ZakenVerhalen

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Leestijd: 4 minuten

Rombout Verschoor ging na het voltooien van zijn opleiding aan de Tuinbouwschool werken bij NOS en het toenmalige facilitaire bedrijf NOB. Als film/video-editor en vervolgens cameraman werkte hij onder meer mee aan allerlei actualiteitenprogramma’s op TV. Zoals: Brandpunt, Avro’s Televizier en Tros Aktua. Snel schakelen is zijn eerste natuur.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?
“Ik ben in 1975 begonnen bij de NOS en ben daarna aan het werk gegaan bij het facilitaire bedrijf NOB (Nederlands Omroepproduktie Bedrijf). Een prachttijd, waarin ongeveer alles kon. Door mijn werk als
film-editor, video-editor en daarna cameraman ben ik veel op reis ben geweest, heb ik veel van de wereld gezien en de vreemdste avonturen beleefd. Vanuit de rimboe moesten we bijvoorbeeld, met een niet al te beste satellietverbinding en met een heel korte deadline, beelden doorsturen naar Nederland.”

‘”Gewend om snel te schakelen en snel een goed eindproduct op te leveren”

“Of het toeval is weet ik niet maar in mijn NOS/NOB-tijd heb ik vooral gewerkt voor TV-programma’s waarbij heel snel geschakeld moest worden. Ik heb gewerkt voor de actualiteitenprogramma’s Brandpunt, Avro’s Televizier, Tros Aktua en Nova maar ook voor Studio Sport. In mijn huidige werk als 1-pitter moet ik ook snel schakelen en in korte tijd een goed eindproduct opleveren.”

Korte promotalk: wat doe je? Wat is daar uniek of bijzonder aan?
“Met mijn bedrijf Rombout Verschoor Video & Projecten maak ik korte en pakkende video’s van 30 tot 60 seconden waarmee organisaties meer zichtbaar worden en goed zichtbaar blijven op social media. Daarnaast geef ik mediatrainingen aan de mensen die ik voor mijn camera krijg. Ik help hen met advies over de inhoud van hun verhaal voor de camera en let ook sterk op non-verbale communicatie.”

“In de rol van opdringerige reporter moet ik
dan  zo ver en hoog mogelijk in een organisatie zien te komen”

“Als onderdeel van een mediatraining schakelen steeds meer grotere organisaties mij in als ‘mystery guest’ om bij een crisissituatie goed voorbereid te zijn op de aandacht van de internationale, landelijke of regionale pers. In mijn rol van opdringerige tv-reporter moet ik dan proberen om zo ver mogelijk in de organisatie te komen. Heel leuk om te doen.”

Wie is je doelgroep?
“Ik werk voor communicatiebureaus maar ook voor ZZP’ers en MKB-ondernemers. Door mijn werk kom ik bij uiteenlopende bedrijven, vooral in Midden-Nederland. Mijn huidige werk is iets minder spannend dan voorheen maar minstens zo uitdagend. Het is en blijft een prachtige uitdaging om iemand voor de camera zo te begeleiden en te coachen dat de boodschap heel duidelijk en snel overkomt. Ik heb weliswaar een engelengeduld maar eerlijk gezegd ben ik niet snel volledig tevreden. Ik wil een perfect eindproduct, dat geldt voor beeld en geluid.”

“Grootste zakelijke blooper:
pas bij de montage ontdekte ik die Verschrikkelijke brom in mijn geluidsopnames”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Ha, ha, die komt bij mij direct op mijn netvlies. In opdracht van een communicatiebureau moest ik met superspoed opnames maken in Limburg van een directeur die per video zijn medewerkers ging informeren over de komende reorganisatie binnen het bedrijf. De man was bloednerveus, de opnames verliepen chaotisch en na een halve dag opnames en vervolgens een halve dag monteren ontdekte ik een hinderlijke brom in het geluid. Ik begrijp het nog steeds niet dat ik die niet eerder had opgemerkt. Met lood in mijn schoenen ben ik 2 dagen later opnieuw afgereisd naar Limburg. Hoewel de directeur in kwestie toen nog nerveuzer was dan daarvoor verliepen de opnames prima en waren het communicatiebureau en de klant bijzonder tevreden over het eindresultaat. De les? Altijd goed letten op de kwaliteit van de geluidsopnames.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?
“Hoewel ik heel flexibel ben vind ik het ronduit vervelend als iemand, ondanks heldere afspraken, zich totaal niet of niet goed heeft voorbereid voor een video-opname. Last-minute wijzigingen in het script, de locatie
en/of de muziek zijn natuurlijk altijd mogelijk maar dit kost vaak wel enige extra tijd. Die moet er dan wel zijn. Ik ga een productie niet afraffelen.”

“is het onthullend genoeg als ik vertel dat ik
dol ben op de meest uiteenlopende speciaalbieren?”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Ik peins me suf en kan je de prachtigste waargebeurde verhalen uit mijn TV-tijd vertellen maar iets echt verrassends over mijzelf heb ik helaas niet. Ik ben geen fan van de Dolly Dots, ik heb op zolder geen enorme modelspoortrein en ik zing niet al jarenlang in een shanty koor. Is het onthullend genoeg als ik vertel dat ik dol ben op speciaalbieren?”

Beste zakelijk advies dat je ooit kreeg?
“Dat kreeg ik van een heer op leeftijd en dat luidde: ‘Trek je niets aan van de adviezen van anderen, doe wat je denkt dat goed is. Als het fout gaat merk je dat vanzelf.’ Een heerlijk duidelijk advies waar ik veel aan gehad heb en nog steeds heb in mijn dagelijkse werk.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?
“Ik ben de trotse bezitter van 5 vuilnisbakken voor het scheiden van huisafval. Daarnaast rook ik niet en vervuil daarmee dus niet het milieu. We hebben zonnepanelen op het dak van ons huis in Baarn en gebruiken groene stroom. Om het milieu te ontzien beperk ik het gebruik van mijn auto.”

“Ik ben een echte news freak, elke dag hou ik ongeveer alle nieuws bij”

Welke business tools raad je anderen aan. Waarom?
“Ik ben een echte news freak. Daarom gebruik ik de apps van de NOS maar ook van alle regionale omroepen en alle kranten waaronder De Telegraaf. Ook de app buienradar gebruik ik regelmatig.”

Welke boekentip heb je voor andere ondernemers? Waarom?
“Het boek ‘F*ck die onzekerheid’. Dat boek staat bol van adviezen en tips om natuurlijk en met impact te presenteren en raad ik iedereen aan.”

Nadere informatie
Nadere informatie is te vinden op www.romboutverschoor.nl

 

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

Luuk Roovers, Vicus: “ervaren specialisten in e-business”

Jeroen van Netten

Jasper Steffens, ThunderMinds: “betekeniseconomie als basis voor onze business!”

Jeroen van Netten

Henk van Asch, BMO Soest: “O.a. druk met parkmanagement”

Jeroen van Netten