Luuk Roovers kun je gerust een bijzonder ervaren specialist op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen noemen. Als projectmanager en consultant bij IBM was hij, samen met de overheidsinstelling Informatiebeheergroep, KPN en de Postbank, verantwoordelijk voor de uitrol en een waterdichte beveiliging van de Chipper multifunctionele betaalkaart. Daarna werkte hij, samen met onder meer diverse overheidsinstanties, aan de lancering van de OV chipkaart. Vervolgens was hij geruime tijd werkzaam als manager van het IBM Security Competence Center. In 2003 startte hij zijn eigen bedrijf Vicus. Dit e-businessbedrijf runt hij sinds 2004 samen met zijn zakenpartner Helenus de Rijke.
“BIj ibm was ik verantwoordelijk voor de uitrol van de chipper betaalkaart in nederland”
Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?
“Ik begon mijn ICT-carrière in 1993 bij het bedrijf IBM in Amersfoort, op de afdeling Business Innovation Services om precies te zijn. Daar was ik verantwoordelijk voor de uitrol van de Chipper betaalkaart in Nederland, een bijzonder innovatief, complex en groot project. Partners hierbij waren de Informatiebeheergroep, een dienst van de overheid, KPN, diverse OV-bedrijven, onderwijsinstellingen en de toenmalige Postbank. Dat was in 1993 en 1994. In twee jaar tijd stapten ruim 5 miljoen gebruikers over op het gebruik van de Chipper betaalkaart. Beveiliging en het voorkomen van fraude waren uiteraard belangrijke speerpunten. Daarna mocht ik de multifunctionele studentenchipkaart (inclusief OV-functie) introduceren en vervolgens mijn expertise inzetten bij de eerste ontwikkelingen van wat in Nederland nu DigiD heet. Als manager van het IBM Security Competence Center en vervolgens Manager van het Websphere integratieteam was ik vervolgens verantwoordelijk voor de consultancy en de technische realisatie/integratie bij IT-projecten voor uiteenlopende grote organisaties waaronder banken, PON automotive, verzekeringsmaatschappijen en Heineken.”
“open source software bood en biedt bijzonder aantrekkelijke mogelijkheden voor het mkb”
“In februari 2003 heb ik Vicus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de periode dat ik zo’n 9 maanden 3 dagen per week als consultant bij de Belastingdienst werkte op de afdeling automatisering verdiepte ik mij in Open Source software en in de bijzonder aantrekkelijke mogelijkheden daarmee voor het MKB op het gebied van koppelingen en beveiliging. Sinds 2004 run ik het bedrijf Vicus samen met kompaan/vennoot Helenus De Rijke. Dat gaat prima, ook al omdat we een heel heldere taakverdeling hebben.”
Vertel kort iets over je bedrijf
“Om het kort en niet al te technisch te omschrijven: Vicus is dé expert in het automatiseren en structureel verbeteren van klantprocessen op het gebied van marketing, verkoop, levering, serviceverlening en e-commerce. Wij adviseren klanten diepgaand en breed en verzorgen de implementatie en integratie van Magento webshops, Vtiger CRM (Customer Relationship Management) en Vtiger Portal. Met onze VOSBA middleware koppelen we die op zich zelf staande oplossingen aan bestaande back-office omgevingen en/of aan externe partners. We realiseren bijvoorbeeld koppelingen met de bestaande software van onder meer Exact, King, Oculus, Navision en SAP. Daarnaast koppelen we aan WooCommerce webshops en WordPress websites. Je zou kunnen zeggen dat we expert zijn op het gebied van ICT die draait om klanten.”
“het woord ‘Free’ wordt in nederland abusievelijk vaak vertaald als gratis”
Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?
“Leuke vraag. Het grootste misverstand in onze tak van sport, waarbij we gebruikmaken van Open Source software, zit ‘m in het woordje ‘Free’. Anders dan in het buitenland wordt dit in Nederland vaak vertaald als gratis. Een misverstand want ‘Free’ heeft betrekking op vrijheid oftewel ongebondenheid. Bij het gebruik van Open Source software ben je, anders dan bij ‘closed source software’, niet verplicht om upgrades en updates van de ontwikkelaar/fabrikant af te nemen en dus kosten te maken. Als gebruiker van Open Source software heb je de vrijheid om zelf te bepalen of je dat wilt. De kosten voor het gebruik van Open Source software zijn trouwens vaak lager dan bij ‘closed source software’, vooral omdat er bij Open Source software meestal geen licentiekosten zijn.”
MIJN GROOTSTE UITDAGING: “HET HOUDEN VAN EEN GOEDE BALANS IN MIJN TIJDSBESTEDING AAN WERK, LIONS EN PRIVÉ”
Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?
“Daar kan ik kort over zijn. Mijn grootste uitdaging is het behouden van een goede balans tussen werktijd, tijd die ik besteed aan de Lions en privétijd. Als ik eerlijk ben denk ik dat er altijd wel een beetje een spanningsveld zal blijven. Gelukkig heb ik veel plezier in mijn werk, van mijn inzet bij de Lions-organisatie en werk ik al lange tijd niet meer ongeveer dag en nacht. Ik heb geleerd te doseren en leef gezond, onder meer door regelmatig te sporten.”
Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Misschien is het verrassend dat ik in het districtsbestuur en het landelijke bestuur van de Lions-organisatie zit, sinds kort aan tennis doe en niet onverdienstelijk kook. Dat laatste komt goed uit want mijn vrouw Tessa is, zacht gezegd, niet echt dol op koken.”
“TV-KIJKEN VIND IK VAAK ZONDE van mijn tijd”
Waaraan heb je privé een enorme hekel?
