ZakenVerhalen

Martijn de Winter, Karelsen Banden: “de bandenspecialist van Nederland”

Leestijd: 5 minuten

Martijn de Winter, vaak abusievelijk Martijn Karelsen genoemd, geeft al lange tijd, samen met zijn broer Rob, leiding aan het in Soest gevestigde bedrijf Karelsen Banden. Inmiddels telt hun gespecialiseerde bandenservicebedrijf zo’n 15 medewerkers en bieden ze een voor Nederland unieke totaalservice op het gebied van banden en wielen/velgen. Hun geheim? Martijn: “We hebben geen geheim, we zijn een no-nonsensebedrijf, leveren kwaliteit en zijn eerlijk. Als de banden nog niet vervangen hoeven te worden dan zeggen we dat gewoon tegen de klant.”

 “eigenlijk zit ik al sinds mijn 5e jaar in de bandenbusiness”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?
“Ha, ha, eigenlijk zit ik al sinds mijn vijfde in de bandenbusiness. Elke woensdagmiddag mocht ik mijn opa, Gert Karelsen, helpen in zijn in 1942 opgerichte bandenservicebedrijf. Van hem hebben mijn broer Rob en ik het vak geleerd. Na het overlijden van onze opa in 1994 heb ik in 1995 het bedrijf overgenomen. In 1998 kwam Rob in het bedrijf, beiden zijn we voor 50% eigenaar. Afgelopen jaren zijn we lekker gegroeid. Wegens ruimtetekort zijn we in 2010 verhuisd naar ons huidige pand aan de Dorresteinweg in Soest. Eigenlijk is dat inmiddels ook te klein omdat we alle bewerkingen aan velgen, waaronder stralen, poedercoaten en lakken, niet meer uitbesteden maar helemaal zelf doen. Dat gespecialiseerde werk voeren we uit in het dicht bij ons gelegen pand van ons andere bedrijf: KaWi (Karelsen – Winter) dat gespecialiseerd is metaalbewerking en in heel Europa levert. Eind dit jaar bestaat Karelsen Banden 80 jaar, uiteraard gaan we dat vieren met een bescheiden feestje.”

“We doen alles rondom banden en velgen/wielen, MAAR  fietsbanden laten we over aan anderen!”

Korte promotalk: wat doet Karelsen Banden? Wat is daaraan uniek of bijzonder?
“Eigenlijk doen we alles rondom banden en velgen. Voor personenauto’s, vracht/bestelauto’s, trucks , kraanwagens, shovels en tractoren. We doen alleen niet in fietsbanden. We verkopen nieuwe en gebruikte banden, repareren banden en we zorgen met ons vakmanschap en onze geavanceerde apparatuur voor een perfecte uitlijning en uitbalancering zodat je weer comfortabel en veilig rijdt. Karelsen Banden is ook een bandenhotel. Daarmee bedoel ik dat je als particulier of bedrijf je banden bij ons kunt laten opslaan in een geconditioneerde en beveiligde omgeving. In onze onlangs betrokken eigen werkplaats aan de Dorresteinweg 64D voeren we allerlei specialistische werkzaamheden uit op het gebied van wielen/velgen. Onze vakmannen stralen, poedercoaten en polijsten daar wielen, doen verfijnd spuitwerk en lakken wielen in onze gloednieuwe eigen lakstraat waarmee je een bijzonder strak eindresultaat krijgt. We verhelpen kleine en grote stoeprandschades maar kunnen klanten ook van dienst zijn als ze hun wielen/velgen bijvoorbeeld in een speciale kleur of op een speciale manier door ons willen laten bewerken. Voor ons is niets te gek.”

“We werken voor klanten in heel nederland,
zowel voor particulieren als bedrijven”

Wie is jullie doelgroep?
“We werken zowel voor particulieren als voor bedrijven. Hoewel we een oersoesters bedrijf zijn hebben niet alleen klanten in Soest, maar door heel Nederland. Sterker nog: we hebben zelfs enkele klanten in Duitsland, België, Luxemburg,  Oostenrijk en Zwitserland. Ha, ha, eigenlijk zijn we dus een multinational maar dan wel één met de beide benen op de grond.”

“Mijn grootste zakelijke blooper: ik knalde met mijn auto boven op de auto van de klant”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Natuurlijk gaat er hier ook wel eens iets verkeerd. Maar dat zijn geen echte bloopers volgens mij. Wat me bij deze vraag tebinnenschiet is een ongelooflijk voorval. Een tijd geleden had ik op een zaterdagochtend, want ook dan zijn we geopend, een afspraak met een klant. Die had zijn auto aan de overkant geparkeerd, dus tegenover onze eigen parkeerplaats voor onze deur. Na de bespreking stapten we beiden in onze eigen auto en reden we achteruit. Vreemd genoeg vergaten we allebei om vooraf eventjes in onze achteruitkijkspiegel te kijken. Het resultaat: we knalden met onze auto’s tegen elkaar. De schade was gelukkig beperkt en samen met de klant heb ik er na enige tijd hartelijk om kunnen lachen. Als ik het zo vertel geloof je het bijna niet, maar het is echt gebeurd.”

