ZakenVerhalen

Roy van den Anker, Konnekst: “Meer bereiken met minder moeite”

Leestijd: 5 minuten

Van origine is Roy van den Anker een verzekeringsman. Toen hij al een flink aantal jaren actief was in die branche kwam hij in contact met een organisatie gespecialiseerd in trainingen op het gebied van onder meer communicatie, samenwerking en leiderschap. Die samenwerking beviel meer dan prima. In 2022 maakte hij een carrière switch. Hij startte zijn eigen bedrijf Konnekst en werd als licentiehouder van die organisatie zelf trainer en coach.

Wanneer en hoe begonnen in jouw vakgebied?

“Na mijn opleiding was ik werkzaam op de schadeafdeling van het verzekeringsbedrijf Multivisie Adviesgroep in De Bilt. Toen na een fusie mijn collega’s tamelijk plotseling weggingen bij het bedrijf werd ik in het diepe gegooid. Plotseling was ik leidinggevende en moest ik 2 nieuwe collega’s aantrekken en vervolgens aansturen. Omdat ik nul ervaring had op managementgebied maakte ik diverse beginnersfouten. Hoe het aansturen inclusief het motiveren wel moest leerde ik van het door ons ingeschakelde externe bureau How Company. Zij zijn een landelijk actieve specialist in allerlei duurzaam effectieve trainingen op het gebied van ‘human skills’ en hebben ons begeleid na de fusie.”

“zonder enige management-ervaring moest ik plotseling 2 medewerkers aantrekken en aansturen”

“Hun aanpak en ook de resultaten die ze bereikten spraken me zo aan dat ik in 2022 besloot om mijn eigen bedrijf te starten en licentiehouder te worden van How Company. Bij hen zijn in totaal zo’n 12 trainers aangesloten, waaronder ik met mijn bedrijf. Elk van de trainers heeft zijn of haar eigen specialistische achtergrond. Zelf heb ik bijvoorbeeld de nodige ervaring in de financiële branche. How Company ontwikkelt en actualiseert de trainingen en doet de backoffice voor de licentiehouders. Je zou dus kunnen zeggen: ik ben zelfstandig maar niet alleen. Die combinatie is voor mij ideaal omdat ik vooral dat kan doen waar ik goed in ben en plezier in heb.”

“veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze zelf heel helder en goed communiceren”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Met Konnekst wil ik mensen in beweging krijgen. Dat doe ik met trainingen waardoor mensen effectiever communiceren, met trainingen gericht op het verbeteren van teamprestaties en met trainingen en/of personal coaching voor het optimaliseren van je persoonlijke leiderschap. Ik werk zowel voor profit als non-profit organisaties en heb opdrachtgevers in en buiten de financiële branche. Dat maakt mijn werk zo afwisselend en boeiend. Veel mensen vinden van zichzelf dat ze goed en duidelijk communiceren en dat ze goed samenwerken, terwijl anderen dat juist niet van hen vinden. Verbinding is in mijn ogen altijd de basis om nieuwe resultaten te bereiken. Vandaar mijn bedrijfsnaam Konnekst dat een verbastering is van connection en next.”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Dat je mijn diensten pas moet inroepen als er van alles mis is in je organisatie. Hoe goed het ook gaat, er is altijd ruimte voor verbetering en een verdere ontwikkeling. Stilstand is achteruitgang als de wereld in beweging is.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“Dat mijn vrouw, onze 3 kinderen en ikzelf in ons element zijn, plezier beleven aan wat we doen en zinnige dingen doen. Natuurlijk is niet elke dag een topdag, maar daar streven we met z’n allen thuis wel actief naar en dat lukt meestal maar daar moeten we wel aan blijven werken.”

“ik ben stapelgek op portugal!”

Wat weet (bijna) niemand van je?

“Als kind wilde ik dirigent worden. Als de radio aanstond stond ik dan ook enthousiast met een stokje in mijn hand te zwaaien Onthullend is misschien dat ik jurylid ben van Managementboek.nl. De in totaal 6 juryleden lezen bij elkaar ruim 250 managementboeken en kiezen het managementboek van het jaar 2024. Ook niet iedereen weet dat ik zwaar verliefd ben op Portugal. Niet alleen het klimaat, ook de mensen, de cultuur en het veel minder gejaagde leven spreken mij al jaren enorm aan. Misschien dat we nog eens gaan emigreren. Helaas is mijn Portugees niet al te best, ha, ha.”

