ZakenVerhalen

Karl Spaaij, Spaaij Maquettebouw: “Een maquette doet wonderen”

Leestijd: 5 minuten

Het vak van maquettebouwer is een bijzonder vak. Karl Spaaij, maquettemaker in hart en nieren en al jaren werkzaam op dit specialistische gebied, kan er over meepraten. Sterker nog: hij zou er een boek over kunnen (laten) schrijven. Misschien komt dat er ooit nog eens van. Want als veelzijdige en gepassioneerde maquettebouwer heeft Karl de vreemdste dingen meegemaakt. Voorheen werkte hij ongeveer dag en nacht voor de meest uiteenlopende nationale en internationale opdrachtgevers in allerlei branches. Sinds enige jaren doet hij het met zijn succesvolle 1-mans zaak iets rustiger aan maar nog steeds is zijn credo “Alles wat jij bedenkt maak ik in het klein”, op elk gewenst formaat.”

“Net als mijn vader ben ik echt een bedenker en maker”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Ik begon met dit prachtige vak bij mijn vader, als 3-jarig jongetje. Mijn vader had in Amersfoort sinds 1961 een maquettebouwbedrijf met een klein team van vakbekwame en heel betrokken medewerkers. In 1985 koos hij een andere richting en startte een 1-mans zaak gespecialiseerd in teken- en constructiewerk. Ik nam toen het maquettebouwbedrijf over. Mijn vader was net als ik echt een bedenker en ‘maker’. Zo kreeg hij eens de opdracht om voor een opdrachtgever koffie-betaalautomaten te maken. Dat had-ie nog nooit gemaakt en het was een heel gepuzzel met allerlei technische complicaties maar uiteraard kreeg hij het voor elkaar. Er zijn er ik weet niet hoeveel van gemaakt. Maar hij maakte bijvoorbeeld ook prototypes voor buizenpostsystemen en werkte prototypes uit voor het automatiseren van golfoefenbanen.”

“Onze maquettes – ook heel grote – waren te zien op allerlei continenten”

“Mijn maquettebouwbedrijf liep jaren achtereen meer dan uitstekend. We groeiden als kool en moesten met onze kleine 20 medewerkers na enige tijd verhuizen naar een groter pand in Amersfoort. De opdrachten vlogen ons bij wijze van spreken jarenlang om de oren. Onze maquettes waren op allerlei continenten te zien. Opdrachtgevers waar we voor werkten waren onder meer Bouwfonds (BPD), Ballast Nedam, Volker Wessels Stevin, Rijkswaterstaat, diverse gemeenten en een groot aantal architectenbureaus uit heel Nederland. Voor een aantal van die klanten werk ik nog steeds. Toen er in 2008 een economische crisis uitbrak kregen we het best moeilijk maar hebben we het goed doorstaan met een wat kleiner team. Sinds 2017 heb ik een 1-mans zaak en werk ik niet meer zo achterlijk veel als voorheen. Dat bevalt prima. Ons wereldje is tamelijk klein. Met name architecten uit binnen- en buitenland weten mij nog steeds te vinden, vooral bij wat complexere opdrachten.”

Korte promo-talk

“Tja, wat zal ik zeggen. Het komt neer op het volgende: alles wat jij bedenkt maken wij in het klein, op elk gewenst formaat. We maken op schaal en vaak heel gedetailleerd complete woonwijken zoals Leidsche Rijn, mijn grootste project, maar ook allerlei stedenbouwkundige projecten, utiliteitsgebouwen zoals het treinstation Rotterdam Centraal, grote en kleine kantoorparken, recreatieparken, hotels, appartementen en bijzondere reclame-objecten. Het begint vaak met een advies over de verschillende mogelijkheden om de maquette te maken. Op mijn website zie je foto’s van allerlei projecten die we afgelopen jaren hebben mogen uitvoeren. Iedereen vindt het leuk om naar een maquette te kijken, dat is zeg maar het Madurodam-effect. Bovendien is een maquette een bijzonder overtuigend en impactrijk communicatiemiddel om een heel realistische indruk te geven van de feitelijke uitvoering van het (bouw)object.”


Gratis: “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts”

gratis e-book gratis e-book

Meld je aan voor het ontvangen van onze maandelijkse ZakenMail nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen, openhartige zakelijke bloopers, korte boekentips/recensies, ZakenBlogs en veel meer.

Ontvang nu tijdelijk onze “24 creatieve content ideeën voor zakelijke social media posts” en profiteer van de volgende voordelen:

  • Altijd een creatief en effectief idee.
  • Nooit mee worstelen met inspiratie.
  • Meer interactie met je volgers.
  • Forse tijdbesparing.

