ZakenVerhalen

Martin Plaat, SucceedIT: doelgerichte specialist in ‘werkplezier’

Leestijd: 5 minuten

Het in Amersfoort gevestigde bedrijf SucceedIT is gespecialiseerd in het zo slim en efficiënt mogelijk automatiseren van bedrijfsprocessen met behulp van Microsoft Dynamics 365 Business Central. Hun klanten zijn vooral handels- en productiebedrijven. Anders dan veel anderen IT-bedrijven streven ze ernaar om zo veel mogelijk gebruik te maken van bewezen standaardoplossingen en bieden ze IT-projecten fixed price aan. Klantspecifiek maatwerk wordt alleen ontwikkeld als dat echt nodig is. De reden voor die keuze: standaardoplossingen zijn makkelijker te beheren en te koppelen. En dat bespaart bedrijven tijd en geld. Met behulp van onder andere Microsoft Dynamics 365 Business Central maakt SucceedIT het werk voor bedrijven leuker en gemakkelijker.

“succeedit ben ik gestart op de bekende manier: als eenmanszaak, thuis op zolder”

Hoe en wanneer ben je begonnen in jouw vakgebied?

“Dat was in 1995. Mijn eerste baan was een binnendienst salesfunctie bij Ordis Transport en Verkeer. Zij waren specialist in het ontwikkelen en implementeren van ritten-, route- en planningssoftware. Bij hen heb ik veel geleerd. Na wat omzwervingen in de IT-consultancy werd ik in 2001 Microsoft implementatie-consultant bij Microsoft partner Qurius (nu Prodware) waar ik Dynamics NAV implementeerde bij transport- en opslagbedrijven. Vervolgens werkte ik een aantal jaren bij het accountantsbedrijf PWC waar ik onderdeel uitmaakte van het Microsoft Dynamics team en mij bezighield met EDP audits, project management en quality assurance op IT-projecten van PWC-klanten. In 2011 ben ik gestart met SucceedIT. Op de bekende manier: als eenmansbedrijf, met thuis een kantoor op zolder.”

“we proberen maatwerk zoveel mogelijk te beperken!”

Vertel kort iets over je bedrijf

“We zijn geen doorsnee IT-bedrijf. Graag houden we het zo eenvoudig mogelijk. Maatwerkoplossingen proberen we zo veel mogelijk te beperken, we bieden complexe projecten fixed price aan en hebben een heldere en efficiënte aanpak. Door zo veel mogelijk gebruik te maken van standaardoplossingen op basis van het innovatieve Microsoft Dynamics 365 platform besparen we onze klant en onszelf veel tijd en geld. Zowel bij de implementatie als bij het beheer. Wij zijn erin gespecialiseerd om die standaardoplossingen op een slimme en juiste manier in te richten en te koppelen. Alleen als het echt niet anders kan, ontwikkelen we maatwerk en daar hebben we gelukkig de juiste mensen voor in huis.”

“we groeien volgens plan maar per jaar nemen we maximaal 5 nieuwe medewerkers aan”

“Wat ons ook onderscheidt is onze bedrijfsfilosofie. We hebben geen klassieke hiërarchie en afstand tussen directie/het management team en de medewerkers. Als directie zijn wij dienstbaar aan medewerkers. Wij zien het als onze taak om hun persoonlijke ontwikkeling zo veel mogelijk te stimuleren. Een medewerker wordt bij ons niet voortdurend op zijn of haar vingers gekeken maar krijgt heel veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Onze aanpak is blijkbaar goed want in de enquete die ‘Great place to work’ vorig jaar bij ons hield behaalden we heel goede resultaten. We hebben nu circa 30 medewerkers en 5 vacatures. We houden ons aan ons 5-jaren plan waarin we hebben vastgelegd dat we verantwoord en gecontroleerd willen groeien. Om dat te borgen hebben we diverse besluiten genomen, onder meer dat we per jaar maximaal 5 nieuwe medewerkers aantrekken.”

Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?

“Vaak wordt gedacht dat een maatwerkoplossing beslist noodzakelijk is. Dat is lang niet altijd zo. Als het moet ontwikkelen we maatwerkoplossingen en passen we die in, maar vaak volstaat een standaardoplossing.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?

