ZakenVerhalen

Lex Drop, Lijf & Visie: ‘Toonaangevend in ‘lijfzorg’

Leestijd: 6 minuten

Lex Drop, samen met zakenpartner Wouter Teitsma eigenaar van Lijf & Visie, werkte jarenlang op de afdeling geneeskundige dienst van de Koninklijke Marine. Aan boord van diverse marineschepen was hij het eerste aanspreekpunt voor spoedeisende medische hulpverlening en fysiotherapeutische behandelingen. Maar hij gaf ook injecties tegen gele koorts en hepatitis en hield dagelijks spreekuur.

Lex: ‘In de dagelijkse hectiek op zo’n schip leer je plannen, organiseren en multitasken. Van die ruim 5 jaar ervaring heb nog dagelijks plezier. Hoe druk of zelfs chaotisch het ook is op de zaak, ze krijgen mij niet gek.”

Sinds 2009 runt hij Lijf & Visie, niet slechts een fysiopraktijk maar een praktijk op het gebied van zowel zorg, revalidatie als fitheid met diverse specialistische disciplines onder één dak.

“hoe druk of chaotisch het ook is op de zaak, mij krijgen ze niet gek”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Van 1991 tot eind 1996 werkte ik bij de Koninklijke Marine, op de afdeling geneeskundige dienst om precies te zijn. Dat was een heel leerzame, drukke en mooie tijd waarbij ik in veel landen ben geweest. Met verschillende marineschepen was ik in het Caribisch gebied, op de Nederlandse Antillen, in Barbados en Mexico maar ook in onder meer Noorwegen, Letland en het voormalige Joegoslavië. Ha, ha dit klinkt misschien als een lekker relaxed baantje. Maar dat was het beslist niet. Want marine-operaties zijn vaak behoorlijk intensief. Maar ik vond het heel leuk werk want elke dag was anders.”

“In 1999 rondde ik mijn HBO-studie af aan de Hogeschool voor Fysiotherapie in Utrecht en ging ik aan het werk als fysiotherapeut bij een praktijk in Baarn die nu Intercure heet. Daar heb ik tot 2004 heel fijn gewerkt en veel geleerd. Het was de bedoeling dat ik in 2004 een soort van dependance van hun zou starten bij mij aan huis. Dat liep een beetje anders. Mijn praktijk groeide namelijk veel sneller dan voorzien. Tijdens een symposium raakte ik in gesprek met voormalig studiegenoot Fridtjof Egeler die toen ook een eigen praktijk op het gebied van fysiotherapie en manuele therapie had. We besloten samen te gaan onder de naam Lijf & Visie. Helaas is Fridtjof in 2021 plotseling overleden, maar samen met hem en vervolgens mijn huidige zakenpartner Wouter Teitsma hebben we Lijf & Visie in relatief korte tijd weten op te bouwen tot wat het nu is: een toonaangevende totaalaanbieder in deze regio van wat we hier lijfzorg noemen.”


Gratis: “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts”

gratis e-book gratis e-book

Meld je aan voor het ontvangen van onze maandelijkse ZakenMail nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen, openhartige zakelijke bloopers, korte boekentips/recensies, ZakenBlogs en veel meer.

Ontvang nu tijdelijk onze “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts” en profiteer van de volgende voordelen:

  • Altijd een creatief en effectief idee.
  • Nooit mee worstelen met inspiratie.
  • Meer interactie met je volgers.
  • Forse tijdbesparing.

“ik durf wel te zeggen dat we een toonaangevende totaalaanbieder in deze regio zijn”

Korte promo-talk

“Ik ben eerlijk gezegd niet zo van promo-praatjes. Wij bieden een breed pakket van verzekerde en preventieve zorg. Onder één dak hebben we allerlei ervaren specialisten op het gebied van zorg. We doen onder meer fysio-, manuele, sport-, oefen-, podo- en ergotherapie maar ook logopedie. We hebben een eigen psycholoog in dienst voor psychische klachten en als onderdeel van het multidisciplinaire team bij complexere aandoeningen. Een tweede discipline van ons is medisch specialistische revalidatie waarbij we, vaak in nauwe samenwerking met onze eigen revalidatie-arts, hulp bieden bij chronische pijn. Onze derde tak van sport is fitheid. Hiertoe behoort een breed aanbod in preventie- en leefstijltrainingen. Als onderdeel van ons totaalaanbod hebben we eveneens een eigen diëtiste in dienst.”

“Al zo’n 400 medewerkers van het
meander ziekenhuis hebben hier een vitaliteitstraining gevolgd’

“Sinds 2016 organiseren we ook adem- en koudetrainingen. Die verminderen aantoonbaar stress en bevorderen je fitheid. De training bieden we los aan maar ook als onderdeel van een vitaliteitstraining met een uitgebreid programma op het gebied van voeding, mindset, ademhaling en het omgaan met kou. Al zo’n 400 medische medewerkers van het Meander ziekenhuis in Amersfoort zijn hier geweest voor onze vitaliteitstraining. Ze zijn er heel enthousiast over, want het heeft hun persoonlijke fitheid verhoogd en bijgedragen aan het verlagen van het ziekteverzuim.”

“Compleet pakket diensten gericht op de kortste en beste weg naar herstel”

“In toenemende mate werken we samen met gespecialiseerde bureaus op het gebied van arbeidsreïntegratie en letselschade. Eigenlijk is onze formule even simpel als doeltreffend: onder één dak een compleet pakket diensten bieden gericht op de kortste en beste weg naar herstel. Hierbij maakt het niet uit wie dat doet of wie dat doen. Het gaat om het bieden van de beste hulp. We hebben 54 medewerkers en 4 vestigingen: in Soest, Maartensdijk, Badhoevedorp en Schagen, Noord-Holland. Regelmatig rij ik naar Schagen en Badhoevedorp, dus maak ik jaarlijks flink wat kilometertjes.”

