ZakenVerhalen

Ramon Lenssen, XtraSpace: “Prettig, snel en veilig werken staat voorop!”

Leestijd: 5 minuten

Ramon Lenssen, directeur/eigenaar van het bedrijf XtraSpace in Soest, studeerde rechten maar werd specialist op het gebied van internet en kantoorautomatisering. Zijn bedrijf, gevestigd op het Koningspark aan de Koningsweg, heeft zich toegelegd op ‘werkplekautomatisering’ en Voice Over IP-telefonie (VoIP-telefonie).

Hoe en wanneer begonnen met je bedrijf?
“Internet en kantoorautomatisering en vooral het bedenken en realiseren van oplossingen die prettig
werken zijn mijn grote passie. Ik ben in 1986 begonnen bij Kafka Computers, toen een vooraanstaande specialist op automatiseringsgebied. In 1991 startte ik met de voorloper van XtraSpace. Toen al was ik met mijn bedrijf volop bezig met innovatieve oplossingen om op afstand zo efficiënt en makkelijk mogelijk te kunnen samenwerken.

“internet en kantoorautomatisering zijn mijn grote passie en dagelijkse werk”

Voor een groot bewindvoeringskantoor heb ik, samen met enkele andere specialisten, bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwikkelen en implementeren van een nieuw Document Management Systeem. En in 2001 bedacht en bouwde ik wat nu Dropbox is. Ook daarmee was ik mijn tijd helaas te ver vooruit, vandaar de naam XtraSpace. In 1996 startte ik een bedrijf dat in 2005 ruim 25 medewerkers had maar kwam ik veel te weinig toe aan klantencontact en het bedenken en implementeren van oplossingen voor mijn klanten. Dagelijks was ik vooral heel druk met ‘people management’. In Soest ben ik vanuit huis van start gegaan met mijn huidige bedrijf XtraSpace dat zich heeft toegelegd op ‘managed werkplekken’ en telefonie-oplossingen via internet.”

“lekker werken, kostenbesparing en DE flexibiliteit om snel uit te kunnen breiden of te downsizen”

Korte promotalk: wat doet XtraSpace? En wat is daar uniek aan?
“Het is onze dagelijkse sport om te zorgen dat klanten heel gemakkelijk en optimaal beveiligd op hun werkplek gebruik kunnen maken van al hun applicaties en bestanden. We regelen alles ter plekke of op afstand in voor de klant. Die kan er lekker mee aan het werk en beschikt via internet overal en altijd over de nieuwste software. We zijn specialist in werkplekbeheer maar ook in VoIP-oplossingen ook wel internetbellen genoemd. Ook hierbij profiteert een klant zowel van forse kostenbesparingen als van maximale flexibiliteit om snel uit te kunnen breiden of te kunnen ‘downsizen’ wanneer het bedrijfsmatig, al dan niet tijdelijk, wat minder gaat.”

“Het unieke van XtraSpace? We adviseren in heel heldere taal zonder jargon en zorgen ervoor dat de werkplek- of telefonie-oplossing volledig naar wens werkt. Eerder stoppen we niet, we doen niet in halve oplossingen. Met XtraSpace heb je één partner voor hardware, software, telefonie en service. We verlenen service op locatie in heel Nederland maar eveneens ‘remote’, oftewel op afstand. Dat werkt prima: via TeamViewer kunnen we, na autorisatie door de klant, tijdelijk toegang krijgen tot je werkplekcomputer en je direct van dienst zijn. Je zou kunnen zeggen dat een klant dankzij deze geruststellende zekerheid rust maar ook extra ruimte in zijn of haar hoofd heeft.

“één partner voor hard- en software,
VOIP-Telefonie, service EN SUPPORT”

Wie is je doelgroep?
“We werken voor uiteenlopende MKB-ondernemingen, variërend in grootte van 10 tot 120 medewerkers.
Ik durf wel te zeggen dat we een prima partner zijn voor bedrijven met maximaal 500 medewerkers. Tot onze opdrachtgevers behoren diverse grote advocatenkantoren in Amsterdam, een aantal grote en kleinere bewindvoerderskantoren, diverse tandartspraktijken en verschillende restaurants. Maar we doen bijvoorbeeld ook het complete werkplekbeheer en de telefonie voor een organisatie die bijna alle Nederlandse en Belgische ziekenhuizen voorziet van gratis te gebruiken duwstoelen.”