Wat is jouw grootste ergernis?

“Dat mensen voor anderen een totaal andere maatstaf hanteren dan voor zichzelf. Voor anderen zijn ze vaak heel streng en leggen ze de lat hoog. Hun eigen gedrag, dat vaak precies hetzelfde is als dat wat ze afkeuren, vergoelijken ze heel makkelijk. Dat fenomeen is heel menselijk, maar soms vind ik het een beetje ergerlijk.”

“het lijkt me geweldig om een Keniaanse marathon-winnaar te zijn”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Ik zou heel graag een Keniaanse winnaar van een marathon willen zijn, bijvoorbeeld van de Marathon des Sables in de Marokkaanse Saharawoestijn. Ik heb meerdere keren en in verschillende landen meegedaan aan een marathon. Maar dat was wat betreft de eindtijd niet echt echt een groot succes.”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Dat was ongeveer een jaar geleden. Er kwam een enorme kans voorbij maar die pakte ik niet op. Want ik dacht onvoldoende kennis en ervaring te hebben op mijn vakgebied. Ik vergat niet alleen mijn eigen ervaring, maar vooral ook die van mijn partners. Toen ik later zag wie de opdracht wel ging uitvoeren had ik spijt dat ik me niet had aangemeld omdat ik er toen alsnog een mooie kans in zag en vond dat ik veel meer ervaring en competenties had voor deze grote, complexe en langdurige opdracht.”

“ai biedt prachtige mogelijkheden, maar mensen zijn en blijven gelukkig essentieel”

Is AI voor jou bedreigend of biedt het juist kansen?

“Het biedt heel mooie kansen. Ik hoor van veel mensen dat ze bang zijn om hun baan te verliezen door kunstmatige intelligentie. Maar dat dachten we tientallen jaren geleden ook toen de automatisering bepaalde werkzaamheden overnam. AI is momenteel vooral heel bruikbaar om snel en goed grote hoeveelheden content te genereren en rapporten op te stellen. Je kunt echter nog zoveel automatiseren, al dan niet met AI, en nog zoveel boeken lezen en trainingen volgen, mensen blijven nodig om een organisatie en processen in beweging te krijgen en te houden”.

Welk advies had je eerder willen hebben?

“Het advies om zelf heel goed te bedenken welk beroep ik wilde uitoefenen. Kiezen voor een bepaalde branche omdat je vader daarin ook werkzaam is of was is niet altijd een juiste reden. Zelf had ik veel plezier in mijn werk binnen de financiële wereld maar mijn huidige werk past veel meer bij me. Hier ligt echt mijn passie.”

“misschien een beetje onbescheiden maar ik raad iedereen mijn boek ‘1 kans’ aan”

Heb je een advies of (boeken)tip voor andere ondernemers?

“Ik heb 2 boekentips. De eerste: mijn boek ‘1 Kans‘ dat verkrijgbaar is bij Managementboek en Bol en waarin ik 27 zowel leerzame als vermakelijke korte managementverhalen vertel. Het andere boek dat ik iedereen kan aanraden is “SalesTech” van de auteur Hanneke Vogel. Dit geweldige boek gaat over het slim inzetten van automatisering voor je verkoop en je verkoopgesprekken.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.konnekst.nl

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Aanbevolen boeken

De Online Marketing Tornado

De Online Marketing Tornado

Bekijk dit boek
AI in marketing

AI in marketing

Bekijk dit boek
LinkedIn Power

LinkedIn Power

Bekijk dit boek
Schrijven voor het Brein

Schrijven voor het Brein

Bekijk dit boek

Lees ook:

Alexsander Vermeulen, Zicht op Water: “totaalaanbod voor watersportliefhebbers”

Jeroen van Netten

Benny Schulte, thexton armstrong: “Wij helpen vakmensen in hun rol als ondernemer”

Jeroen van Netten

Roald van der Heide, Citrien ProcesConsult: “Ik ben gek op chaos!”

Jeroen van Netten