ZakenVerhalen

Maykel Korndewal, Korndewal IT-WorkX: IT-recruitment 3.0

Leestijd: 5 minuten

Zo’n 10 jaar geleden startte Maykel Korndewal (36 jaar) zijn bedrijf Korndewal IT-WorkX, gespecialiseerd in recruitment & consultancy in de IT-branche. Ondernemen en met name ondernemen in de dynamische IT-wereld kreeg hij met de paplepel ingegoten. Zijn vader Ron was actief als ondernemer gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van maatwerksoftware voor grootzakelijke klanten. Korndewal IT-WorkX verzorgde tijdelijke expertise in software. Inmiddels heeft het bedrijf van Maykel zich volledig toegelegd op het structureel werven voor IT-organisaties aangevuld met de werving van “moeilijk invulbare IT-posities” voor grootbedrijven, overheidsorganisaties en stichtingen.

“ook vroeger wilde ik altijd al het naadje van de kous weten”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Tijdens mijn opleiding Commerciële Economie kwam ik regelmatig naar het kantoor van mijn vader in Amersfoort. Niet alleen om daar lekker in alle rust te studeren, vooral om te begrijpen wat mijn vader nou precies deed. Al snel vertaalde dat zich in ongevraagde bemoeienis. Ha, ha, ze zullen soms wel eens een beetje gek van me geworden zijn want ik was ook toen al best nieuwsgierig en wilde vaak het naadje van de kous weten. Toen mijn vader van zijn klanten steeds meer vraag kreeg naar expertise die afweek van de ontwikkeling en het onderhouden van maatwerksoftware hebben we Korndewal IT-WorkX opgericht. Dat is 10 jaar geleden.”

“Er is structureel veel vraag naar allerlei IT-professionals en het aanbod is beperkt”

“Eerst lag de focus op het ontwikkelen en onderhouden van maatwerksoftware. Omdat er toen, net als nu, een schreeuwend tekort was aan goede IT-professionals, ondersteunden we na enige tijd bedrijven ook op het gebied werving & selectie. Onze werkzaamheden op het gebied van recruitment en consultancy groeiden zo hard dat we ons daar sinds 2012 volledig op hebben toegelegd. Dat is een prima keuze gebleken. Want er is structureel veel vraag naar allerlei IT-professionals en het aanbod, om het maar zo te noemen, is beperkt. Het ziet er naar uit dat de vraag alleen maar zal toenemen.”

Korte promo-talk

“Kijk op onze website www.korndewal.nl. Ha, ha, of is dat te kort? Wij zijn gespecialiseerd in het werven en selecteren van uiteenlopende IT-professionals voor MKB-bedrijven, overheidsorganisaties, allerlei stichtingen en bedrijven waar IT hun core business is zoals softwarehuizen en hostingbedrijven. Omdat IT voor hen essentieel is moeten de kandidaten die wij selecteren en voorstellen aan de opdrachtgever echt passen. Daarom kijken we niet alleen naar hun ervaring en professionele skills maar onder andere ook naar hun persoonlijkheid en ambities. We ‘matchen’ onder meer kandidaten op het gebied van applicatiebeheer, applicatieontwikkeling, commercie, consultancy, management, netwerkbeheer, software-ontwikkeling, support, systeembeheer en testing.”

“wij kijken niet alleen naar ervaring en professionele skills”

“Ik zei al eerder dat ik vakmatig gezien nogal nieuwsgierig ben. Dat geldt als ik kennis maak met de opdrachtgever maar ook bij een kennismakingsgesprek met een kandidaat die zich bij ons aangemeld heeft. Ik vraag dan echt door en bij selecties zetten we onder meer benchmarks en talentanalyses in. Dagelijks merk ik dat het een groot voordeel is dat we zelf uit de IT-branche komen en veel kennis van de IT-markt hebben. Hierdoor begrijpen we de vraag van de opdrachtgever en spreken we de taal van de kandidaat. We werken overigens op landelijk niveau en bieden ondersteuning bij zowel tijdelijke als permanente IT-functies waarbij gekozen kan worden uit verschillende scenario’s. We zijn beslist geen ‘CV-schuiver’. Kandidaten die we voorstellen hebben we altijd uitvoerig persoonlijk gesproken en ‘doorgelicht’ en voldoen altijd minstens voor 95% aan de eisen van de opdrachtgever. We adviseren opdrachtgevers ook over onder meer traineeships en bieden ondersteuning bij het actief bouwen aan talentpools en een eigen academy.”

