ZakenVerhalen

Celina Dorrestein, Iris Art Nederland: altijd in beweging

Leestijd: 4 minuten

Celina Dorrestein, oprichter/eigenaar van Iris Art Nederland en C Photography, is wat je noemt een bijzonder ondernemende ondernemer. Stilzitten is niets voor deze gespecialiseerde vakfotograaf. Het kan wat haar betreft dagelijks niet dynamisch of afwisselend genoeg zijn. Haar levensmotto is dan ook: ‘Haal alles uit het leven’.

“Mijn levensmotto: Haal alles uit het leven!”

Wanneer en hoe begonnen in jouw vakgebied?

Na mijn opleiding aan de School voor Fotografie in Utrecht ben ik in 2014 mijn eigen fotostudio begonnen. Eerst werkte ik vanuit een bescheiden garagebox in Soest, vervolgens verhuisde ik met mijn bedrijf naar Amersfoort en sinds 2017 heb ik in Huis ter Heide een volwaardige en eigenlijk iets te ruime eigen fotostudio die ik ook verhuur. Ik zit in de Blue Building, recht tegenover de McDonald’s waar ik overigens nooit kom omdat ik veel sport en goed op mijn voeding let.”

“ik ben Nederlands eerste iris fotograaf”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Met mijn bedrijf ben ik gespecialiseerd in het maken van pakkende foto’s met een mooie compositie, goede styling en een subtiele belichting. Ik maak portretfoto’s van mensen en van dieren waaronder honden en katten. Een hobby van mij is om, als vrij werk, foto’s te maken van prachtige vervallen oude gebouwen. Als eerste in Nederland ben ik bovendien gespecialiseerd in irisfotografie. Met speciale apparatuur maak ik een foto van je iris. Die foto verwerk ik dan in een uniek kunstwerk op hoogwaardig papier, metaal of glas voor aan de muur of op tafel. Ik heb zowel particuliere als zakelijke opdrachtgevers op dit gebied. Wie interesse heeft in de vele mogelijkheden op het gebied van irisfotografie kan het beste even een kijkje nemen op mijn website: www.irisartnederland.nl.”

“Een derde activiteit is de verhuur van mijn studio en overige bedrijfsruimte aan andere fotografen, videografen en anderen waaronder kunstenaars en bedrijven. Je kunt in mijn pand prima vergaderen met zo’n 10 mensen.”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Niet iedereen kan even goed inschatten hoeveel tijd het kost om tot een echt goede foto te komen. Compositie, belichting, poses maar vooral uitdrukking zijn heel belangrijk in het totaal. Als perfectionist ben dan ook niet snel volledig tevreden. Ook daarom maak ik altijd een groot aantal opnames en bewerk ik die zorgvuldig. Ik probeer altijd zoveel mogelijk out of the box te denken en een bijzondere foto te maken die je blijft pakken en boeien.”

“ik ga altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit en ben niet snel 100% tevreden”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“De zichtbaarheid van Iris Art Nederland en mijn verschillende producten vergroten in een markt met inmiddels diverse aanbiedende partijen. Ik onderscheid me door een persoonlijke advisering en de hoogst mogelijke kwaliteit van zowel de irisfotografie zelf als de reproductie tot het uiteindelijke kunstwerk. Iris Art Nederland groeit lekker, opdrachtgevers kunnen, op afspraak, ook op zaterdag bij mij terecht.”

Wat weet (bijna) niemand van je?

“Dat ik, al zeg ik het zelf, best veel dingen kan. Ik ben gespecialiseerd in fotografie waaronder irisfotografie maar ik heb ook ervaring op het gebied van professionele hairstyling, cupping bindweefselmassage en personal fitness/vitality training. Ik kan en wil nooit stilzitten of stilstaan en pak van alles op. Daarnaast ben ik heel reislustig. Afgelopen jaren ben ik onder meer in Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika geweest. Dan ga ik niet alle dagen op het strand liggen maar vooral van alles ondernemen en af en toe foto’s maken. Ik ben dol op diepzeeduiken maar parachutespringen vind ik ook geweldig.”

Wat is jouw grootste ergernis?

“Sleur, daar ben ik helemaal allergisch voor. Ik ben gek op uitdagingen, wil regelmatig geprikkeld worden en me blijven ontwikkelen.”

“het lijkt me echt geweldig om 1 dag lang Rico Verhoeven te zijn”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Kick-bokser en sinds kort ook acteur Rico Verhoeven. Hij is namelijk precies het tegenovergestelde van mij: hij is man en groot. Het lijkt me heel leuk om hem een dag te zijn, maar ook niet langer dan dat. Ik ben blij met hoe en wat ik ben.”

Is AI voor jou bedreigend of biedt het juist kansen?

“Beiden, kunstmatige intelligentie kan volgens mij ten koste gaan van de creativiteit op fotografiegebied omdat machines dan creaties maken, maar dat is dan vooral bij massaproductie. Ik ben ervan overtuigd dat AI geen bedreiging is als een klant echt een unieke en persoonlijke creatie wil. Dan kan AI in bepaalde gevallen een mooi hulpmiddel zijn.”

Welk advies had je eerder willen krijgen?

“Ik heb veel interesses en spring op alles in. Het was prettig geweest als ik afgelopen jaren af en toe een zakelijk klankbord had gehad om mee te sparren en die me er af en toe op had gewezen dat het niet slim is om altijd alles tegelijk te willen doen. Daar ben na enkele jaren zelf achter gekomen, maar zo’n kritische sparringpartner was achteraf gezien handig geweest.”

Hoe wil je na je dood herdacht worden?

“Ha, ha dat klinkt als een zwaarmoedige vraag. Ik leef met de dag en ben daar niet heel erg mee bezig. Laat me even nadenken. Hier komt-ie: Als iemand die alles uit het leven heeft gehaald, altijd bij zichzelf is gebleven, betrouwbaar en fijn in de omgang met medemensen was en een steun en toeverlaat was voor de mensen dicht om haar heen.”

Heb je een advies of tip voor andere ondernemers?

“Probeer je met een specialisme echt te onderscheiden van anderen.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.irisartnederland.nl en www.c-photography.nl

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Aanbevolen boeken


Lees ook:

Pieter Klaasse, Finedi: specialist in financiële dienstverlening

Jeroen van Netten

Luuk Roovers, Vicus: “ervaren specialisten in e-business”

Jeroen van Netten

Jan Nauwelaerts de Agé, Ipacs: specialist in rubber maatwerk

Jeroen van Netten