemand doorverwezen wordt door de tandarts. Vaak gebeurt dat wel want voordat een kunstgebit aangemeten kan worden moeten natuurlijk eerst de eventuele tanden en kiezen worden getrokken worden door de tandarts of desnoods de kaakchirurg. Wij meten kunstgebitten aan, maken volledige of gedeeltelijke kunstgebitten en zogenoemde klikgebitten op implantaten en we verzorgen onderhoud en reparaties aan gebitsprotheses. Wettelijk gezien zijn wij een gecertificeerde eerstelijns zorgverlener. Het is onze passie om voor iemand het mooiste en beste kunstgebit te maken waar iemand helemaal gelukkig mee is om esthetische redenen en/of omdat het kauwvermogen weer helemaal hersteld is. Hoe mooi is het als je iemand helpt met het terugkrijgen van zelfvertrouwen en comfort bij het eten.”

“Ik kan me geen mooier vak voorstellen!”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Leuke vraag. Niet iedereen weet het verschil tussen een tandtechnicus en een tandprotheticus. Een tandtechnicus is wettelijk niet bevoegd en heeft niet de specialistische opleiding gevolgd om zelfstandig een kunstgebit aan te meten maar moet dat overlaten aan een tandarts of een tandprotheticus. Wij zijn een tandprothetische praktijk. Dat betekent dat wij die bevoegdheid, opleiding en expertise wel hebben zodat een cliënt één aanspreekpunt heeft vanaf het aanmeten tot en met het onderhoud en het verzorgen van (spoed)reparaties. Voor ons is alleen het beste goed genoeg. We zijn dan ook aangesloten bij en actief lid van ONT (Organisatie van Nederlandse Tandprothetici) en KRTP (Kwaliteits Register Tand Prothetici). Ha, ha, je zou kunnen zeggen dat we een beetje een vakidioot zijn. Sowieso hebben elke dag heel veel plezier in ons mooie werk.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“Het is en blijft een mooie en fijne uitdaging om het hoge niveau van onze dienstverlening vast te houden. Laagdrempeligheid en klantvriendelijk blijven daarbij onze uitgangspunten. We zeggen wel eens: We maken het gebit samen met de klant. Komende jaren wil ik, wat vaker dan afgelopen jaren, tandartsen in Soest en Baarn tijdens mijn workshops en trainingen adviseren over de specialistische mogelijkheden op het gebied van kunstgebitten. Je zou dat kunnen zien als een soort van vakmatige missie. Misschien dat ik ooit nog eens een tweede medewerker in dienst neem, maar dat speelt nu en komende jaren zeker niet. We zijn lekker druk en kunnen het werkaanbod heel goed aan waarbij we voldoende tijd beschikbaar hebben voor persoonlijk advies en het verhelpen van problemen in noodgevallen.”

Wat weet (bijna) niemand van je?

“Tja, ik heb al eerder onthuld dat ik jarenlang in Limburg heb gewoond. Daarnaast weet niet iedereen dat ik gek ben op mooie kleding en auto’s en dat ik niet alleen hou van tennissen maar ook van vissen. Tijdens vistripjes met vrienden in het buitenland vis ik onder andere op karper, heilbot en koolvis.”

Welke knoop heb je recentelijk door gehakt?

“Eind vorig jaar heb ik besloten om niet meer elke week volgens een vast schema naar verpleegtehuizen in onder meer Rotterdam te gaan om mensen te helpen met hun kunstgebit. Ik ga nog wel naar de mensen toe met mijn koffer maar alleen nog naar verpleegtehuizen en ouderen die op zich zelf wonen in Soest, Baarn en directe omgeving. Dat bespaart me heel veel reiskilometers en dat bevalt goed.”

Wat dacht je nooit te gaan doen en heb je tóch gedaan?

“Ik ben gaan fitnessen bij een fitnessclub. Dat had ik nooit van mijzelf gedacht. Want ik vond fitnessen niet leuk en al helemaal niet in een sportschool. Eerlijk gezegd is het nog steeds niet mijn grootste hobby, maar ik wil mijn spierkracht op peil houden en dan is het goed om regelmatig te trainen in een sportieve omgeving waar allerlei apparaten voor je klaar staan.”

Ben je bijgelovig?

“Niet bijgelovig. Maar ik ben het wel helemaal eens met de bekende uitdrukkingen ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ en ‘Wat je geeft krijg je terug.’ Daar geloof ik heilig in en daar leef ik bewust naar.”

Heb je een advies voor andere ondernemers?

“Niet alleen voor ondernemers, ook voor anderen: Blijf bij jezelf, doe normaal en ga niet naast je schoenen lopen ook al heb je privé of zakelijk nog zo veel succes.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar Kunstgebitsoest.nl en bekijk onderstaande video impressie van Tandprothetische Praktijk Kunstgebit Soest.

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

Margaret Kruithof, Kruithof Makelaardij: “Persoonlijk betrokken”

Jeroen van Netten

Dick Lam, Hoveniersbedrijf Dick Lam en Frevas Houtbouw: gewoon heel veelzijdig

Jeroen van Netten

Stan Uyland, BMU Groep: specialist in ontwikkelen, nieuwbouw en verbouw

Jeroen van Netten