ZakenVerhalen

Jan Nauwelaerts de Agé, Ipacs: specialist in rubber maatwerk

Leestijd: 4 minuten

Jan Nauwelaerts de Agé is directeur en eigenaar van het 5 man/vrouw tellende bedrijf Ipacs Technisch Rubber in Soest. Hun specialisme: de ontwikkeling, productie en levering van op maat gemaakte technische rubberproducten voor onder meer de machinebouw, de automobielindustrie, de agrarische sector en de chemische industrie. Ze leveren zowel in kleine als middelgrote series. Enkele voorbeelden van hun producten: vlamvertragende afdichtringen voor schepen, allerlei trillingsdempers en rubberen fenders voor bagagewagens op luchthavens. De producten van Ipacs worden wereldwijd verkocht.

“Alles bij elkaar zit ik ruim 24 jaar in de gespecialiseerde rubber business”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Ha, ha ik ben nu 40 jaar en zit dus al ruim 24 jaar in de gespecialiseerde rubber business. Na mijn HBO-opleiding Elektronica in Hilversum heb ik eerst een tijdje vakantiewerk gedaan bij dit bedrijf dat toen nog eigendom was van mijn ouders. Daarna kwam ik bij hen in dienst. Eerlijk gezegd was dat geen succes want de zakelijke ideeën van mijn vader en mij botsten nogal eens. Waar dat precies aan lag laat ik maar in het midden. Aardig wat kerstdagen waren door onze zakelijke discussies nogal ongezellig. Nadat ik al een aantal jaren het bedrijf had geleid op mijn manier heb ik het in 2008 overgenomen. Ik mag wel zeggen dat Ipacs een mooi en leuk bedrijf is. Onze kracht? Vooral niet moeilijk doen. We zijn nogal recht-toe-rechtaan, reageren snel en zeggen het ook gewoon als iets absoluut onmogelijk is. Die openheid waarderen onze klanten.”

“onze no-nonsense mentaliteit wordt door klanten bijzonder gewaardeerd”

Korte promo-talk

“Hoe kort wil je het hebben? Ipacs is specialist in het op maat ontwikkelen, produceren en leveren van rubber maatwerkproducten. We hebben veel ervaring op ons vakgebied, met name wat betreft producten voor rubber-metaalverbindingen en leveren aan bedrijven in uiteenlopende branches. Met ons kiest een klant voor zekerheid. We staan garant voor een hoge kwaliteit en een goede service. Indien gewenst kunnen we heel snel inspelen op de wensen en behoeften van de klant. Dat geldt voor kleine series maar ook voor middelgrote series. We produceren trouwens ook hele grote series. Om een beeld te krijgen van de producten die we zoal maken kun je het beste een kijkje nemen op onze website: Ipacsrubber.nl.”

 

“Ik ben een echte fan van foute hardcore muziek en volg het juice-kanaal van Yvonne Coldeweijer”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Niet veel mensen weten dat maar ik ben een echte fan van foute hardcore muziek. Een andere guilty pleasure van mij: ik volg het juice-kanaal met sappig nieuws en showbizroddels van de bekende Nederlandse presentatrice, zangeres, actrice en Youtube’er Yvonne Coldeweijer.”

Waaraan heb je een enorme hekel?

“Aan mensen die grote verhalen ophangen en doen of ze ergens heel veel verstand van hebben terwijl ze feitelijk geen idee hebben waar ze het over hebben. Kortom, ik heb een hekel aan bla, bla. Daar doen we hier binnen Ipacs zelf ook niet aan.”

“we zijn een milieubewust en energiezuinig bedrijf”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“We zijn gevestigd in een hal met een prima dakisolatie, hebben overal ledverlichting en 220 zonnepanelen op ons dak. Die zonnepanelen zorgen voor 70% van onze totale energie. Bij het vulkaniseren (de productie) van onze rubberproducten komt veel warmte vrij. Met een slim geschakelde schroefcompressor vangen we veel restwarmte op, in de winter dekt de compressor 60% van onze verwarmingsbehoefte af. Onze machines gebruiken voor zover mogelijk energiezuinige servomotoren. Daarnaast heb ik een elektrische auto en hebben we een laadpunt voor onze bedrijfsapparatuur en de auto’s van onze medewerkers. Je kunt wel zeggen dat we een milieubewust en energiezuinig bedrijf zijn.”

“Mijn grootste zakelijke blooper: ik had een productiemachine gekocht die ik absoluut niet aan de praat kreeg”

Jouw grootste zakelijke blooper?

“Ha, ha, een echte blooper heb ik niet voor je. Wat me bij deze vraag wel meteen te binnen schiet is een nieuwe productiemachine die ik een tijdje geleden kocht in Frankrijk. Wat we ook probeerden, de machine kregen we met geen mogelijkheid aan de gang. Wanhopig werden we er van. Op laatst hebben we de machine geretourneerd naar de fabrikant, die daar gelukkig niet moeilijk over deed. Ik heb er nog een: een tijd geleden, het was midden in de zomer en het was bloedheet, ging ik naar een leverancier waar ik al jaren zaken mee doe. Omdat het zo heet was en ik het sowieso al heel gauw heet heb, ging ik in een korte broek. Betreffende leverancier laat al jaren geen mogelijkheid onbenut om mij op allerlei leuke manieren aan die korte broek te herinneren.”

Welke software raad je anderen aan?

“We gebruiken Microsoft Office 365 en voor het maken of aanpassen van 3D-tekeningen werken we met SolidWorks. Onze boekhouding doen we met het pakket SnelStart. Dagelijks maken we veel gebruik van Whatsapp. Kortom, we houden het lekker overzichtelijk.”

Welke (zakelijk) boek of (zakelijke) documentaire raad je andere ondernemers aan?

De biografie van Elon Musk kan ik iedereen aanraden. Hij komt op allerlei manieren in het nieuws, soms ook negatief, maar is een pure ondernemer en iemand met een leerzame toekomstvisie. Onlangs heb ik het boek 12 regels voor het leven – een remedie tegen chaos gekocht. Auteur dr. Jordan B. Peterson is psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto. In zijn bestseller maakt hij korte metten met de moderne cliché’s van wetenschap, geloof en de menselijke natuur. Volgens de New York Times is hij de meest invloedrijke intellectueel van de Westerse wereld.”

Beste zakelijke advies dat je ooit kreeg?

“Dat was het advies om me vooral niet gek te laten maken, door bijvoorbeeld lagere prijzen van concurrenten. Net als elk ander bedrijf dat staat voor kwaliteit hebben we een bepaalde marge nodig, onder meer om regelmatig nieuwe oplossingen en producten te bedenken en te kunnen experimenteren. We stunten niet met actieprijzen. Want we willen hoe dan ook een hoge kwaliteit leveren op het gebied van producten en service.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.ipacsrubber.nl

Lees ook:

Gerben Branderhorst, Branderhorst Facilitaire Diensten: “Schoonmaakspecialist 2.0”

Jeroen van Netten

Peter Brouwer, Brouwer Systeemplafonds: “Bewust gekozen voor 
niche-markt”

Jeroen van Netten

Margaret Kruithof, Kruithof Makelaardij: “Persoonlijk betrokken”

Jeroen van Netten