“ik ben een vakman die  graag met zijn handen werkt en heb er een hekel aan om een hele dag achter de computer te zitten”

Waaraan heb je een enorme hekel?
“Aan de hele dag op kantoor achter de computer te zitten. Net als mijn broer Rob ben ik een vakman, een ambachtsman zo je wilt en vinden we het leuk om onze handen te werken. Ook om feeling te houden met onze werkzaamheden zijn we beiden dan ook regelmatig zelf aan het werk met banden en velgen. Het trimmen van banden vind ik zelf bijvoorbeeld heel leuk werk. Dat werk maar ook ander vakwerk willen we hoe dan ook niet verleren. Voor Rob en mij is dat bovendien een welkome afwisseling van ons dagelijkse kantoorwerk.”

“Heel bijzonder: veel klanten noemen mij en mijn broer ‘karelsen’ hoewel onze achternaam toch echt de winter is”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Heel veel klanten denken dat de achternaam van Rob en mij Karelsen is maar we heten toch echt De Winter. Ach, niet zo belangrijk. Mijn tweede ‘onthulling’: ik ben niet geboren in Soest maar in Lienden, de Betuwe. Mijn broer Rob, die 5 jaar jonger is dan ik, is wel geboren in Soest. Beiden wonen we hier al heel lang en we zijn natuurlijk wel echte Soesters, vinden we zelf.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?
“Als één van de eerste bedrijven op ons industrieterrein, inmiddels is dat zo’n 13 jaar geleden, stapten we over van verwarming op gas naar aardwarmte. Ondanks de toenmalige subsidieregeling was dat een forse maar nuttige investering. In ons pand hebben overal vloerverwarming en altijd een continue temperatuur. We waren in Soest ook één van de eerste bedrijven met een groot aantal zonnepanelen op het dak. Door de combinatie van aardwarmte en zonnepanelen zijn onze energiekosten beperkt. Thuis hebben we trouwens ook aardwarmte via een warmtepomp en hebben we zonnepanelen op het dak, ook dat bevalt prima. Ik raad iedereen aan om een rekensommetje te maken om te bekijken of het interessant is.”

“IN ONS bedrijfsPAND EN THUIS HEBBEN WE AARDWARMTE, dat bevalt prima”

Welke business tools raad je anderen aan. Waarom?
“We werken vooral met het softwarepakket SoftWheels dat helemaal is afgestemd is op onze branche en onze verschillende werkzaamheden op het gebied van banden en wielen/velgen. Daaraan gekoppeld is het boekhoudpakket AccountView, die combinatie werkt uitstekend.”

Welke mediatip heb je voor andere ondernemers? Waarom?
“Ik ben niet zo’n boekenlezer. In mijn vrije tijd lees ik wel regelmatig het blad Quest omdat daarin allerlei wetenswaardigheden kort en bondig worden vermeld. En af en toe pak ik een puzzelboekje. Het oplossen van woordpuzzels vind ik heerlijk ontspannend.”

“beste zakelijke advies dat ik kreeg: ‘betaal je leveranciers altijd tijdig”

Beste zakelijk advies dat je ooit kreeg?
“Altijd je leveranciers stipt op tijd betalen. Want je hebt ze hard nodig en ze staan, als het goed is, ook voor je klaar als het zakelijk even wat minder met je gaat. Een ander belangrijk advies dat ik kreeg en dat eigenlijk het motto is van ons bedrijf: eerlijkheid duurt het langst. Als een klant bijvoorbeeld aan ons vraagt of zijn banden vervangen moeten worden, krijgt hij een eerlijk advies. Is vervanging nog niet nodig dan zeggen we dat. Natuurlijk hopen we dan dat die klant bij ons terugkomt als de banden na enige tijd alsnog vervangen moeten worden. Of als hij zijn wielen wil laten repareren.”

Nadere informatie
Nadere informatie over Karelsen Banden is te vinden op www.karelsenbanden.nl

Lees ook:

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Jeroen van Netten

Frits van Barneveld, Huis en Zekerheid Soest: “Vertrouwen is de basis”

Jeroen van Netten

Johanna Six, Bres advocaten: “Meer perspectief dankzij 5 specialismes”

Jeroen van Netten