ZakenDeals

Groeien zonder stuipjes, wie wil dat nou niet?

Leestijd: 3 minuten

Veel groeiende ondernemers nemen de ups en downs op de weg voor lief. Het is onderdeel van het proces van groeien. Het hoort er bij. En veel tijd om er over na te denken is er niet, daarvoor ligt de focus teveel op de business.

Zonde, want een aantal van die valkuilen zijn voorspelbaar. Ze zijn inherent aan de fases en omvang van een onderneming. Je kunt ze dus aan zien komen, en erop voorsorteren. En daarvoor biedt het boek Scale-Ups & Downs goede en bruikbare tips en inzichten.

Scale-Ups & Downs is geschreven door Wendy van Ierschot, onderneemster met een achtergrond in een mix van HR, cultuur en organisatie. Uit de aangehaalde voorbeelden komt duidelijk naar voren dat ze schrijft vanuit ruime ervaring, en niet roeptoetert vanaf de zijlijn. Het boek is bovendien rijkelijk geïllustreerd door Familie Doorzon tekenaar Gerrit de Jager. Dit maakt het boek niet alleen toegankelijk om te lezen, maar zijn tekeningen illustreren letterlijk de inhoud. Prettig voor ondernemers die gebruikelijk meer houden van doen dan van lezen.

scaleups downs boekIn het boek worden vier groeifases onderscheiden. De start van 0 to 10 medewerkers, de groei van 10 tot 25 medewerkers, en vervolgens van 25 tot 60 en 60 tot 100 medewerkers. In elke fases wordt gekeken naar de rol van de ondernemer. Wat is zijn voornaamste taak, waar en hoe voegt hij iets toe aan de business, en hoe sorteert hij voor op de toekomst. Kenmerkend voor elke fase is de focus. Van ik, naar wij, naar zij, en het vervolg daarna.

Bij elke fase die beschreven wordt komen heerlijk concrete voorbeelden langs, de praktische zaken waar het echt om gaat. Hoe druk maak je je bijvoorbeeld over een juiste arbeidsovereenkomst? Wanneer wordt dat belangrijk? Hoe lang mag je lekker eigenwijs blijven, en vanaf welk moment wordt dat onhandig? Hoeveel werk je in je bedrijf, en hoeveel tijd besteed je aan je bedrijf. En als je mensen aan gaat nemen, welke kwaliteiten heb je wanneer nodig? Kies je voor harde werkers, of voor potentiële doorgroeiers? Daarbij worden niet alleen de vragen gesteld, maar ook de valkuilen beschreven die onvermijdelijk zijn. En per fase een handig overzicht van de do’s en don’ts.

Wat het boek sterk maakt is dat het niet alleen maar gaat om de praktische zaken, maar dat er vooral aandacht is voor de eigen rol van de ondernemer. Want met de groei van de onderneming is groei van de ondernemer zelf een essentiële factor. De manier waarop hij zijn eigen rol invult is bepalend voor de cultuur van wat een organisatie wordt, en het is erg belangrijk om je daar van bewust te zijn. Het is een bepalende factor voor de toekomst van het bedrijf, en zelfs sleutel voor groei of stilstand. Ook hier helpen praktische voorbeelden om duidelijk te maken waar de keuzes die je als ondernemer moet maken over gaan, en wat de gevolgen er van zijn. Bouw je echt een team en onderneming, of ben je overal en altijd zelf de kar aan het trekken?

Scale-Ups & Downs is een must read voor groeiende ondernemers. Het is praktisch en toegankelijk zonder belerend te zijn, en maakt bewust van de onvermijdelijke valkuilen die op het pad van elke groeiondernemer gaan komen. Niet vanuit doemdenkerij, maar het geeft handvatten om een visie en een blik vooruit te creëren om groei mogelijk te maken.

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

De beste Toshiba 13 inch laptops met AMD Ryzen 7 processor

Raymond Veldkamp

De beste Lenovo 17 inch laptops met Intel Core i5 processor

Raymond Veldkamp

De beste HP 14 inch laptops met AMD Ryzen 7 processor

Raymond Veldkamp