ZakenVerhalen

Theo Mostert, DenG Solar: no-nonsense zonnestroom-specialist

Leestijd: 4 minuten

Theo Mostert was min of meer voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden en verder carrière te gaan maken in de groente- en fruitbusiness. Het liep een beetje anders. Samen met Paul van Scharrenburg startte hij in 2007 een consultancy- en recruitmentbureau voor gemeenten. Sinds 2013 runnen ze met succes het bedrijf DenG Solar, specialist in consultancy en de uitvoering van zonne-energieprojecten voor met name de zakelijke markt.

“Onze oorspronkelijke bedrijfsnaam DNG staat voor duo nooit gedacht”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“In 2007 zijn Paul van Scharrenburg en ik, onder de naam DNG, wat stond voor ‘Duo Nooit Gedacht’, een consultancybureau gestart gespecialiseerd in het werven van medewerkers voor gemeenten en gemeentelijke instanties. Van het een kwam het ander. In 2013 startten we in Soest ons huidige bedrijf. Inmiddels is onze bedrijfsnaam geëvolueerd naar DenG Solar. DenG verwijst naar een voormalige Chinese leider die bekend en beroemd was om zijn wijsheid en zijn sobere manier van leven. Ha, ha we vinden onszelf niet net zo wijs als hij, maar feit is wel dat veel kennis/expertise, in ons geval op het gebied van duurzame en toekomstgerichte zonnestroom-oplossingen, kenmerkend voor ons is.”

“je krijgt bij ons een compleet plaatje op constructief en financieel gebied”

Vertel eens kort iets over jullie bedrijf

“Van klanten horen we dat ze voor ons kiezen omdat we jarenlange kennis en ervaring hebben op het gebied van zonne-energieprojecten – en uiteraard van zonnepanelen voor platte daken – maar ook dat we heel no-nonsense zijn. Je krijgt bij ons een compleet plaatje op constructief en financieel gebied. Bij onze consultancy adviseren we in begrijpelijke taal en geven we duidelijk aan wat wel kan en wat niet en wat goede alternatieven zijn. Ook over de benodigde investeringen en de te verwachten opbrengsten/ rendementen zijn we volkomen transparant. We doen niet aan gouden bergen. DenG Solar is vooral werkzaam in de zakelijke markt.”

“Inmiddels zijn we actief in heel Nederland en verzorgen we complete energieprojecten met minimaal 150 tot circa maximaal 10.000 zonnepanelen: van advies tot en met installatie en nazorg/service. Afgelopen 10 jaar hebben we als energiepartner tal van mooie projecten verzorgd. In een persoonlijk adviesgesprek vertel ik daar graag meer over en ook over de verschillende oplossingsmogelijkheden.”

“ik zou verder gaan in de groente- en fruitbusiness maar koos voor een heel ander vak”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Volgens mij weten niet veel mensen dat mijn vader een succesvolle importeur en groothandelaar was op het gebied van groente en fruit. Hij leverde onder andere aan de supermarktketens Spar, Vivo en De Gruyter. Jarenlang zag het er naar uit dat ik zijn opvolger zou worden maar ik koos voor een andere carrière waarbij je niet standaard 60 of 70 uur per week zwaar lichamelijk werk hoef te leveren en slaaf bent van het groothandelsbedrijf. Overigens zijn diverse fruithandelaren klant bij DenG Solar. Verrassend is volgens mij ook dat ik van zeilen hou en jarenlang aan wedstrijdzeilen heb gedaan. Tegenwoordig kan men mij ook regelmatig op de golfbaan vinden.”

“WE MISSEN BIJ HET ELEKTRIFICEREN van Nederland EEN STRAKKE EN DUIDELIJKE REGIE DOOR DE OVERHEID”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Aan de problemen en de belabberde overheidscommunicatie rondom de al jarenlang bestaande energiecongestie in Nederland. Ik wil niet al te politieke uitspraken doen maar ondernemers worden gedwongen om zo snel en goed mogelijk te elektrificeren maar de infrastructuur in Nederland is daar helemaal niet op berekend. Al lange tijd wordt er niet geluisterd naar de vele waarschuwingen uit de praktijk. Daar komt bij dat, laat ik het netjes zeggen, er niet bij elke netbeheerder even veel kennis is van wat er momenteel technisch mogelijk is en wat de vragen voor de toekomst zullen zijn. Met die problematiek hebben wij al jarenlang vrijwel dagelijks te dealen. We missen een strakke en duidelijke regie door de rijksoverheid.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“Door onze dienstverlening op het gebied van zonne-energie natuurlijk. Uiteraard hebben we hier zonnepanelen op ons dak, daarnaast rij ik een elektrische auto. Een Volkswagen ID.4 om precies te zijn. Goedbeschouwd zijn we een heel groen bedrijf.”

“Blooper: DE KLANT HAD, ZONDER HET VOORAF TE MELDEN, ONGEVEER DE HELFT VAN ZIJN PAND LATEN SLOPEN”

Jouw leukste/grootste zakelijke blooper?

“Leuke vraag. Een tijd geleden werd ik om ongeveer 7.30 uur gebeld door Paul die onderweg was om het plaatsen op een dak van een grote hoeveelheid zonnepanelen te coördineren. Hij vroeg zich af of het adres wel klopte want het pand waar hij voor stond was ongeveer de helft van wat ingepland was. Wat bleek? Het adres klopte maar de opdrachtgever was vergeten aan ons door te geven dat een groot deel van zijn pand inmiddels in zijn opdracht was gesloopt. Dit hebben we uiteraard in goede harmonie met hem opgelost maar we waren nogal verrast.”

Welke business tools gebruik je?

“Niet zo heel veel. Eigenlijk vooral Whatsapp en daarnaast Buienalarm om in de gaten te houden of onze monteurs veilig het dak op kunnen.”

Welke (zakelijk) boek raad je andere ondernemers aan?

“Ik lees alleen tijdens vakanties. Regelmatig ga ik op bezoek bij onze zoon die in Spanje woont. Dan lees ik vooral Spaanse thrillers, met name van de auteur Eva Garcia. Als geen ander beschrijft zij op prachtige wijze allerlei Spaanse steden tijdens de Middeleeuwen. Op zakelijk gebied lees ik veel op internet, vooral over nieuwe ontwikkelingen rondom batterijen en de toepassing van waterstof. O ja, en natuurlijk lezen we het vakblad Solar Magazine.”

“MIJN TIP VOOR ANDERE ONDERNEMERS: DOE WAAR JE GOED IN BENT EN WAARAAN JE PLEZIER BELEEFT”

Welke zakelijk tip heb jíj voor andere ondernemers?

“Doe waar je goed in bent en wat je plezier geeft, vaak is dat afwisseling in je werk. Zelf beleef ik dagelijks veel plezier aan de diversiteit van werkzaamheden binnen DenG Solar. Inmiddels al ruim 40 jaar adviseer ik klanten, verleen ik technische en constructie-technische support, werk ik samen met toonaangevende fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en montagematerialen en lever ik een actieve bijdrage aan het verduurzamen van de maatschappij.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.dengsolar.com

Lees ook:

Jeroen van Netten, Rhinoz (web)tekst + advies: “Ik wil activeren”

Jeroen van Netten

Benny Schulte, thexton armstrong: “Wij helpen vakmensen in hun rol als ondernemer”

Jeroen van Netten

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Jeroen van Netten