“Onze groei goed blijven organiseren met behoud van onze kenmerkende bedrijfscultuur.”

“Vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding jongerencoaching”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding jongerencoaching bij Psychodynamica. Hopelijk ben ik ergens in juni gecertificeerd jongerencoach. Vooruitlopend daarop heb ik SucceedIT en mijzelf aangemeld bij JINC. Deze landelijke organisatie heeft ruim 850 partners in het bedrijfsleven en het onderwijs en bereikt jaarlijks meer dan 63.500 jongeren. Ik heb altijd al veel interesse gehad in psychologie en coaching. Een positieve en persoonsgerichte behandeling staat daarbij centraal. We hebben zelf drie studerende kinderen en alles gaat gelukkig goed maar dat is helaas lang niet zo bij alle kinderen. Na mijn opleiding wil ik jongeren met mentale problemen coachen en weer op weg helpen. In eerste instantie als vrijwilliger, maar wie weet…”

“Ik heb een bloedhekel aan klussen en ben er ook totaal niet goed in”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Ik heb een bloedhekel aan klussen en ben er ook totaal niet goed in. Klussen op het gebied van elektra en bouwen is helemaal niets voor mij. Schilderen vind ik wel leuk en kan ik volgens mij aardig goed.”

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

“Ik wil de komende jaren actief blijven bijdragen aan de gezonde groei van SucceedIT en gelijktijdig in een rustig tempo afbouwen waarbij ik uiteindelijk het stokje volledig overdraag aan het huidige Management Team dat geleid wordt door Mark-Jan en Rijk. Voor 2027 staat een wereldreis samen met mijn vrouw Chantal gepland.”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Conflicten en hoofdpijndossiers op zakelijk gebied of in de privé-omgeving. Daar valt helaas niet altijd aan te ontkomen.”

“Vooral barack obama bewonder ik enorm”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Ik heb er eigenlijk drie: Herman Brood, Freddie Mercury maar vooral Barack Obama. Die laatste bewonder ik enorm vanwege zijn leerzame en inspirerende leiderschapsstijl. Maar ook vanwege zijn aanpak en veerkracht bij het overwinnen van obstakels en zijn inzet bij het bestrijden van onrecht.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Liefst niet, laat mij maar lekker slapen.”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Dat was in de eerste maanden van de Corona-pandemie. We hebben toen, het is geen goed woord, van alles ‘overregeld’. Achteraf gezien was dat helemaal niet nodig en zorgde het juist voor onnodig veel onrust. Het was voldoende geweest om er voor te zorgen dat medewerkers lekker en veilig konden blijven werken. Je kunt niet zomaar een heel andere richting inslaan. We hebben veel geleerd van die periode.”

“Met elke licentieverkoop dragen we bij aan het africa wood growth-programma”

Jouw bijdrage aan een beter milieu?

“We doen als bedrijf mee aan het programma van Africa Wood Growth. Bij elke softwarelicentie die we aan een klant verkopen laten we 1 boom aanplanten bij een duurzame kwekerij in Kenia. Op kantoor en thuis hebben we zonnepanelen op het dak. Binnen mijn woonplaats Hilversum pak ik zoveel mogelijk de fiets en zo weinig mogelijk de auto, daarnaast eten we thuis weinig vlees en beperken we ons waterverbruik.”

Boekentip voor andere ondernemers?

“Ik raad elke ondernemer het boek ‘Corporate Rebels’ aan. De tegendraadse auteurs Joost Minnaar en Pim de Morree vertellen daarin hoe je je werk leuker, beter en meer inspirerend maakt en houdt.”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Wees niet bang voor samenwerking, ook niet met concurrenten. Vertrouw op je collega’s en hun kwaliteiten, je moet niet alles willen weten. Je zou dat laatste de kunst van het loslaten kunnen noemen.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.succeedit.nl

Lees ook:

Berry Dorrestijn, BD RVS Designs: specialist in maatwerk designproducten van RVS en staal

Jeroen van Netten

Roald van der Heide, Citrien ProcesConsult: “Ik ben gek op chaos!”

Jeroen van Netten

Ramon Lenssen, XtraSpace: “Prettig, snel en veilig werken staat voorop!”

Jeroen van Netten