ZakenVerhalen

Wilco Wernsen, Bowling Overhees: “Gastvrijheid staat bij ons voorop”

Leestijd: 4 minuten

Als geen ander kreeg Wilco Wernsen het belang van gastvrijheid met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan werkte hij in het ‘gasthaus’ van zijn ouders in Salzburg, als kok en in de bediening. Daarna runde hij in Oostenrijk, samen met zijn vader, een groothandel in Hollandse snacks en kaas. Vervolgens werkte hij enige tijd bij een Oostenrijkse papierfabriek. Maar de horeca en de daarbij behorende gezelligheid bleven trekken. In 2002 trad hij in dienst bij bowlingcentrum Bowling Overhees in Soest, sinds 2013 is hij eigenaar.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Op mijn 15e kwam ik als leerling in dienst bij mijn ouders die een echt Oostenrijks gasthaus hadden in Salzburg. In 4 jaar leerde ik ongeveer alle ins en outs op horeca-gebied en werkte ik met veel plezier als kok en in de bediening. Na die 4 jaar ben ik, samen met mijn vader, het import- en groothandelsbedrijf Holland Snacks begonnen. Met een busje vol geïmporteerde snacks zoals frikandellen, kroketten, bitterballen en Hollandse kaas reed ik langs allerlei hotels in de provincie Salzburg, qua grootte te vergelijken met de provincie Utrecht. In die tijd heb ik heel veel hotels gezien en een uitgebreid netwerk opgebouwd.”

“Met een busje vol Hollandse snacks en kaas reed ik langs hotels in de provincie salzburg, mooie tijd”

“Nadat Oostenrijk was toegetreden tot de EG was deze activiteit prijstechnisch gezien niet meer interessant. Toen mijn ouders een mooi café in Amersfoort aangeboden kregen hebben we de knoop doorgehakt om het gasthaus en Holland Snacks te verkopen. Ook al omdat ik toen net een half jaar een Oostenrijkse vriendin had besloot ik om in Oostenrijk te blijven en ging ik werken voor een papierfabriek. Zowel mijn relatie als het werk bij die papierfabriek duurde niet al te lang. In 2002 kwam ik in contact met Bowling Overhees. Eerst was ik werkzaam als bedrijfsleider en sinds 2013 ben ik eigenaar en runnen we het bedrijf met een geweldig leuk en enthousiast team. Natuurlijk was de Corona-tijd ook voor ons heel vervelend, maar ik wil niet te veel terugkijken. Liever kijk ik naar de toekomst en die – daar ben ik heel blij mee – ziet er best zonnig uit. Onze agenda is voor de komende maanden goed gevuld.”

“veel mensen denken dat ik in soest geboren ben, maar ik ben toch echt in terneuzen ter wereld gekomen”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Volgens mij weten niet al te veel mensen dat ik geboren ben in Terneuzen, Zeeland. En misschien is het  ook verrassend dat ik al jaren op een schaakclub zit in mijn woonplaats Hoogland. Is dit onthullend genoeg?”


Gratis: “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts”

gratis e-book gratis e-book

Meld je aan voor het ontvangen van onze maandelijkse ZakenMail nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen, openhartige zakelijke bloopers, korte boekentips/recensies, ZakenBlogs en veel meer.

Ontvang nu tijdelijk onze “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts” en profiteer van de volgende voordelen:

  • Altijd een creatief en effectief idee.
  • Nooit mee worstelen met inspiratie.
  • Meer interactie met je volgers.
  • Forse tijdbesparing.

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Ik mag wel zeggen dat ik van nature een heel positief ingesteld mens ben, maar waar ik me soms een beetje aan erger is als mensen ruw met hun en andermans spullen omgaan. Dat is volgens mij nergens goed voor. Ha, ha, waar ik echt een enorme hekel aan heb is suiker in mijn koffie.”

“Mijn grootste zakelijke blooper: ons computersysteem resetten vlak voor kerst”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?

“Die beging ik in 2008. Het was vlak voor kerst. In een vlaag van verstandsverbijstering dacht ik dat het goed was om ons toenmalige computersysteem te resetten. Je raad het al: alles lag plat en we kregen ons systeem zelf niet meer aan de praat. Gelukkig lukte het een servicemonteur na 3 uur om alles weer operationeel te krijgen. Als ik er aan terugdenk breekt het zweet me weer uit. De les? Af en toe je computersysteem resetten is goed maar niet uitgerekend in de drukste periode van het jaar.”

Welke business tools raad je anderen aan. Waarom?

“Ik gebruik eigenlijk geen business tools. Voor kantoorwerkzaamheden hebben we Office365 en voor onze  bowlingbanen gebruiken we de software van Megatech. Overigens zijn we aan het kijken of we gebruik gaan maken van Lanetalk waarmee je je scores op de bowlingbaan direct online zichtbaar zijn. Vooral onze jongere gasten vinden dat heel leuk, vooral als ze net een goede score hebben behaald.”

Welke mediatip heb je voor andere ondernemers? Waarom?

“Ik lees weinig want daarvoor ontbreekt mij de rust en de tijd. Natuurlijk houd ik wel ontwikkelingen op vakgebied bij, onder meer door regelmatig vakbladen op het gebied van horeca te lezen. Het laatste managementboek dat ik las is volgens mij “En nu laat ik mijn baard staan” van de auteur Leen Zevenbergen. Dit inspirerende boek gaat over het doorbreken van de dagelijkse sleur, echt een aanrader, met name voor ondernemers.”

“Ook ik maak veel keuzes op onderbuikgevoel en vind gastvrijheid heel belangrijk”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Een zakelijk advies van iemand schiet me niet zo te binnen. Wel leid ik volgens mij het bedrijf op eenzelfde bevlogen manier als mijn ouders deden en staat gastvrijheid ook voor mij centraal. En net als zij deden maak ik vaak keuzes op basis van onderbuikgevoel. Ik heb wel een tip voor andere ondernemers: zorg dat je dagelijks met plezier werkt. Ik zelf ben heel blij met mijn werk en mijn team van enthousiaste en altijd vrolijke medewerkers.”

Nadere informatie

Nadere informatie over www.bowlingoverhees.nl


Aanbevolen boeken

The Culture Map

The Culture Map

Bekijk dit boek
The Richest Man In Babylon

The Richest Man In Babylon

Bekijk dit boek
Digitale gremlins

Digitale gremlins

Bekijk dit boek
De macht van McKinsey

De macht van McKinsey

Bekijk dit boek

Lees ook:

Toon van Doorn, i-Reserve: “Europa verder veroveren”

Jeroen van Netten

Harry Settels, Office 1: “Meer dan alleen office supplies”

Jeroen van Netten

Robert van Asch, Consignium Riskmanagement: “Nachtrust voor ondernemers!”

Jeroen van Netten