ZakenVerhalen

Dick Lam, Hoveniersbedrijf Dick Lam en Frevas Houtbouw: gewoon heel veelzijdig

Leestijd: 4 minuten

Hoveniersbedrijf Dick Lam is al sinds 2000 een begrip in Soest, Baarn, Amersfoort en overige plaatsen in de regio. Dick Lam: “Ons ervaren en enthousiaste hoveniersteam pakt ongeveer alles op. We maken ontwerpen voor grote en kleine tuinen, doen de totale realisatie inclusief de sierbestrating, verzorgen aanpassingen aan tuinen en voeren allerlei onderhoudswerkzaamheden uit. Daarnaast maken we uiteenlopende erfafscheidingen. Via ons gespecialiseerde bedrijf Frevas Houtbouw bieden we maatwerk op het gebied van houten veranda’s, overkappingen, vlonders, bergingen, tuinhuizen en tuinkamers.”

Wanneer en hoe begonnen in jouw vakgebied?

“In 2000 overleed mijn vader plotseling en nam ik het bedrijf over. Dat was eigenlijk nooit mijn bedoeling. Ik had gepland om na mijn opleiding commerciële economie ergens te gaan werken als vertegenwoordiger. Dat liep dus anders. Ik had wel enige ervaring op het gebied van hovenierswerkzaamheden want al sinds mijn 10e deed ik tijdens schoolvakanties en in weekenden allerlei klusjes in het hoveniersbedrijf van mijn vader. Daarbij gaf ik mijn ogen gelukkig altijd goed de kost. Dat kwam goed van pas toen ik zelf het bedrijf ging runnen.”

“We zijn geen alledaags hoveniersbedrijf”

Vertel kort iets over je bedrijf

“We hebben het inmiddels over twee bedrijven. Met mijn hoveniersbedrijf verzorgen we met in totaal 4 ervaren en enthousiaste hoveniers alle mogelijke tuinwerkzaamheden. We maken het ontwerp, doen de aanleg en verzorgen het onderhoud. Ik mag wel zeggen dat we niet een alledaags hoveniersbedrijf zijn omdat we ongeveer alles oppakken op ons vakgebied: ook sierbestrating, vijvers en erfafscheidingen om maar eens iets te noemen.”

“Wie een goede indruk van onze werkzaamheden en gerealiseerde projecten wil hebben, kan het beste onze website bekijken. Omdat we steeds meer vraag kregen naar kwalitatief hoogwaardige houten veranda’s, overkappingen, vlonders, bergingen, tuinhuizen en tuinkamers ben ik in 2023 gestart met het gespecialiseerde bedrijf Frevas Houtbouw. Ook dat bedrijf draait goed. We moeten met z’n allen elke dag flink aanpoten maar we kunnen het werk prima aan en hebben samen veel plezier in ons werk, ook al dankzij de afwisseling in werkzaamheden.”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Vroeger was er misschien niet altijd waardering voor ons werk en wist niet iedereen dat je voor echt goed hovenierswerk de nodige vakkennis en ervaring moet hebben. Tegenwoordig wordt hovenierswerk wel op waarde geschat. Ik ben heel blij met de huidige 3 andere hoveniers in mijn team: ze zijn enthousiast en gedreven en werken echt samen als team waarbij ze leuk werk en wat minder leuk werk onderling goed verdelen.”

“het maken van een goede werkplanning is altijd een uitdaging”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“Ha, ha het maken van goede werkplanningen is en blijft een uitdaging omdat je werkzaamheden niet altijd goed kunt inschatten. Daar komt bij dat we natuurlijk ook afhankelijk zijn van het weer. Als het keihard regent kunnen we niet doorwerken en vorst zorgt ook voor problemen. Maar ik klaag met niet hoor. Want we werken bijna altijd lekker in de buitenlucht en als een planning anders loopt passen we daar altijd een mouw aan zodat de klant er geen hinder van ondervindt.”

Wat weet (bijna) niemand van je?

Dat ik sinds kort een leesbril heb en niet iedereen weet dat ik sinds enkele maanden fanatiek sport om fit te blijven zodat ik mijn werk nog een flink aantal jaren kan blijven doen.”

Wat is jouw grootste ergernis?

“Gelukkig heb ik niet zoveel ergernissen. Vroeger zat ik me flink op te vreten als ik in de auto moest wachten voor een rood verkeerslicht of als het slecht weer was. Inmiddels zijn beiden voor mij geen enkel probleem meer.”

“ik zou graag een dag louis van gaal willen zijn, dat vind ik een mooie vent”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Louis van Gaal. Dat vind ik een mooie vent. Hij geeft eerlijk en ongezouten zijn mening en vindt het team belangrijker dan het individu. In onze bedrijven is dat net zo, we moeten het samen doen en het werk onderling goed verdelen.”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

Ik kan me herinneren dat we een keer een grote aanhanger hadden vol gestort met puin die bij het wegrijden tot aan z’n assen wegzakte in het kletsnatte gras zodat we alles weer uit de aanhanger konden halen.”

Welk advies had je eerder willen hebben?

“Niet om dramatisch te doen, maar natuurlijk was het jammer dat mijn vader zijn bedrijfsorganisatorische kennis niet met mij heeft kunnen delen. Samen allerlei zakelijke dingen bespreken was heel leuk maar ook praktisch geweest. Ik heb ongeveer alles zelf moeten ontdekken en bedenken. Ach, het loopt niet altijd zoals je wilt. Bovendien heb ik hierdoor in relatief korte tijd heel veel geleerd en kwam mijn commerciële opleiding van pas.”

Heb je een advies of (boeken)tip voor andere ondernemers?

“Een tijdje geleden las ik ergens de volgende wijsheid: ‘De mens die beslist maar zich wel eens vergist brengt meer geld in de kist dan de perfectionist die de aansluiting mist.’ Dat is te lang voor een tegel, maar het spreekt me nog steeds aan. Want volgens mij is het belangrijk dat je actief blijft en beslissingen durft te nemen waarbij je leert van fouten en van successen.”

DIck Lam bedrijven

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.dicklamhoveniers.nl en www.frevas.nl

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

“Harold van Bourgondiën, VBA Accountancy & Advies: “We zijn heel laagdrempelig!”

Jeroen van Netten

Jan Nauwelaerts de Agé, Ipacs: specialist in rubber maatwerk

Jeroen van Netten

Gerben Branderhorst, Branderhorst Facilitaire Diensten: “Schoonmaakspecialist 2.0”

Jeroen van Netten