ZakenVerhalen

Jan-Geerlof de Ruiter, Stam Groep: “Eigenlijk geen autogek”

Leestijd: 5 minuten

Jan-Geerlof de Ruiter, algemeen directeur/mede-eigenaar van Stam Groep en dealer van de automerken Renault, Nissan, Dacia en Alpine, is een man waar de energie en het enthousiasme voor ‘zijn’ merken van afspat. Je zou zeggen: een autoliefhebber in hart en nieren, niet dus. “Ik ben eigenlijk geen autogek, maar heb vooral grote interesse in het zo goed mogelijk inrichten van allerlei bedrijfsprocessen en het motiveren van mensen. Ik ben wel gek op verkoop.”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Dat was op 15 februari 1993. Ik was net in militaire dienst gegaan. Mijn moeder die toen, samen met onder meer haar broers en zus, het bedrijf leidde had net de Renault-vestigingen van Van Meurs overgenomen. Wegens dringende redenen had ze mij nodig voor ons familiebedrijf. Daardoor mocht ik ruim 2 maanden eerder uit dienst en ging ik aan het werk in de autobranche. Ik was en ben eigenlijk helemaal geen autogek. Nadat ik was afgestudeerd aan de universiteit van Groningen, mijn studierichting was bedrijfskunde, had ik gepland om na mijn militaire dienst te gaan werken bij een bank, verzekeraar of een consultancy bureau of een soortgelijk bedrijf. Ik vind het namelijk leuk en uitdagend om allerlei bedrijfsdisciplines/onderdelen binnen een organisatie te laten samenwerken. Goed beschouwd houd ik meer van mensen dan van auto’s, ha, ha.”

“velen denken van wel, maar Ik ben helemaal geen autogek”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Het bedrijf is in 1914 opgericht door mijn overgrootvader van moeders kant. We zijn inmiddels al meer dan 100 jaar een familiebedrijf en ruim 70 jaar Renault-dealer. Wij zijn de 4e generatie. Sipko, mijn broer, is operationeel verantwoordelijk voor de merken Renault, Nissan en Dacia, mijn nicht Angelique Stam is verantwoordelijk voor personeelszaken en nicht Daniëlle Stam verzorgt alle PR- en marketingactiviteiten en stuurt ons klantcontactcentrum aan.”

“Trots op onze verkiezing tot renault- en dacia-Dealer van het jaar en op ons Alpine-dealerschap”

“In totaal hebben we 7 dealervestigingen en voeren we de merken Renault, Nissan, Dacia en het Franse sportautomerk Alpine. Wij zijn één van de 2 Alpine-dealers in Nederland. Daarnaast hebben we een eigen leasebedrijf, 2 bedrijven gespecialiseerd in schadeherstel en 3 tankstations in Midden-Nederland. Ik mag wel zeggen dat we het meer dan goed doen. Dat erkennen klanten maar de branche erkent dat zelf ook. Een waardevol bewijs daarvan is onze verkiezing tot Renault- en Dacia dealer van 2022. Daar zijn we met z’n allen apetrots op en zien we als een extra aansporing om het samen nog beter te doen voor onze klanten.”

“Dacia is wel degelijk een topmerk en biedt veel waar voor je geld”

Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?

“Het is een misverstand dat het Roemeense merk Dacia geen topkwaliteit zou zijn. Dat is het wel degelijk. Met dit merk, dat elk jaar opnieuw bijzonder hoog scoort qua betrouwbaarheid, krijg je heel veel waar voor je geld. Vooral de particuliere markt heeft Dacia inmiddels helemaal ontdekt.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?

“Het aantrekken van gekwalificeerde vakmensen is al een tijdje een heel grote uitdaging. Gelukkig hebben we weinig verloop. In totaal hebben we circa 200 medewerkers die over het algemeen heel blij zijn met hun werk binnen ons bedrijf en wij zijn blij met hun. Gelukkig maar, ook al omdat we daar als directie en management veel energie in steken.”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Ik ben nog actief hockeyend en speel in de hoofdklasse veteranen, oude mannen hockey zeg maar haha, het hoogste niveau in Nederland. Vorig jaar en ook dit seizoen zijn we kampioen geworden in ons district. Net als vorig jaar namen we ook dit jaar deel aan het NK in de veteranenklasse 45+ en lukte het net niet om kampioen te worden. Hopelijk pakken we volgend jaar alsnog de titel.”

