ZakenVerhalen

Henk van Asch, BMO Soest: “O.a. druk met parkmanagement”

Leestijd: 5 minuten

Ing. Henk van Asch kun je gerust een bijzonder ervaren en veelzijdige ondernemer noemen. Na de verkoop van zijn bedrijf Van Asch Infra is hij bepaald niet stil gaan zitten. Sterker nog, deze ‘oersoester’ nam nóg meer taken waaronder diverse bestuurlijke en ambtelijke taken op zich. En met zijn huidige 1-mans bedrijf verzorgt hij het parkmanagement voor zes bedrijventerreinen.

Hoe en wanneer begonnen met je carriére?
“Dat was in 1973, nadat ik was afgestudeerd aan de HBO in Utrecht. Mijn eerste werkgever was het wegenbouwbedrijf Hogenbrink in Laren, nu onderdeel van Dura Vermeer. Toen ik 25 jaar oud was vroeg mijn vader of ik in zijn bedrijf wilde komen werken. Dat heb ik toen gedaan. Helaas overleed mijn vader 2 jaar later, veel te jong: op slechts 55-jarige leeftijd. Het bedrijf had toen zo’n 8 personeelsleden. Mijn 7 broers en zusters vonden mij de meest geschikte persoon om Van Asch Infra te gaan leiden en over te nemen. Zo is het ook gegaan. Ik heb heldere afspraken gemaakt met mijn ooms die werkzaam waren in het bedrijf.
In 1978 is het onroerend goed van het bedrijf verkocht aan de gemeente Soest en verhuisden we naar een wat ruimer pand aan de Industrieweg /Nijverheidsweg in Soest. Je kunt wel zeggen dat ik een wat ongebruikelijke start als ondernemer heb gehad.”

“Van asch infra was zijn tijd vooruit
op het gebied van recycling”

Hoe verliep het verder met jou en je bedrijf?
“Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Maar ik ga proberen om het kort te houden. Van Asch Infra groeide als kool. We verzorgden de wegenaanleg, rioleringen en het straatwerk voor vele gemeentes in heel Nederland en waren onze tijd vooruit op het gebied van recycling. We hadden ook een eigen grondbank, graafmachines en een transportbedrijf. Daarnaast waren we actief op het gebied van projectontwikkeling.”

In 1999 had ik de leiding over 14 B.V.’s en in totaal 130 medewerkers. Toen ik 52 jaar was vond ik het allemaal te veel geworden. Want naast mijn dagelijks werk was ik al die jaren ook bestuurslid van uiteenlopende vakorganisaties. En ik ondersteunde de Soester Zakenkring, onder meer bij de ontwikkeling in 1996 van het bedrijventerrein De Soestdijkse Grachten. Ook was ik toen al actief bij de organisatie van de jaarlijkse Ambachtsmarkt op Hemelvaartsdag.

“mijn PLAN Was om toen het wat rustiger aan te gaan doen. is niet helemaal gelukt. Gelukkig maar”

Om het een beetje rustiger aan te doen trok ik een opvolger voor mijn bedrijf aan. Al snel bleek dat de man die als directeur de kar zou moest trekken totaal niet voldeed. Dat was heel jammer maar soms loopt dat zo. In 2002 heb ik het transportbedrijf laten liquideren en vervolgens een aantal bedrijven verkocht.
Het aannemersbedrijf werd bijvoorbeeld verkocht aan Wim van der Boon. Het huidige bedrijf aan de Lange Brinkweg heeft, zoals werd afgesproken bij de verkoop, nog steeds de naam Van Asch Infra, maar ik heb er geen enkele bemoeienis meer mee.”

Vertel eens iets over BMO Soest?
“BMO Soest staat voor Bedrijven Management Organisatie Soest, is opgericht in 2007 samen met de gemeente Soest en ondersteunt en verbindt ondernemers in Soest en Soesterberg. Specifiek richt BMO zich op het behartigen van de belangen van ondernemingen die gevestigd zijn op de bedrijventerreinen in Soest en Soesterberg en lid zijn van de Stichting Bedrijvenkring Soestdijkse Grachten of van “ONS-Netwerk’ Soesterberg, winkelcentra of Soest Netwerkt.”