“Regelmatig ga ik midden in de nacht hardlopen in het donker, onder andere in de soester duinen”

Onthul eens iets verrassends over jezelf

“Ik ben een enorme fan van de Zeeuwse popgroep BLØF. Elk jaar ga ik minstens 3 keer naar een optreden van hun. Misschien is het ook onthullend dat ik de eigenaardigheid heb om regelmatig midden in de nacht in het pikdonker te gaan hardlopen, vaak in de Soester duinen. Een bijzonderheid is volgens mij ook dat ik iets te regelmatig allerlei vintage-spulletjes zoals prachtige oude vertrektijdborden van de NS koop bij een online veiling van BVA Auctions. De meeste spullen zet ik in ons clubhuis in Soest.”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Aan dubbele agenda’s. Ha, ha, ik bedoel dan niet het dubbel plannen van behandelafspraken, hoewel dat natuurlijk vervelend is. Ik heb het erover als iemand niet eerlijk of oprecht is en andere bedoelingen heeft dan hij of zij doet voorkomen. Wees gewoon open. Voor mij geldt altijd: afspraak is afspraak, dat verwacht ik ook van iemand anders. Gelukkig hebben de meeste mensen die instelling ook.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“We hebben al een heel duurzaam pand met ruim 200 zonnepanelen op ons dak en Led-verlichting met bewegingssensoren in alle verblijfsruimtes. Volgend jaar gaan we ons dak vernieuwen en beter isoleren.”

“MIJN GROOTSTE ZAKELIJKE BLOOPER: DE AANSCHAF VAN EEN VEEL TE GEAVANCEERD AUTOMATISERINGSSYSTEEM”

Jouw grootste zakelijke blooper?

“Ha, ha, ik heb er zelfs twee voor je. De eerste was in 2013, we hadden toen een veel te geavanceerd automatiseringssysteem via cloud computing. Het was bijzonder vernieuwend maar ook instabiel want werkte vaak niet. Alles bij elkaar heeft dat ons veel tijd, ergernis en geld gekost. De andere blooper is eigenlijk geen fout maar meer een misrekening. Een bepaalde medewerker zou compagnon en partner van Lijf & Visie worden maar zag daar plotseling vanaf. Dat hadden we niet zien aankomen maar het is gelukkig helemaal goed gekomen.”

Hoe zie jij de toekomst van je vak?

“Het verschil in verwachtingen op het gebied van behandelingen/verrichtingen en de financiële vergoeding daarvoor tussen enerzijds zorgverzekeraars en anderzijds zorgverleners groeit. Verzekeraars willen steeds meer grip op de markt. Samen wordt gezocht naar allerlei mogelijkheden om het geheel betaalbaar te houden. Een trend is dat men bij een klacht steeds vaker eerst naar een fysiotherapiepraktijk gaat en vervolgens pas naar een ziekenhuis. Ik verwacht dat er komende jaren steeds meer samenwerkings-verbanden zullen komen en we steeds meer schaalvergroting bij praktijken zullen zien.”

Welke (zakelijk) boek of (zakelijke) documentaire raad je andere ondernemers aan?

“In z’n algemeenheid vind ik boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling maar ook op het terrein van leiderschap heel interessant. Aanraders zijn ‘Het emotionele DNA’ en het bekende boek ‘Omdenken’. De laatste heb ik niet gelezen maar ik heb in de auto wel podcast-uitzendingen van de auteur Berthold Gunster gevolgd. Een podcast die ik anderen ook van harte aanbeveel is ‘Kukuru’, opgericht door de bekende radio-DJ Giel Beelen. In zijn uitzendingen heeft hij heel leerzame gesprekken met allerlei experts.”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Net als bij de vraag over bloopers heb ik ook nu twee antwoorden. Van Frans Davelaar, een bekende en succesvolle ondernemer in Soest, kreeg ik het advies ‘Zet er een procentje tussen’. Daarmee bedoelde hij dat je altijd een positieve marge moet hebben tussen je inkoop en je verkoop omdat je anders verlies maakt. Een ander advies dat me ook altijd is bijgebleven: ‘Niets is wat het lijkt’. Dat advies klinkt misschien een beetje verzuurd of verbitterd maar zo was het beslist niet bedoeld. De gedachte erachter is dat je vaak een bepaalde perceptie hebt die niet juist is omdat je de achtergronden niet kent. Je zou het advies ook kunnen vertalen in ‘Oordeel, beoordeel of veroordeel niet of in elk geval niet te snel’.

“mIJN aDVIES AAN ANDERE ONDERNEMERS: VERTROUW EROP DAT JOUW PASSIE VOOR DE ZAAK ER UIT ZAL KOMEN”

Welk advies heb jij aan andere ondernemers?

“Vertrouw erop dat de passie die je in je zaak stopt er beslist uit zal komen. Je moet wel 200% achter je bedrijf staan en dat uitstralen naar je medewerkers want je hebt voor hen een voorbeeldfunctie, maar je hoeft niet altijd zelf op de voorgrond te staan.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.lijfenvisie.nl

Lees ook:

Peter Brouwer, Brouwer Systeemplafonds: “Bewust gekozen voor 
niche-markt”

Jeroen van Netten

Ramon Lenssen, XtraSpace: “Prettig, snel en veilig werken staat voorop!”

Jeroen van Netten

Peter v.d. Dijssel, installatiebedrijf P.A. v.d. Dijssel: “Breed werkterrein”

Jeroen van Netten