“vertrouwen en betrouwbaarheid vind ik het allerbelangrijkste”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Aan het schoonmaken van onze open haard maar vooral aan onbetrouwbaarheid. Vertrouwen en betrouwbaarheid vind ik het belangrijkste in het leven.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

“Ambities te over. Ik wil graag met minstens zo veel plezier als nu werken, samen met mijn bevlogen management team en ons geweldige team van medewerkers. We hebben samen zo veel mooie plannen. In Hilversum hebben we naast onze Nissan-vestiging een Vakgarage geopend. En het is natuurlijk ook een mooie uitdaging om in de huidige dynamische automotive markt, waar elektrificatie een hot item is, ons succes met de merken Renault, Dacia en Alpine uit te bouwen. Natuurlijk gaan we er samen alles aan doen om ook een groot succes te maken van ons kersverse Nissan-dealerschap. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

“SINDS KORT ZIJN WE OOK NISSAN-DEALER, daar zijn we heel blij mee”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Al lange tijd nergens van. Eind 2014, toen we onze herstructurering afrondden en afscheid namen van mensen, sliep ik eerlijk gezegd niet altijd even goed. Sinds 2015 draaien we topjaren. Daar zijn we blij mee en daar werken we met z’n allen elke dag opnieuw keihard voor.”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Mark Rutte, omdat ik hem verbaal ongekend sterk vind en hij in mijn ogen heel natuurlijk overkomt. Eigenlijk zou ik nog liever Johan Cruijff willen zijn. Ik ben altijd een echte Cruijff-fan geweest.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Voor Kaiserschmarrn, heerlijk luchtige Oostenrijkse pannenkoekreepjes met kaneel en poedersuiker. Je kunt er bijvoorbeeld ook appelmoes aan toevoegen. Dit is zonder meer mijn favoriete toetje.”

“mijn grootste zakelijke blooper: een afspraak vergeten, dat overkomt me echt nooit”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Dat was een tijdje geleden. Ik vergeet nooit een zakelijke afspraak. Die keer wel. Betreffende afspraak op ons hoofdkantoor in Amersfoort stond niet in de agenda. Maar dat is geen excuus natuurlijk. Het was geen ramp, maar ik vond het wel vervelend, vooral voor degene waarmee ik een afspraak had, die stond er mooi voor niets.”

Jouw bijdrage aan een beter milieu?

“We zijn als bedrijf ‘erkend duurzaam plus’ gecertificeerd, een branchebrede norm. Daarmee houden wij in onze bedrijfsvoering rekening met mens en milieu. Wij zoeken dan ook naar het evenwicht tussen rendement, een beter milieu en tevreden en gezonde medewerkers. Daarnaast leveren we bijdragen aan de maatschappij door (sport)sponsoring en het ondersteunen van goede doelen. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld het Ronald McDonald huis te Utrecht.”

“BOEKENTIP: ‘SPEEL NOOIT EEN UITWEDSTRIJD’ VAN pIETER WINSEMIUS”

Boekentip voor andere ondernemers

“Ik ben gek op Scandinavische thrillers, die lees ik vooral tijdens vakanties. Buiten de vakanties lees ik niet zo veel omdat ik er dan de rust meestal niet voor heb. Een managementboek dat ik andere ondernemers aanraad is ‘Speel nooit een uitwedstrijd’, geschreven door de voormalige VROM-minister Pieter Winsemius. In zijn boek, dat gaat over motivatie en verbinding, trekt hij inspirerende parallellen tussen de sportwereld en de zakenwereld. Op de achtercover staat: ‘Een boek voor alle managers die hun doelsaldo willen verhogen.’ Hoewel het uitkwam in 1988 is het in mijn ogen nog steeds uiterst actueel en leerzaam.”

“aDVIES/TIP: WEES ALTIJD EERLIJK EN BETROUWBAAR EN HOUD JE KPI’S IN DE GATEN”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Wees altijd eerlijk en betrouwbaar: naar jezelf toe, naar medewerkers, partners en banken, et cetera. Nog een advies: Houd je KPI’s in de gaten en weet goed waar je met je dashboard-informatie op stuurt.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.stam.nl

Lees ook:

Peter v.d. Dijssel, installatiebedrijf P.A. v.d. Dijssel: “Breed werkterrein”

Jeroen van Netten

Judith de Pagter, De Social Media Training: “Verbinden is mijn missie!”

Jeroen van Netten

Dennis van Vulpen, Van Vulpen Design: “Ik hou van hout en ijzer”

Jeroen van Netten