ZakenVerhalen

Markoen Meijerink, Dutchworld, een markante ICT-ondernemer

Leestijd: 7 minuten

Markoen Meijerink, eigenaar/directeur van het in Amersfoort gevestigde ICT-bedrijf Dutchworld, is een markante man. Ten eerste vanwege zijn lengte van ruim 2 meter, maar meer nog wegens zijn onconventionele en vaak zelfs tamelijk filosofische kijk op de wereld en het ondernemerschap. Tijdens het interview valt regelmatig het woord ‘worsteling’. Dat past helemaal bij deze analytische ondernemer die zich nog steeds ook bioloog in hart en nieren voelt.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Dat was in 1988. Na het afronden van mijn opleiding als academisch theoretisch bioloog aan de Universiteit van Utrecht. Ik ben dus een ouderwetse doctorandus. Na een sollicitatie bij het RIVM voor een baan als statisticus en een sollicitatie bij Janssen Pharmaceuticals werd me duidelijk dat ik niet geboren ben ‘for the sake of science’. Ik bewonder, maar hoef niet per se te weten hoe het precies zit.”

“in 1997 schreef ik mijn toenmalige ICT-bedrijf wildher in bij de kamer van koophandel”

“Na die leerzame sollicitaties heb ik mij laten omscholen tot systeemanalist. In een jaar leerde ik, via Ordina, alles van de toen populaire programmeertaal Cobol. Kort daarna ging ik als Oracle-programmeur aan het werk bij het internationale ingenieursbedrijf DHV in Amersfoort, tegenwoordig RoyalHaskoningDHV. Tot mijn verrassing werd de afdeling waar ik werkte al na 2 maanden verkocht. Gelukkig kon ik direct aan het werk als Oracle-ontwikkelaar bij Akzo Systems in Ede waar ik verantwoordelijk was voor het technisch ontwerp en de realisatie van systemen ten behoeve van hun industriële productieprocessen. Na enige tijd ICT-opdrachten als Oracle-consultant te hebben uitgevoerd schreef ik in 1997 Wildher ICT Solutions in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar ICT-ondernemer. Ik relativeer dat ‘ondernemer zijn’ in hoge mate. Dat vind ik een in de media gehyped label. Wel moeten we in de NV Nederland iets gaan doen. En die rol kan ik goed vervullen. Binnen Dutchworld doe ik dat.”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Ik zal het niet te technisch maken. Ons werkterrein is e-business. Dutchworld is een partner die software én business begrijpt. Wat wij feitelijk doen is ICT-systemen opzetten en zo slim mogelijk aan elkaar koppelen binnen onder meer handelsbedrijven, zodat de opdrachtgever op efficiënte digitale manier producten en diensten verkoopt. Een reclamebureau omschreef ons daarom ooit als ‘resultaatgerichte koppelbazen.’ Dat vond ik toen een geweldige vondst, ook al omdat het prima paste bij onze ongebonden en vaak verrassende manier van denken. Waar onze kennis en werkzaamheden toe moeten leiden is digitale transformatie en versnelling voor de opdrachtgever.”

“Bij onze advisering en het ontwikkelen en koppelen/integreren van onze oplossingen gebruiken we hoofdzakelijk open source software waaronder Odoo ERP software en apps. We werken met bekende PHP-georiënteerde software zoals WordPress, maar bijvoorbeeld ook met Java of Python. Het hoe en waarom van e-business met gebruikmaking van open source software leg ik geïnteresseerden graag uit in een persoonlijk gesprek. Ik zou zeggen: neem eerst een kijkje op onze vernieuwde website www.dutchworld.nl.

“een grote organisatie is voor z’n ict-services echt niet per se beter af bij een grote partner!”

Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?

“Wij zijn een enthousiaste en gedreven club met 12 toppers op ons vakgebied en dat al 16 jaar. We bedienen middelgrote en grote klanten waaronder multinationals. Het is een misverstand te denken dat je als grote organisatie voor je ICT-services beter af bent met grote partners. Wij bewijzen dat ongelijk!”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?

