ZakenVerhalen

John Oostveen, Oostveen Bedrijfsovernames: “Ik ben nogal pragmatisch”

Leestijd: 5 minuten

Sinds 2007 is John Oostveen een zelfstandig specialist bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf. Hij heeft feitelijk drie takken van sport: verkoop van bedrijven, aankoop van bedrijven en wat hij zelf noemt ‘overige werkzaamheden’. Binnen dat laatste valt vooral bedrijfsopvolging in de familie en mediation. John: “In alle gevallen gaat het om een goede beoordeling van de waarde van het bedrijf en om een slimme manier om tot een goede deal te komen”.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Ik ben bedrijfseconoom en heb altijd in de financiële branche gewerkt. Voordat ik in 2007 als zelfstandig ondernemer begon met Oostveen Bedrijfsovernames werkte ik in allerlei functies. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar ik was onder meer financieel adviseur en controller bij een aantal zakelijke banken waaronder de NMB (Nederlandse Middenstands Bank). Minstens zo leuk was mijn werk als bankdirecteur en daarna mijn functie als financieel directeur bij de verzekeringsmaatschappij Levob, dat inmiddels onderdeel is van Achmea. In mijn laatste jaren bij Levob kreeg ik de verantwoordelijkheid over diverse grote participatie-projecten en specialiseerde ik mij in bedrijfsverkoop. Het leuke daarbij was dat ik een kijkje in de keuken van allerlei bedrijven had. Na dat werk enkele jaren te hebben gedaan ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Mijn werk bevalt nog steeds prima want het is heel afwisselend, telkens weer uitdagend en soms ook enorm spannend; lukt het om er voor de klant het beste uit te halen?”

“Als partner van het samenwerkingsverband overname-experts bied ik een compleet dienstenpakket”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Met mijn 1-mans bedrijf ben ik partner van Overname-Experts, een samenwerkingsverband van inmiddels 12 heel ervaren zelfstandige overnamespecialisten door heel Nederland. Wij bieden, mag ik wel zeggen, een compleet dienstenpakket op het gebied van bedrijfsopnames. Je kunt ons inschakelen voor de verkoop van je bedrijf, de aankoop van een bedrijf, familie-opvolging, maar ook voor bedrijfswaardering, bedrijfsmediation en bedrijfsfinanciering. Vaak denken mensen dat wij een soort bemiddelaar zijn, maar ik zie mijzelf vooral als een gespecialiseerde en pragmatische adviseur op een breed terrein van alles wat met overname te maken heeft. Zodra een opdracht gestart is ben ik maandenlang heel intensief bij de ondernemer en het bedrijf betrokken, totdat het doel bereikt is. Ha, ha, ik zeg wel eens dat ik geen klanten maar alleen projecten heb. Want na afronding van de overeengekomen werkzaamheden komen ze hooguit bij me terug als ze een ander bedrijf willen verkopen of aankopen.”

Wanneer is een bedrijf geschikt voor verkoop?

“Dat is niet zozeer afhankelijk van het aantal medewerkers. En ook niet van de omzet. Bepalend is de verkoopwaarde van het bedrijf. Die waarde is een optelsom van allerlei factoren. Ik neem zowel kleine als grotere opdrachten aan. Daarbij hanteer ik een ondergrens van circa € 400.000,- aan bedrijfswaarde.”

“het is belangrijk dat je als klant tevoren precies weet waar je qua kosten aan toe bent”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Tussen de klant en mij zijn er nooit misverstanden. Want ik ben heel helder in mijn communicatie over mijn dienstverlening en de financiële vergoeding daarvoor en dat leggen we ook vast. Bij het verkopen van een bedrijf komen de klant en ik bijna altijd een basisvergoeding in combinatie met een bepaalde succes fee overeen. Als ik een onderneming ondersteun bij het aankopen van een bedrijf en bij werkzaamheden rondom familie-opvolging werk ik op uurbasis. Het is belangrijk dat je als klant precies weer waar je aan toe bent en dus niet duurder uit bent dan begroot.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“Leuke vraag. Over enige tijd wil ik het stokje overdragen aan een jongere bedrijfsovername-expert die eenzelfde bevlogenheid heeft als ik. Ik zie ernaar uit om mijn kennis over te dragen en de betreffende persoon op pad te helpen. En eerlijk gezegd vind ik het ook een leuke gedachte dat iemand mijn werkzaamheden voortzet en het door mij opgebouwde bedrijf/netwerk dus niet abrupt stopt maar hopelijk nog een flink aantal jaren verder gaat.”

