ZakenBlogs

Auto van de zaak kopen of leasen?

Leestijd: 4 minuten

Steeds vaker kiezen zakelijke autokopers ervoor om hun nieuwe auto te private leasen in plaats van te kopen. Private leasen is vooral populair omdat je hiermee op een financieel aantrekkelijke manier telkens in het nieuwste model kunt rijden. Je hoeft bij private lease namelijk geen dure lening af te sluiten of een groot deel van je spaargeld aan te spreken. Hieronder sommen we een aantal belangrijke aspecten op die van belang zijn bij het kiezen tussen het kopen en leasen van een auto van de zaak. 

Aanbetaling/borg en maandbedrag

Bij het private leasen van een auto betaal je vaak een aanbetaling of borg en daarna een vast maandbedrag. Je kunt een gloednieuwe auto’s lease, maar ook een zo goed als nieuwe occasions of een iets minder jonge occasion. Meestal duurt de leaseovereenkomst tussen de 1 en 5 jaar. Aan het einde van de overeenkomst geef je de auto terug aan de leasemaatschappij en kies je al dan niet voor een volgende lease-overeenkomst.

Vergelijkbaar met huur

Private leasen is vergelijkbaar met het afsluiten van een huurovereenkomst voor een lange termijn. Je kunt het zien als het kiezen om je huis te huren in plaats van het te kopen. Je woont daar en kan het behandelen als je eigen huis, maar de verhuurder blijft de wettelijke eigenaar en je blijft betalen tot je eruit wilt.

Zekerheid

Als autobezitter weet je vaak niet waar je aan toe bent als het gaat om de kosten van je auto. Je betaalt je premie aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) aan de belastingdienst, je betaalt de brandstof, ieder jaar betaal je voor een APK-keuring, een grote of een kleine beurt, het wisselen van je banden en dan zijn er nog de onverwachte schades en reparatiekosten. Wil je die onzekerheid niet, dan is private lease een goede keuze.

Wettelijk eigendom

Wanneer je een auto hebt via private lease, ben en word je niet de wettelijke eigenaar ervan. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij die de leaseovereenkomst levert. Je kan de auto behandelen als je eigen auto, maar aan het einde van de overeenkomst moet je hem teruggeven aan de leasemaatschappij. Dat komt je misschien niet goed uit als je de auto heel lang wilt houden, maar het kan een hele goede keuze zijn als je om de paar jaar een nieuwe auto wilt hebben. Sommige leasemaatschappijen zullen je wel een aanbod doen om de auto over te kopen. Dat de auto niet jouw eigendom is heeft ook een aantal duidelijke voordelen. Vooral als er iets mis gaat.

Relatief jong

De lease auto zal nooit meer dan een paar jaar oud zijn. De kans dat er wat mis gaat, is daardoor een stuk kleiner dan bij een oude auto. Mocht er toch wat misgaan met de auto dan is het de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij om het probleem op te lossen en betalen zij en niet jij de kosten.

Goede zorg loont

Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kosten moet betalen als je de kilometerstand hebt overschreden die je in jouw leasecontract hebt afgesproken. Afhankelijk van je contract zal je misschien ook moeten betalen voor schade die meer is dan normale slijtage, dus het loont om goed voor je private lease auto te zorgen.

Geen onderhandeling

Het fijne aan private lease is ook dat je geen gedoe hebt met onderhandelen bij het inruilen of verkopen van je oude auto als je een nieuwe wilt gaan rijden.

Nadelen private lease

Leasen past niet bij iedereen. Het heeft ook nadelen ten opzichte van kopen. Één van de belangrijkste voordelen van het kopen van een auto is dat je veel keuzevrijheid hebt. Je kunt er nog 20 jaar mee rijden (als de auto dat redt) of je verkoopt de auto en krijgt een deel van je geld terug. Dit is geen optie aan het einde van een private leaseovereenkomst. Je moet dan weer een nieuwe overeenkomst regelen met opnieuw maandelijkse betalingen als je toch weer een lease auto tot je beschikking wilt hebben. Een ander potentieel nadeel is dat leaseovereenkomsten je wat minder flexibiliteit bieden.

Als jouw (financiële) omstandigheden tijdens de looptijd van de overeenkomst veranderen, kun je de overeenkomst niet altijd zomaar aanpassen of beëindigen. Je zit vast aan de betalingen van de overeenkomst of moet een boete betalen om er vanaf te komen. De flexibiliteit verschilt per leasemaatschappij.

Voors en tegens

Voordelen van private lease:

  • Geen hoge aanschafkosten.
  • Je rijdt in de nieuwste modellen.
  • Vaste kosten: je betaalt een vast bedrag per maand en voor brandstof/elektriciteit.
    Je hebt dus geen onverwachte kosten.

Nadelen van private lease:

  • De auto is en wordt niet jouw eigendom.
  • De overeenkomst is niet altijd gemakkelijk tussentijds op te zeggen.

Goedkoopste

Het is vaak goedkoper om een auto te leasen dan te kopen omdat de leasemaatschappijen op grote schaal auto’s inkopen en daarom meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Daarbij zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco-risico (het allrisk-deel) zelf afdekken. Daar komt bij dat het voor een leasemaatschappij veel eenvoudiger is om de leaseauto na een aantal jaar weer goed te verkopen.

Objectieve vergelijkende informatie en checklist

Denk je dat private lease iets voor jou is? Neem dan eens een kijkje op de website van private lease vergelijker LeasePlanet.nl. Daar krijg je veel objectieve informatie, ook informatie die leasemaatschappijen je niet vertellen, en kun je de checklist ‘53 tips om de beste private leasedeal af te sluiten’ aanvragen.

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

Bedrijf starten: schrijf je in bij KvK

Jeroen van Netten

Laat zoeken en word gevonden door zoekopdrachten op je website

Raymond Veldkamp

Hoe belangrijk is creativiteit voor je verkoop?

Jeroen van Netten