“Heel cliché: Het is mijn planning om nog minstens 10 jaar te werken door klanten strategisch en operationeel te adviseren bij hun complexe e-business vraagstukken. Ik wil dus zo lang mogelijk gezond en fit blijven. En natuurlijk is het mijn ambitie om op een inspirerende manier leiding te blijven geven aan mijn groeiende team van medewerkers. Dat team wordt elke dag beter. We zitten in een opgaande modus in 2023, maar we zijn nog niet dicht genoeg bij de kwalificatie “superprofessionals”. Pas dan ga ik op een afstandje zitten kijken en genieten hoe we bekend worden als de “beste IT-dienstverlener” van Europa. De naam van de company is in ieder geval al goed.”

“ik ben heel benieuwd hoe AI ons en ons leven de komende jaren gaat hacken”

“Ik heb altijd grote waardering voor mensen die onconventioneel denken en met verrassende oplossingen op de proppen komen. Het is de bedoeling dat we met Dutchworld uitgroeien naar een club van 25 dedicated toppers. Een vleugje extravaganza en humor zijn bij ons altijd van harte welkom. En als grote uitdaging voor de komende jaren zie ik vooral AI. Ik ben heel benieuwd hoe AI ons en ons leven gaat hacken. En minstens zo belangrijk en gerelateerd aan AI: security. Ook daar zullen we met z’n allen passende oplossingen voor moeten bedenken en uitwerken.”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Ik ben een natuurmens en hoewel ik al vele jaren in de e-business zit voel ik me nog steeds een bioloog in hart en nieren. Ik geloof heilig dat de natuur een voorbeeldfunctie voor ons heeft. Het aardse ecosysteem is een langdurig simulatie-experiment waarin massief parallel getest wordt. Die kwaliteit van testen halen we in de ICT nog lang niet.”

“Dat zie je in het dagelijks leven als je in de natuur bent en echt goed kijkt. Maar je ziet het ook als je de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie doorgrondt. AI en met name Chat GPT is nu bij iedereen ter wereld bekend maar onderzoek naar neurale netwerken via grote modelsimulaties zijn er al sinds de 80-er jaren. Ik mag graag over dergelijke modellen beschouwen in een goed gesprek. Misschien was dit allemaal niet echt verrassend. Is het wel verrassend als ik zeg dat ik al jaren een enorme fan ben van de muzikant George Clinton en zijn P-funkband Parliament Funkadelic. Van hem is ook de geweldige spreuk die ik vaak zelf gebruik naar de medewerkers: ‘Think, it ain’t illegal yet’. Het typeert de cultuur van Dutchworld maar is met de bedreigingen van democratieën tevens actueler dan ooit.”

“Mijn levensmotto: ik werk en leef voor de lol (Luisteren, oefenen, leren)”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Ik heb niet echt een hekel aan iets of iemand. Volgens mij ben ik een mild en relativerend, vaak zelfs peinzend of worstelend mens. Mijn levensmotto is: ‘Ik werk en leef voor de lol’. Hierbij staat lol voor Luisteren, Oefenen, Leren.”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Nergens van. De thuissituatie is stabiel, ik ga in augustus trouwen en het bedrijf loopt aardig goed. Momenteel heb ik niets te klagen. Feitelijk ben ik een 7-vinkjes burger.

“we moeten met z’n allen terug naar simpel en een voor iedereen te begrijpen digitale wereld”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Sowieso iemand uit de politiek: Minister-president, Minister van Economische zaken of Minister van Buitenlandse Zaken. Iedereen in Nederland ziet dat onze politici grote moeite hebben met verbinden en dat de polarisatie in onze samenleving schrikbarend is toegenomen en steeds verder gaat. Hoe kan het toch dat het de verwachting is dat in 2024 in Nederland veel mensen onder de ondergrens leven? Volgens mij moeten we met z’n allen terug naar simpel en naar een voor iedereen te begrijpen digitale wereld. We zijn niet zo almachtig als technocratische individuen vaak denken.”