“Momenteel speel ik de rol van Leiser wolf in de musical anatevka”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Zet je schrap. Ik zit al enige jaren op amateurtheaterschool De Springplank in Amersfoort waar ik leer zingen, dansen en toneelspelen. Dat is geweldig leuk om te doen. Momenteel oefenen we voor de bekende musical “Fiddler on the Roof”, ook wel bekend als “Anatevka”. Mijn rol is die van de slager Leiser Wolf, de veel te oude echtgenoot van één van de dochters van de Joodse melkboer Tevje.”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Ik heb er, zakelijk een privé, echt een bloedhekel aan als iemand zijn of haar afspraken niet nakomt of te laat op een afspraak verschijnt. Zelf ben ik altijd 5 tot 10 minuten te vroeg voor een afspraak.”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“Dit pand op Kosmonaut 7 in Amersfoort, wat ik trouwens verkocht heb aan het bedrijf BCS (Building Crane Systems) en waar ik een ruimte van hen huur, heeft een dak vol zonnepanelen. En volgend jaar wordt er een warmtepomp geïnstalleerd. We hebben in het hele pand LED-verlichting en ikzelf werk uitsluitend met watergedragen inkten. Ook al wegens de hoge energieprijzen letten we daarnaast heel goed op ons energieverbruik.”

Mijn grootste zakelijke blooper: onze bezorger liet de maquette van het olympisch stadion uit z’n handen vallen”

Jouw grootste zakelijke blooper?

“Het klinkt misschien raar maar ik heb er niet zo heel veel gemaakt. Of misschien heb ik ze verdrongen, ha, ha. Ik kan je wel een enorm aantal ongelooflijke anekdotes vertellen over diverse prestigieuze projecten die achteraf luchtkastelen bleken te zijn. Maar dat waren geen bloopers van me. O ja, dit is een leuke. We hadden een prachtige maquette gemaakt van het oude Olympische Stadion in Amsterdam. Die voor de Johan Cruijff ArenA hebben we trouwens ook gemaakt, maar dat terzijde. Zoals altijd brachten we ook de maquette van het Olympisch Stadion zelf naar de opdrachtgever. Bij het uitladen ging het mis. Onze medewerker gleed op onverklaarbare wijze uit en liet de maquette uit zijn handen vallen waardoor die onherstelbaar beschadigd raakte. Als een gek moesten we toen helemaal opnieuw beginnen. Dat was een race tegen de klok en we moesten dan ook met z’n allen een paar nachten flink doortrekken. Gelukkig is het helemaal goed gekomen en was de opdrachtgever uiterst tevreden over de uiteindelijke maquette.”

Welke software raad je anderen aan?

“Ik werk met Microsoft Office 365 en voor het maken van de tekeningen natuurlijk met AutoCad. Dat is lekker overzichtelijk en volstaat voor me.”

Welke boeken lees je? Heb je een boekentip voor andere ondernemers?

“Misschien hoort mijn antwoord meer bij de eerdere vraag over iets dat verrassend is van mij. Ik heb namelijk de hele serie van Old Shatterhand, geschreven door de Duitse schrijver Karl May. Die boeken sla ik soms nog wel eens open. Cowboy Old Shatterhand is in deze avonturenboeken de bloedbroeder van Winnetou, het opperhoofd van de Apache-indianenstam. Mijn vader was hier ook fan van en heeft mij zelfs vernoemd naar de schrijver. Uiteraard hou ik op internet vakmatige informatie bij over onder meer bouwkunde en kijk ik op Sky TV regelmatig naar documentaires over bouwprojecten. Eerlijk gezegd lees ik niet zo veel, op vakantie wel de Kijk en de Quest. Sorry, maar naast de boeken van Old Shatterhand, heb ik geen boekentip voor andere ondernemers.”

“BESTE ZAKELIJKE ADVIES: KOM JE AFSPRAKEN NA EN KOM OP TIJD OP EEN AFSPRAAK”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Zorg dat je doet wat je zegt. Daar heb ik mij altijd aangehouden. Ik heb dan ook nog nooit een deadline gemist. Te laat leveren kan natuurlijk ook niet, want bijna altijd zijn er allerlei bedrijven en mensen betrokken bij een project en kan een presentatie niet zo maar even opnieuw ingepland worden.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.spaaijmaquettebouw.nl

Lees ook:

Johanna Six, Bres advocaten: “Meer perspectief dankzij 5 specialismes”

Jeroen van Netten

Frits van Barneveld, Huis en Zekerheid Soest: “Vertrouwen is de basis”

Jeroen van Netten

Ronald Snel, SIT Injectietechniek: “24/7 paraat voor injectiewerk”

Jeroen van Netten