ZakenVerhalen

Berry Dorrestijn, BD RVS Designs: specialist in maatwerk designproducten van RVS en staal

Leestijd: 4 minuten

Al sinds zijn vijftiende is Berry Dorrestijn actief in de metaalbranche. Ongeveer altijd na schooltijd was hij enkele uurtjes te vinden bij Lasbedrijf Dorrestijn, het bedrijf dat toen nog eigendom was van zijn vader en één van zijn broers. Meteen na zijn opleiding Werktuigbouwkunde aan de MTS in Amersfoort trad hij daar in dienst. Na 15 jaar kwam hij in dienst bij Stork Metaal en behaalde ongeveer alle certificaten op het gebied van vakkundig specialistisch fotolaswerk. In 2013 werd hij ZZP’er. Sinds 2017 legt hij zich met zijn in Bunschoten gevestigde bedrijf BD RVS Designs met succes volledig toe op het maken van metalen designproducten op maat, zowel van RVS als staal. Producten die hij ontwerpt, maakt en desgewenst inmeet en monteert zijn onder andere metalen designtrappen, binnenbalustrades, buitenbalustrades/hekwerken, trapleuningen en designradiatoren.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Op mijn 15e eigenlijk. Na schooltijd, ik zat op het Baarnsch Lyceum, ging ik altijd een paar uurtjes werken bij het lasbedrijf van mijn vader. Dat was een heerlijke tijd waarbij ik allerlei technieken uitprobeerde en mijn eerste designproducten van RVS maakte. Op mijn 18e kwam ik in dienst bij mijn vader. Mijn broers Jeffrey en Joey, zij runnen nu het bedrijf, werkten daar toen ook al. Op mijn 33e ging ik werken bij het bedrijf Stork Metaal dat ook gevestigd is in Soest. Na twee jaar als ZZP’er te hebben gewerkt startte ik mijn eigen bedrijf in Bunschoten. Ik heb daar een grote werkplaats en daardoor alle ruimte voor het maken van onze metalen producten. We hebben daar eveneens een showroom waar we voorbeelden kunnen laten zien van mogelijke uitvoeringen.”

“in onze showroom in bunschoten kan ik allerlei voorbeelden laten zien”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Samen met mijn medewerker ontwerp en maak ik de meest uiteenlopende metalen designproducten op maat, dus precies zoal de klant het wil. Eerst waren dat alleen producten van RVS, oftewel roestvast staal. Sinds enige jaren maken we ook stalen designproducten op maat. Tegenwoordig hebben we ook veel vraag naar stalen producten met een stoere industriële look.”

“we leveren aan particulieren en bedrijven”

“Vrijwel altijd wil een klant dan een zwart gepoedercoate uitvoering, maar je kunt bij ons kiezen voor elke standaard RAL-kleur. Producten die we op maat ontwerpen en maken zijn onder meer designtrappen, binnenbalustrades, trapleuningen, designradiatoren en prachtige metalen onderstellen voor eet- en salontafels. We leveren zowel aan particulieren als aan bedrijven en doen desgewenst ook het inmeetwerk en de montage. De meeste van onze producten zijn te zien in onze vernieuwde showroom in Bunschoten. Onlangs hebben we onze website helemaal opgefrist en hebben we de nieuwste foto’s van de door ons gemaakte producten geplaatst. Ik zou zeggen: neem een kijkje op www.bd-rvsdesigns.nl

“onze metalen designproducten zijn uniek, we maken alles op maat”

Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?

“Vaak kan een klant niet helemaal goed inschatten hoeveel tijd er nodig is voor het ontwerpen, maken en tot in de finesses afwerken van een bepaald product. Wij maken alleen producten op maat, je krijgt dus een uniek product. Meestal is dat wat duurder dan een massaproduct. Alhoewel, ik durf wel te zeggen dat we scherpe prijzen hanteren, ha, ha.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?

“Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar gunstig geprijsde unieke designproducten op maat. We werken nu vooral in opdracht van particulieren, het is de bedoeling om meer in opdracht van bedrijven te werken. Voor bedrijven hebben we bijvoorbeeld allerlei prachtige grote vergadertafels van hout in combinatie met onderstellen van RVS of staal gemaakt.”

“vroeger deed ik op tamelijk hoog niveau aan motocross”

Onthul eens iets verrassends over jezelf

“Tja, wat zal ik zeggen. Misschien weet niet iedereen dat ik een zoontje van 2,5 jaar heb: Senne. Daar ben ik stapelgek en supertrots op. Ik probeer zoveel mogelijk tijd met hem door te brengen. Volgens mij weten ook niet veel mensen dat ik vroeger op tamelijk hoog landelijk niveau aan motocross heb gedaan.”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Aan kou en regen. Als ik op vakantie ga is dat dan ook altijd naar een lekker warm land.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

“Ik wil betaalbare topkwaliteit blijven leveren. Zoals gezegd zou het leuk zijn om wat meer werk in opdracht van bedrijven uit te gaan voeren, maar dat is geen absolute must.”

“ik wil mijn klanten betaalbare topkwaliteit blijven leveren”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Ha, ha, ik slaap gelukkig uitstekend. Net als bij elke andere ondernemer, is het natuurlijk soms een uitdaging om ervoor te zorgen dat je orderportefeuille ook op de langere termijn goed gevuld blijft.”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Johan Cruijff zou ik wel een dag willen zijn. Ik bewonder hem echt, als sportman en als mens. Zijn slogan ‘Als je goed kunt doen, moet je dat doen’ vind ik geweldig en was volgens mij kenmerkend voor hem.”

“je kunt me ‘s nachts wakker maken voor lasagna”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Voor lasagna, daar ben ik dol op!”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Leuke vraag. Een flink aantal jaar geleden, ik werkte toen nog bij mijn vader, kwam er een klant bij ons die de metalen dwarsliggers van haar bed 20 cm ingekort wilde hebben. Een tamelijk eenvoudig klusje maar ze kon er niet op wachten. Net toen ik de 2 dwarsliggers had doorgezaagd om er vervolgens 20 cm van af te zagen, kreeg ik een telefoontje van een andere klant. Na dat telefoontje laste ik de metalen onderdelen weer aan elkaar. Volgens afspraak haalde de klant haar bed aan het eind van de dag bij ons op maar zag logischerwijs niet dat de dwarsliggers nog even lang waren. De volgende dag belde ze al heel vroeg op en vertelde ze verontwaardigd dat haar bedframe nog even groot was. Toen kwam ik erachter dat ik vergeten was om de dwarsliggers nog 20 cm in te korten. Natuurlijk heb ik mijn blooper snel hersteld en gelukkig kon de klant er achteraf ook wel om lachen.”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Luister goed naar anderen, maar vaar je eigen koers.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.bd-rvsdesigns.nl

Lees ook:

Mark van der Last, AV AT LAST: “Totaal-partner op audiovisueel gebied”

Jeroen van Netten

Ondernemershuis Birkstaete: “Turnkey kantoor-units van 15 t/m 150 m2”

Jeroen van Netten

Peter v.d. Dijssel, installatiebedrijf P.A. v.d. Dijssel: “Breed werkterrein”

Jeroen van Netten