“Ik kan niet stilzitten, moet altijd iets te doen hebben, ook tijdens vakanties”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Ik moet altijd iets doen, ook op vakantie. Dan ga ik bijvoorbeeld, lekker in alle rust, het zwembad van het door ons gehuurde zomerhuisje schoonmaken. Thuis vind ik het heerlijk om allerlei kleine klussen in ons huis of in de tuin uit te voeren. Het snoeien van Hedra’s vind ik bijvoorbeeld superontspannend. Vooral sinds we onze dochter, nu 1 jaar, hebben kom ik tijd tekort en blijven er steeds meer klusjes liggen, wellicht ga ik er een paar uitbesteden.”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Als mensen niet zichzelf zijn en dus een rol spelen en als iemand zijn of haar afspraken niet nakomt. Echt vervelend zijn zogenoemde ‘ghosters’. Dat zijn mensen die zich bij ons hebben aangemeld en waarmee een kennismakingsgesprek is ingepland maar die niet komen opdagen en ook nog eens volledig onbereikbaar zijn. Het gebeurt ook regelmatig dat een kandidaat waarmee een gesprek bij een opdrachtgever is ingepland verstek laat gaan waarna we op geen enkele manier meer contact met hem of haar kunnen krijgen. Dat is natuurlijk niet netjes maar vooral zonde van de tijd en moeite, helaas valt dit niet te voorkomen.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“We zijn gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw Spoetnik in Amersfoort-Noord. Een heerlijk en modern pand met zonnepanelen op het dak en allerlei energiebesparende domotica-faciliteiten waaronder bewegingssensoren. Wij zelf proberen het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken, onder meer door het gebruik van video conferencing.”

Mijn grootste /leukste zakelijke blooper: afspraak ingepland op eerste kerstdag”

Jouw leukste/grootste zakelijke blooper?

“Een tijdje geleden had ik bij ons op kantoor een kennismakingsgesprek met een kandidaat ingepland. Ik weet nog dat ik het vreemd vond dat ik die dag geen enkele andere afspraak had. Wat bleek: samen met de kandidaat hadden we een afspraak op 1e kerstdag ingepland. Gelukkig ontdekte ik dat een dag tevoren en hebben we de afspraak een week vooruitgeschoven. Geen blooper maar iets wat ik niet snel zal vergeten was een kandidaat van ons die zou beginnen bij onze opdrachtgever. Hij had uiteraard zijn baan opgezegd maar ook een eigen auto gekocht. Toen onze kandidaat zich daar meldde bleek dat het bedrijf, waar we eerder al 2 kandidaten hadden geplaatst, onder curatele stond en binnen enkele dagen zou stoppen. Gelukkig konden we de kandidaat kort daarna alsnog aan een passende IT-job bij een ander bedrijf helpen.”

Welke business tools raad je anderen aan?

“We werken met de Chrome browser extensies ContactOut, Lusha en RocketReach. Hiermee kun je op LinkedIn heel gemakkelijk en snel contactgegevens van bedrijven en kandidaten opzoeken. Daarnaast maken we intensief gebruik van een bekend Applicant Tracking System (ATS) en uiteraard van Microsoft Teams.”

“Mijn boekentip: de geweldige bbq-boeken van Jord Althuizen”

Welke (zakelijk) boek raad je andere ondernemers aan?

“Ik lees nooit boeken, ook geen e-books, wel tamelijk veel online publicaties. O ja, boeken over barbecueën lees ik wel want ik ben echt helemaal gek van barbecueën. Een aanrader op BBQ-gebied zijn de boeken van voormalig chef-kok Jord Althuizen. Zijn boek Smokey Goodness is echt een soort van bijbel voor BBQ-fanaten.”

“beste zakelijke advies: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Zorg dat je jezelf aan he teind van de dag in de spiegel kunt aankijken, onder meer door anderen te behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden, namelijk met respect en op een eerlijke manier.”

“zakelijke tip voor andere ondernemers: durf je kwetsbaarheden te tonen”

Zakelijke tip voor andere ondernemers

“Durf je kwetsbaarheden te tonen. Want daar leer je veel meer van dan door alleen maar succesverhalen te vertellen. Dat vind ik bijvoorbeeld ook één van de leukste kenmerken van de Amersfoortse businessclub BCAN waar ik lid van ben. Openhartig en in een heel gezellige sfeer bespreken we daar allerlei zakelijke en privé-onderwerpen. We zoeken trouwens nog nieuwe leden. Dus ik zou zeggen: kijk eens op de website www.bcan.nl en kom eens een keertje sfeer proeven.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.korndewal.nl

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

Jan Nauwelaerts de Agé, Ipacs: specialist in rubber maatwerk

Jeroen van Netten

Lex Drop, Lijf & Visie: ‘Toonaangevend in ‘lijfzorg’

Jeroen van Netten

Judith de Pagter, De Social Media Training: “Verbinden is mijn missie!”

Jeroen van Netten