onthulling: “ik hou van vissen en kamperen en doe thuis alle was”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Niemand weet dat maar ik vind het heerlijk om af en toe in Friesland een dagje te vissen op karper of snoekbaars. Heerlijk ontspannend is dat. Dat heb ik ook met tuinieren, zeker als bij een bepaalde opdracht de druk en spanning zijn opgelopen. Dat ik dol ben op golfen en daar steeds meer tijd aan besteed is volgens mij niet echt een onthulling. O ja, ik heb nog twee onthullingen: bij ons thuis doe ik de was en ik hou van kamperen in een klein koepeltentje, het liefst in of direct nabij prachtige natuur. Franse en Italiaanse campings zijn daarbij mijn favoriet.”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Mijn vriendin en ik hebben beiden nogal een hekel aan het uitruimen van de vaatwasser. Helaas valt daar niet aan te ontkomen. Inruimen vinden we minder erg.”

“ik zou graag een dag de ex-toptennisser jimmy connors willen zijn”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“De Amerikaanse ex-toptennisser Jimmy Connors. Hij was minder getalenteerd dan zijn veel bekendere tijdgenoten Björn Borg en John McEnroe en had een veel minder mooie speelstijl, maar ik heb zijn ongekende vechtlust en focus altijd enorm bewonderd.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Voor een goede fles rode wijn, zoals een Amarone. Ik ben echt een wijnliefhebber en hou vooral van rode Italiaanse en Franse wijnen.”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Sorry, ik kan me geen echter blooper herinneren maar natuurlijk wel een aantal teleurstellingen. Af en toe komt het bij een verkoop- of aankoopopdracht voor dat, ondanks mijn inschattingen vooraf, de match toch niet zo goed is en dat er geen deal tot stand komt. En soms besluit een aankopende partij uiteindelijk toch af te zien van de koop, bijvoorbeeld door verandering van de economische situatie, zoals tijdens corona en bij de sterke energieprijsstijging vorig jaar. Ook heb ik een paar keer meegemaakt dat de deal tamelijk snel beklonken was maar dat de feitelijke afwikkeling nog bijna een jaar duurde. Zaak is om ook dan scherp te blijven.”

“mijn vriendin en ik hebben beiden een hekel aan verkwisting, in welke vorm dan ook”

Jouw bijdrage aan een beter milieu?

“Ik rij een elektrische auto, we hebben zonnepanelen op ons dak en we gaan heel zorgvuldig om met onder meer elektriciteit, water en voedsel. Mijn vriendin en ik hebben beiden een hekel aan verkwisting in welke vorm dan ook. Ik vind dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid moet pakken. Verduurzaming is volgens mij vooral een kwestie van doen.”

Boekentip voor andere ondernemers

“Ai, ik lees wel veel vakmatige informatie en uiteraard veel cijfers maar ik heb geen boekentip. Publicaties over natuur vind ik wel interessant. Na het lezen over de natuur ga je die extra goed bekijken en nog meer waarderen. Tenminste, zo werkt dat bij mij.”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Veel ondernemers vragen mij wat het beste moment is om hun bedrijf te verkopen. Daar heb ik een pragmatisch antwoord op: ga door met je bedrijf en je ondernemerschap zolang je er nog voldoende lol in hebt en er energie van krijgt. Ik adviseer ondernemers ook om tijdig te beginnen met de voorbereidingen voorafgaand aan de verkoop van hun bedrijf. Het hele traject vanaf kennismaking en eerste advisering tot en met de feitelijke verkoop kost al gauw een jaar en soms langer. Tijdens die periode komt er, vooral ook op emotioneel vlak, enorm veel op de ondernemer af die een nieuwe levensfase ingaat. Dat alles vraagt tijd en aandacht. Mijn derde advies: sluit je als ondernemer aan bij een ondernemersvereniging of business club. Je ontmoet daar veel andere ondernemers en dat geeft je nieuwe en vaak heel waardevolle inzichten. Zelf ben ik al een paar jaar secretaris van de Soester Zakenkring, het platform voor ondernemend Soest en Soesterberg. Nieuwe leden zijn van harte welkom!”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.oostveenovernames.nl

Lees ook:

Roald van der Heide, Citrien ProcesConsult: “Ik ben gek op chaos!”

Jeroen van Netten

Dick van den Berg, FamilieDocumentaire: specialist in ‘gefilmde levensverhalen’

Jeroen van Netten

Toon van Doorn, i-Reserve: “Europa verder veroveren”

Jeroen van Netten