“Nu ik toch al een beetje filosofisch begin te worden: ik zie ons mensen als Homo Sapiens Tragicus. Ik bedoel daarmee een diersoort die rechtop loopt en nadenkt maar telkens opnieuw dezelfde tragische fouten maakt, tegenwoordig in een digitale wereld waarin we als soort op termijn mogelijk obsolete worden. Daar komt bij dat we allen elke dag flink aan nestbevuiling doen in de aardse petrischaal waarin we leven. Ik snap dat dit allemaal heel ‘boomer’ klinkt. Ik ga het ook wel overleven, maar voor komende generaties wordt de wereld minder paradijselijk. Toch ben ik meestal een opgewekt persoon, ha, ha. Ik noem dit om te benadrukken dat ik zelfrelativering een belangrijke eigenschap vind voor elke aardbewoner.”

“een goede grap, anekdote of roddel is bij dutchworld altijd bijzonder welkom”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Niet, want ik heb mijn slaap hard nodig. Ik heb geen speciale wensen zoals een wereldreis of buitenissige voorkeuren op het gebied van eten of drinken. Een goede grap of anekdote mag altijd. En roddel is ook altijd welkom, want roddel is een belangrijk element in het organiseren van ‘de clan’. Lees maar eens wat de historicus Yuval Noah Harari daar over schrijft.”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Ik ben een nogal sociale werkgever. Op zich is dat volgens mij goed. Maar afgelopen jaren ben ik meerdere keren te lang doorgegaan met een nieuwe medewerker waarvan ik diep in mijn hart na 2 maanden wist dat die nooit op het door ons en onze klanten gewenste niveau zou komen. Achteraf gezien waren dat mislukte experimenten van me.”

Jouw bijdrage aan een beter milieu?

“We hebben een elektrische auto van de zaak en we gaan zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar onze klanten. We trachten vooral klanten te werven die een sustainable verdienmodel hebben dat kansrijk is voor de komende jaren.”

“mijn boekentip: a hacker’s mind”

Boekentip voor andere ondernemers

“Ik raad iedereen aan om het boek ‘A Hacker’s Mind’ van de Amerikaanse cyberbeveiligingsdeskundige en bestsellerauteur Bruce Schneier te lezen. Zijn boek gaat niet alleen over computers maar ook over allerlei vormen van hacken. Hacken gebeurt overal. Hij onthult hoe je met een hackersmentaliteit anders over je leven en de wereld kunt denken en gaat onder meer in op de kansen en bedreigingen van AI. Nogmaals, het pleit weer voor ‘eenvoud en minimalisatie’ als vuistregel bij de opzet van procedures en systemen, ook al komt daarop dan de kritiek dat iemand of een groep benadeeld wordt of het systeem niet fijnmazig genoeg is, etc., etc. De toeslagenaffaire leert dat we complexiteit op complexiteit stapelen en dat we dat niet kunnen. Uiteindelijk betalen we de tientallen miljarden euro schade zelf als burgers. Vergis je niet!”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Nee! Niet omdat ik niet wil. Maar elke ondernemer bevindt zich in een andere context en heeft zijn of haar eigen worstelingen. Nou vooruit deze dan: ‘Kill your ego!’ Volgens mij is ego voor heel veel zakelijke aangelegenheden, maar ook daarbuiten, eerder een vijand dan een vriend en zorgt het voor blokkades in je manier van denken en communiceren en de wijze waarop je je leven leidt.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.dutchworld.nl

Lees ook:

Benny Schulte, thexton armstrong: “Wij helpen vakmensen in hun rol als ondernemer”

Jeroen van Netten

Stan Uyland, BMU Groep: specialist in ontwikkelen, nieuwbouw en verbouw

Jeroen van Netten

Bas Schimmel, Froets Promo goods: flexibel en snel

Jeroen van Netten