GROOTSTE ZAKELIJKE BLOOPER: “BIJ VERKOOP VAN MIJN BEDRIJF NIET ZELF REGIE IN HANDEN GEHOUDEN”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“In 2001 had ik de mogelijkheid om mijn toenmalige bedrijf voor circa € 20 miljoen te verkopen.
De onderhandelingen liepen via een groot en gerenommeerd accountantskantoor. Doordat ze twee serieus geïnteresseerde gegadigden eindeloos tegen elkaar probeerden uit te spelen ging de hele verkoop uiteindelijk niet door. Best spijtig. Aan de andere kant: internet en kantoorautomatisering zijn mijn grote passie, daar leef ik op en voor. Je kunt er mij als het ware voor uit mijn bed bellen. Ik heb dagelijks veel plezier in mijn werk, dat vind ik veel belangrijker dan een zak met geld. Mijn les? Je moet bij dergelijke belangrijke onderhandelingen zelf de regie houden en niet blindelings vertrouwen op een grote naam en dure pakken.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?
“Ik heb gelukkig aan niemand een hekel. Wel heb ik een enorme hekel aan het woord ‘ervaringsdeskundige’. Want iedereen heeft op bepaalde gebieden bepaalde ervaringen, maar dat maakt je nog niet automatisch een deskundige. En ik heb een beetje een hekel aan de uitdrukking ‘in de Cloud werken’. Dat klinkt, zo vinden ook veel van onze klanten, of je in het luchtledige werkt en geen grip hebt op je automatisering. Terwijl je met ‘managed services’ juist volledige grip hebt, profiteert van aanzienlijke kostenbesparingen en veel flexibeler en efficiënter kunt werken. In plaats van ‘cloud’ gebruiken wij liever de term ‘managed werkplekken’. ”

“RECHTEN GESTUDEERD MAAR AFGELOPEN 30 JAAR ALTIJD WERKZAAM GEWEEST IN DE ICT-BRANCHE”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Ha, ha leuke vraag. Tsja, wat is verrassend? Misschien is het opvallend dat ik rechten heb gestudeerd maar de afgelopen 30 jaar uitsluitend werkzaam ben geweest in de ICT. Wellicht is het verrassend of opvallend dat ik allerlei soorten cactussen verzamel en thuis 2 heerlijk slome landschildpadden heb. O ja, sinds kort heb ik gitaarles, een geweldig leuk tijdverdrijf. Voor het overige ben ik volgens mij tamelijk doorsnee.”

Hoe lever je (zakelijk/privé) een bijdrage aan een beter milieu?
“Ik heb een elektrische auto en alle ruimtes van XtraSpace zijn voorzien van LED-verlichting. Ha, ha, feitelijk leveren we met ons werkplekbeheer ook een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het milieu.
Met onze werkplekoplossingen delen bedrijven servers waardoor er minder energie nodig is per werkplek.
Daar komt bij: dankzij onze oplossingen kunnen medewerkers lekker thuis werken. Hierdoor hoeven ze minder vaak de auto te gebruiken voor woonwerkverkeer en stoten ze minder CO2 uit. En door service en support op afstand te verlenen hoeven wij niet altijd naar de klant te rijden. Ook dat beperkt de CO2-uitstoot.”

Welke apps raad je anderen aan. Waarom?
“Het klinkt misschien wat vreemd maar ik ben zelf niet zo van de apps, anderen binnen het bedrijf zijn dat wat meer. Ik heb ook geen Facebook, wel een account bij LinkedIn en Instagram. Dagelijks ben ik vooral lekker druk met serviceverlening aan klanten. Soms ben ik zelf tot ’s avonds laat aan het werk met het voorkomen of blussen van brandjes. Eerlijk gezegd vind ik dat belangrijker dan het plaatsen van posts op social media. Populair gezegd: ik doe gewoon lekker mijn ding.”

“ALS JE VAN SCIENCEFICTIONBOEKEN HOUDT IS ZELAZNY ECHT EEN AANRADER”

Welke boekentip heb je? Waarom?
“Regelmatig ga ik naar een Amerikaanse discountboekenwinkel op het Spui in Amsterdam om Amerikaanse sciencyfiction en fantasyboeken in te slaan. Onlangs heb ik daar bijvoorbeeld enkele delen uit de Amber-serie van de topauteur Roger Zelazny gekocht. Heerlijk om, na een dagje hard werken, helemaal weg te zinken in zijn romans. Hou je van dit genre, dan is Zelazny echt een aanrader.”

Beste zakelijke advies dat je ooit gehad hebt?
“Lang geleden gaf iemand mij het volgende advies: ‘Zorg dat je niet een beetje goed bent in het verlenen van
ICT-diensten, maar heel goed. Dat heb ik ter harte genomen en is een prima advies gebleken.”

xtraspace logo

Hoe contact met je opnemen?
“MKB-bedrijven met minimaal 10 werkplekken kunnen op onze website zelf uitrekenen hoeveel ze kunnen besparen op hun ICT en telefonie. Onze contactgegevens zijn te vinden op www.xtraspace.nl

Lees ook:

Bas Schimmel, Froets Promo goods: flexibel en snel

Jeroen van Netten

Dennis van Vulpen, Van Vulpen Design: “Ik hou van hout en ijzer”

Jeroen van Netten

Lex Drop, Lijf & Visie: ‘Toonaangevend in ‘lijfzorg’

Jeroen van Netten