ZakenVerhalen

Ronald Snel, SIT Injectietechniek: “24/7 paraat voor injectiewerk”

Leestijd: 4 minuten

Ronald Snel was jarenlang werkzaam in de horeca. Per toeval raakte hij in gesprek met een dorpsgenoot die op zoek was naar aanpakkers die het vak van injecteur/betonreparateur in de praktijk wilden leren. Dat bleek een schot in de roos te zijn. Sinds 2014 runt hij samen met zijn zoon Peter het bedrijf SIT Injectietechniek dat inmiddels bestaat uit 5 vaste medewerkers. Ze worden zowel ingeschakeld bij calamiteiten als voor periodiek onderhoud, vaak als gespecialiseerde onderaannemer van grote bouwbedrijven waaronder BAM, Strukton, Dura Vermeer, Heijmans en Mobilis/TBI.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?
“Nadat ik zo’n 10 jaar in de horeca had gewerkt had ik er genoeg van. Horeca is een mooie branche maar je bent ongeveer dag en nacht aan het werk. Ik was al een beetje om heen aan het kijken voor iets anders toen ik toevallig een dorpsgenoot sprak die me vertelde over het vak van injecteur en een baantje voor me had. Ik had nul ervaring in injectiewerk maar ik ben wel een aanpakker. Het vak van injecteur, officieel heet dat betonreparateur, heb ik in de praktijk geleerd. Eerst werkte ik twee jaar lang als uitvoerend injecteur bij projecten in heel Nederland, daarna ben ik bij datzelfde bedrijf overgestapt naar de verkoop. Want verkoop lag en ligt mij goed en vind ik leuk. Als ik eerlijk ben vind ik verkoop nog net iets leuker dan het injectiewerk zelf. In 2014 ben ik samen met mijn zoon Peter en een aantal vakbekwame ZZP’ers van start gegaan met SIT Injectietechniek. Inmiddels ben ik al zo’n 25 jaar werkzaam in deze branche en dat bevalt goed. Ook in mijn huidige functie is het flink aanpakken en moeten we vaak heel snel kunnen schakelen om extra schade en kosten bij de opdrachtgever te voorkomen. We zijn 24/7 paraat voor onze klanten.”

Korte promo-talk: wat doe je? Wat is daar uniek of bijzonder aan?
“Wij zijn gespecialiseerd in allerlei vormen van bouwkundig injectiewerk. Onder meer in opdracht van bouw- en aannemingsgiganten, (rijks)overheden en waterschappen verhelpen wij betonscheuren en vochtlekkages, onder meer in tunnels en sluizen. Vaak zijn dat miljardenprojecten. Daarnaast verrichten wij injectiewerkzaamheden voor bodemafdichting of bodemverharding en renoveren wij onder meer betonvloeren en -wanden van parkeergarages. Wij hebben eveneens alle expertise in huis voor het injecteren van onderwaterbeton, hierbij werken we samen met gespecialiseerde duikbedrijven. Enkele bekende grote projecten waaraan wij afgelopen aan meewerkten zijn de Betuwe/HSL-lijn, de Botlektunnel, de Panadeskanaaltunnel in Arnhem, de nieuwe Zeesluis in IJmuiden, de Tramtunnel in Den Haag-centrum, de nieuwe Zeesluis in Terneuzen en de renovatie van de Afsluitdijk. Het bijzondere/unieke van ons werk is dat wij bouwfouten of onvolkomenheden oplossen. Vaak moeten we daarbij vertrouwelijk omgaan met informatie en een geheimhoudingsverklaring tekenen. Kortom, we zijn echte probleemoplossers.”

Wie is je doelgroep?
“Grote en middelgrote bouw- en aannemingsbedrijven, (rijks)overheden en waterschappen.”

“Mijn grootste blooper: achteraf een grote korting op een project geven”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Kan ik kort over zijn. Dat was het geven van een meer dan forse korting nadat we het werk voor het project al hadden verricht. Dat was bij een groot project dat alles bij elkaar zo’n 1,5 jaar duurde. Ik ben toen gezwicht voor de druk van de desbetreffende projectleider en gaf toen achteraf een hoge korting hoewel we vooraf een heel scherpe prijs hadden afgemaakt en goed werk hadden verricht. Ik heb ervan geleerd dat zoiets zinvol lijkt voor het behoud van je relatie, maar dat is het niet. Een volgende keer vragen ze gewoon opnieuw om korting. Ik geef dan ook geen korting achteraf meer. Was een dure maar goede les, ha, ha.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?
“Aan oneerlijkheid in het algemeen en aan liegen in het bijzonder. Ook aan zogenaamde leugentjes om bestwil. Beter is om zaken gewoon open en eerlijk te bespreken, ook als er fouten zijn gemaakt.”

“Onthulling: jarenlang deed ik aan schoonspringen, trainde zelfs een tijdje mee met de Nederlandse selectie”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Ik was vroeger heel sportief. Niet alleen deed ik aan Judo waarbij ik de bruine band haalde, ik speelde ook korfbal en honkbal en van mijn 14e tot en met 22e jaar deed ik aan schoonspringen, heel fanatiek zelfs.
Ik oefende in die periode 3 keer per week en trainde zelfs een tijdje mee met de Nederlandse selectie.
Best verrassend, toch?”

Beste zakelijk advies dat je ooit kreeg?
“Het klinkt misschien wat eigenwijs maar ik heb niet zo ontzettend veel zakelijke adviezen van anderen ontvangen maar vooral veel zelf ontdekt. Soms met schade en schande, ha, ha. Ik heb wel een tip voor andere ondernemers, hoewel die niet echt spectaculair is: ‘Geloof in jezelf en vertrouw bij zakendoen op je onderbuikgevoel.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?
“Ik rij jaarlijks heel wat kilometers en heb daarom een elektrische auto. SIT Injectietechniek maakt zoveel mogelijk gebruik van milieuvriendelijke producten waaronder watergedragen reinigingsmiddelen. In ons bedrijf baseren wij ons zoveel mogelijk op de milieutechnische adviezen en normeringen zoals omschreven in het Europese REACH-beleidsplan.”

Welke business tools raad je anderen aan? Waarom?
“Ik ben eerlijk gezegd niet zo van tools of apps. Ik gebruik wel LinkedIn. Hiermee informeer ik relaties over aansprekende nieuwe projecten waaraan we als onderaannemer hebben gewerkt. En met LinkedIn doe ik veel aan acquisitie. Je zou het misschien niet verwachten maar LinkedIn is voor ons een heel belangrijk middel om nieuwe klanten en opdrachten aan te trekken.”

“Ik ben vooral een man van de praktijk”

Welke boekentip heb je voor andere ondernemers? Waarom?
“Zoals ik eerder aangaf ben ik vooral een man van de praktijk, ik heb de afgelopen 25 jaar veel al doende geleerd. Het boek Management Totaal, dat ik een tijdje geleden las, vond ik heel leerzaam en inspirerend.
In dit managementboek wordt heel praktijkgericht ingegaan op alle aspecten rondom het managen van een bedrijf.

SIT injectietechniek

Nadere informatie: Sitinjectietechniek.nl

Lees ook:

Harry Settels, Office 1: “Meer dan alleen office supplies”

Jeroen van Netten

Arjen Hop, NBSS: “Ik wil impact hebben op de jeugdsport in Nederland!”

Jeroen van Netten

Sebastian Ott, restaurant de Eetvilla: “We mogen weer”

Jeroen van Netten