“Ik ben nogal drukbezet en kom vaak tijd tekort. Daarom vind ik het zonde van mijn tijd om een hele avond TV te kijken. Af en toe kijk ik wel eens een film. Vaker vind je mij s’ avonds in een fysieke of online vergadering van de Lions organisatie, ben ik nog offertes aan het uitwerken, mail aan het beantwoorden of telefoontjes aan het afwerken. Daar krijg ik energie van. Van TV kijken word ik moe.”
Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
“Het klinkt misschien wat stichtelijk maar zo bedoel ik het niet: “Het is mijn ambitie om de wereld een beetje beter te maken. Dat kan ieder van ons. Als Lions-organisatie hebben we in Nederland ruim 10.000 leden. Velen van ons kennen zo maar 1.000 andere mensen. Tijdens gesprekken kun je dan ook vele mensen aan het denken zetten. Sterker nog: je kunt hen er bijvoorbeeld toe aanzetten om op allerlei manieren een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie, een duurzame voedselvoorziening, een beperkt gebruik van water, open te staan voor mensen die “anders zijn” en mensen te helpen die het moeilijk hebben.”
“anderen helpen en opkomen voor je idealen is gelukkig al lang volkomen normaal”
“Het leuke is dat voorstanders op dit gebied voorheen betiteld werden als geitenwollensokkenfanaten. Tegenwoordig is het juist stoer dat je op een normale manier voor die idealen opkomt. Dat vind ik een hoopgevende ontwikkeling maar het moet natuurlijk niet alleen bij idealen en woorden blijven. Wijzelf eten bijvoorbeeld het liefst plantaardige en zo weinig mogelijk bewerkte producten. Dat is gezonder en beter voor het milieu en voor onszelf. Een ambitie is ook de al eerder genoemde goede work/life balance voor ons en ons team van medewerkers. En uiteraard is het ons doel om een gezonde groei en een gezonde winst te realiseren zodat we kunnen blijven investeren in expertise en de kwaliteit van onze dienstverlening aan klanten. Diversiteit en inclusie zijn moderne woorden die bij veel mensen weinig voorstellen. Ik zet mij graag in om ook op dat vlak een duurzame samenleving met elkaar te creëren met respect voor ieder mens.”
Waar lig je ’s nachts wakker van?
“Ha, ha, eerlijk gezegd slaap ik heel goed. Natuurlijk heb ik privé of zakelijk wel eens problemen of uitdagingen maar in mijn tijd als projectmanager bij IBM heb ik mij de techniek van ‘Risk Mitigation’ eigen gemaakt. Hierbij zorg je ervoor dat je al te ingrijpende risico’s voorkomt, risico’s beheersbaar maakt en schadelijke gevolgen zo veel en goed mogelijk beperkt. Die attitude en denk- en werkwijze werkt niet bij iedereen, bij mij gelukkig wel.”
“een dagje de koning van nederland zijn lijkt me heel interessant en uitdagend”
Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?
“Elon Musk lijkt me wel wat. Maar ik zou vooral heel graag een dag lang de koning van Nederland willen zijn. Vooral vanwege zijn belangrijke internationale voorbeeldfunctie en zijn enorme, vaak onderschatte, marketing- en salesfunctie voor Nederland, onder meer tijdens internationale handelsmissies.”
Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?
“Voor een bijzonder natuurverschijnsel zoals een prachtige sterrenregen. Eigenlijk wel voor elk unieke gebeurtenis in de natuur of voor bijzonder natuurschoon.”
mijn grootste zakelijke blooper: “een tijd lang te veel focus op de modebranche”
Wat is jouw grootste zakelijke blooper?
“Dat was jarenlang geleden. Met Vicus hadden we in het begin te veel focus op de modebranche waardoor we te afhankelijk werden van die bedrijfstak. Inmiddels werken we voor uiteenlopende organisaties in allerlei branches en hebben we een gezonde risicospreiding.”
Jouw bijdrage aan een beter milieu?
“Ons huis in Soesterduinen ligt in de bossen. Hierdoor heeft ons dak te veel schaduw om gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. Om ook op dat vlak toch een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie participeer ik in een zonnestroomproject en rij ik in een hybride auto. Daarnaast eten we heel bewust, vooral plantaardige producten. Duurzaamheid is, vind ik, vooral een kwestie van mindset. Je moet erover nadenken en er vervolgens naar handelen. Natuurlijk maak ook ik niet altijd de meest duurzame keuze, maar ik durf wel te zeggen dat ik een actieve bijdrage lever. Dat is niet iets om je voor op de borst te slaan, dat kan iedereen. Het is volgens mij gewoon een kwestie van nadenken en doen.”
Boekentip voor andere ondernemers?
“Ik lees nauwelijks boeken. Wel veel online publicaties en natuurlijk het vakblad Twinkle. Sorry, ik heb geen boekentip.”
advies/tip: “bedenk bij een probleem eerst of het wel echt een probleem is”
Advies/tip voor andere ondernemers?
“Bedenk bij een probleem eerst: is het wel een echt probleem? Zo ja, vraag je dan af of het feitelijk jouw probleem is of dat het eigenlijk van iemand anders is. Pik signalen van problemen altijd zo tijdig mogelijk op en doe er zo snel mogelijk iets aan, laat het niet op z’n beloop. Hierdoor voorkom of beperk je de schade. Ik heb nog een heel andere tip: sta open voor verandering. Elke verandering is een kans om het beter te doen. Als je altijd blijft doen wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg.”
Nadere informatie
Ga voor nadere informatie naar www.vicus.nl en www.lions.nl