ZakenVerhalen

Robert van Asch, Consignium Riskmanagement: “Nachtrust voor ondernemers!”

Leestijd: 4 minuten

Drs. Robert van Asch RRM is directeur van het bedrijf Consignium gespecialiseerd in Riskmanagement, IT-security, Compliance en AVG. Met zijn team van specialisten helpt hij MKB’ers en multinationals bij het in kaart brengen, minimaliseren en managen van uiteenlopende bedrijfsrisico’s.

“Ik runde één van de eerste 10 webshops van nederland en verkocht computermuizen.”

Hoe en wanneer begonnen met ondernemen?
“Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Op mijn 10e verkocht ik al boekjes en puzzels aan familie en vrienden. Tijdens mijn studie bedrijfskundige economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ben ik gestart met twee webwinkels: Nuts & Noble, gespecialiseerd in herenkleding en accessoires en Muizenshop.nl.

Met dit laatste bedrijf was ik één van de eerste 10 webshops in Nederland. We kregen dan ook volop free publicity. Onder meer in de Groene Amsterdammer, FHM, Panorama en Playboy. Uiteraard verkochten we computermuizen, geen knaagdieren. Beide bedrijven heb ik enige tijd geleden verkocht zodat ik mij volledig kon toeleggen op de verdere groei van mijn bedrijf Consignium.”

Wat doet jouw bedrijf (korte promotalk)?
“Consignium, sinds kort gevestigd in Leusden, pal naast AFAS, helpt bedrijven bij het managen van risico’s. Ondernemen gaat natuurlijk altijd gepaard met risico’s. En wij adviseren dan ook geen enkele klant om risico’s totaal te vermijden, want dan mis je kansen. Het is wel van belang om risico’s waar mogelijk te voorkomen of te beperken, structureel in kaart te brengen, in beeld te houden en goed te ‘managen.’ Onze dienstverlening heet risicomanagement en is heel veelomvattend. We zijn onder meer actief bij juridische aangelegenheden, bijvoorbeeld bij reorganisaties en overnames. En we ondersteunen bedrijven bij Compliance en AVG.

In toenemende mate helpen we opdrachtgevers bij risk management op het gebied van IT-security. Steeds meer bedrijven in Nederland hebben namelijk last of last gehad van hack-aanvallen en DDoS-aanvallen. Dat hangen ze uiteraard niet aan de grote klok maar de gevolgen zijn enorm ingrijpend. Vaak blijkt dat bedrijven niet goed voorbereid zijn op de gevaren en de bedrijfseconomische consequenties. We inventariseren en beperken risico’s voor hen. Goedbeschouwd bezorgen wij ondernemers een goede nachtrust.”

“Consignium riskmanagement bezorgt ondernemers in Nederland een goede nachtrust!”

Wie is je doelgroep?
“Dat is misschien wel het allerleukste van ons werk: we werken voor kleine bedrijven vanaf circa 10 medewerkers maar ook voor internationals met 200 of meer medewerkers. Voor kleine en middelgrote bedrijven zijn wij de ‘afdeling riskmanagement op afstand’. Grote bedrijven hebben vaak een eigen riskmanagement-afdeling en beschikken zelf ook over diepgaande kennis. Wij zijn dan consultant en hun sparringpartner.”

“Blooper: ik had geen rekening gehouden met beschadiging van producten door douanecontroles.”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Zoals gezegd ben ik al een tijdje ondernemer. Ik zal dan ook ongetwijfeld meerdere kleine en wat grotere zakelijke bloopers hebben gemaakt. Maar volgens mij heb ik die een beetje weggedrukt in mijn geheugen maar er wel van geleerd. Een bloopertje die me spontaan te binnen schiet was bij het importeren van herenaccessoires uit de Verenigde Staten voor mijn toenmalige webshop Nuts & Noble. Ik had er nooit bij stilgestaan dat bij douanecontroles zo’n 10% van de goederen beschadigd en onverkoopbaar kan worden. Ha, ha eigenlijk had ik toen meer werk moeten maken van riskmanagement en de kosten voor verloren gegane producten in mijn verkoopprijs moeten verwerken.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?
“Ik heb een enorme hekel aan risico’s. Een grapje natuurlijk, want het managen ervan is het dagelijkse werk van mij en mijn team. Waar ik wel een hekel aan heb is om zaken onnodig moeilijk te maken. Mijn tip: ‘Keep it smart and simple.’ Ik vind trouwens dat we, ook zakelijk gezien, meer ontspannen met elkaar moeten omgaan en elkaar zakelijk meer moeten gunnen. We willen allemaal een boterham verdienen, als we dat doen zonder het mes op tafel, is zakendoen veel leuker.”

“Tai chi helpt me om fris in mijn hoofd te blijven en me goed te ontspannen”

Even heel eerlijk zijn: onthul iets enorm verrassends over jezelf
“Sinds enige tijd ga ik elke woensdag naar Tai Chi-les. Deze van oorsprong Chinese vechtsport, die nu vaak vooral beoefend wordt als innerlijke bewegingskunst, kan ik iedereen aanraden. Je leert in een uurtje lichamelijk maar ook geestelijk ontspannen. Zeker als je, zoals ik, wekelijks aardig wat werkuren maakt, is het belangrijk om fris in je hoofd te blijven en je goed te ontspannen. Tai Chi helpt me daarbij.”

Welke businesstool raad je anderen aan? Waarom?
“Ik gebruik veel apps, misschien wel zo’n 100. Een app die ik elke ondernemer aanraad is ‘Nieuwe wetten’.Deze app is heel toegankelijk en informeert je over de vrijwel continu wijzigende wetten in Nederland.

Een heel leuke gratis app is bijvoorbeeld Coggle. Hiermee kun je bij brainstorms heel makkelijk mindmappen. Met de app Periscope kun je de wereld verkennen via live video streams, zelf uitzenden en nieuws op ongeveer elke plek ter wereld live volgen.”

Wat is jouw mediatip voor andere ondernemers? Waarom?
“Mijn eerste mediatip is natuurlijk: ‘Koop en lees mijn boek ‘Ga Niet Langs Af’. Hierin leggen we heel toegankelijk uit hoe riskmanagement geld oplevert voor een bedrijf. En ook hoe ondernemers zelf werk kunnen maken van professioneel riskmanagement. Er zijn inmiddels al 6.000 exemplaren verkocht. Het boek ‘Good to Great’ van bestsellerauteur Jim Collins is ook een aanrader voor elke ondernemer. En alle boeken van Roel Janssen verslind ik ongeveer. Als geen ander combineert hij feiten en fictie. Zijn boeken zijn zowel leerzaam als vermakelijk.”

“Volg zakelijk je hart en wees altijd authentiek.”

Beste zakelijk advies dat je ooit gehad hebt?
“Leuke vraag. Een hele tijd geleden kreeg ik van een bevriende rasondernemer het volgende advies: ‘Volg bij zakendoen je hart en wees altijd authentiek.’ Dat klinkt misschien niet wereldschokkend maar deze wijze les heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden.”

Consignium

Hoe contact met je opnemen?
Bedrijven die interesse hebben in riskmanagement en wellicht in een verkennend gesprek kunnen vrijblijvend contact met ons opnemen.

De contactgegevens van Consignium zijn te vinden op www.consignium.nl

Lees ook:

Ronald Snel, SIT Injectietechniek: “24/7 paraat voor injectiewerk”

Jeroen van Netten

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Jeroen van Netten

Alexsander Vermeulen, Zicht op Water: “totaalaanbod voor watersportliefhebbers”

Jeroen van Netten