“BMO inloopspreekuur voor ondernemers in soest en soesterberg WORDT heel goed BEZOCHT”

“BMO is de uitvoerende organisatie ten dienste van de aangesloten bedrijven. Samen met een aantal anderen zit ik in de Raad van Toezicht. Sinds juli 2019 ondersteunt Bas de Haas BMO op tal van gebieden, o.a. bij de uitvoering van de geplande zakelijke energietransitie. Daar zijn we heel blij mee. Wat heel goed loopt is het inloopspreekuur voor ondernemers. Samen met Nynke Minkema, bedrijfscontact-functionaris van de gemeente Soest, luister ik naar ondernemersvragen en proberen we ze ter plekke te adviseren over uiteenlopende kwesties of ze goed door te verwijzen.”

Je dagelijkse werk is parkmanagement, wat is dat?
“Feitelijk gezien komt het er op neer dat ik bedrijventerreinen help bij het runnen van hun park. Denk aan bereikbaarheid inclusief bebording, beveiliging, groenvoorziening, glasvezelverbindingen en de toepassing van milieubesparende maatregelen. Om maar eens iets te noemen. Ik help met advies aan bijvoorbeeld de Verenigingen van Eigenaren maar ook bij de praktische uitvoering. Je mag wel zeggen dat ik een aardig uitgebreid netwerk heb. Dat komt goed van pas, onder meer bij adviezen aan en de overleggen met gemeentelijke functionarissen.

“IK DOE NU HET PARKMANAGEMENT VOOR BEDRIJVENTERREINEN IN SOEST, SOESTERBERG, BAARN EN BILTHOVEN”

Momenteel heb ik 6 bedrijfsterreinen in beheer. In Soest doe ik het beheer voor de Soestdijkse Grachten.
In Soesterberg voor de bedrijventerreinen Centurionbaan en Soesterberg-Noord. En in Baarn ben ik parkmanager voor de bedrijventerreinen Noordschil en de Drie Eiken. Het bedrijventerrein Larenstein in Bilthoven heb ik ook onder mijn hoede en sinds kort doe ik ook het beheer voor het bedrijfsverzamelgebouw aan de Dorresteinweg waar ik, net als mijn vrouw, ook zelf gevestigd ben.”

Wat doe je naast BMO en parkmanagement?
“Het klinkt misschien een beetje opschepperig maar het is gewoon waar: ik doe enorm veel verschillende dingen. Naast BMO en het parkmanagement geef ik bijvoorbeeld management-advies, verzorg ik de BTW-aangiftes voor een aantal ondernemer en doe ik de IB-aangiftes voor enkele particulieren. Eigenlijk kom ik tijd tekort. Maar ik beklaag me niet hoor, ik beleef er allemaal veel plezier aan. Het organiseren van golfdagen voor ondernemers vind ik bijvoorbeeld ook heel leuk. En met veel plezier help ik een handje mee bij de organisatie van het jaarlijkse ondernemerscongres van de gemeente Soest. Ik ben ook nog lid van de Rotary afdeling Soest-Baarn. Van 2006 tot en met 2011 was ik ouderman bij het Gaesbeeker Gilde en in 2006 werd ik Schutterskoning, een hele eer. Of ik ook tijd voor hobby’s heb? Zeker wel. Ik biljart af en toe in café d’Oude Enghe in Soest en ik golf regelmatig. En elk jaar ga ik met mijn visclub lekker een week vissen in Ierland.”

“Blooper: het aannemen van mijn opvolger binnen het bedrijf pakte VOLLEDIG verkeerd uit!”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Dat was, zoals ik al vertelde, het aannemen van die directeur. Mijn les? Soms heb je gewoon pech. Je moet dan niet bij de pakken gaan neerzitten maar gewoon doorgaan.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?
“Aan niemand. Wel heb ik een hekel aan gladde praatjes, oneerlijkheid en ‘verborgen agenda’s.”

Even heel eerlijk zijn: onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Ik ben best een grote vent, maar bij de TV-programma’s All You Need is Love en ‘Down met Johnny’
van John de Mol junior zit ik regelmatig een beetje te snotteren. Kortom, ook ik heb mijn gevoelige kant.
Ha, ha, gelukkig maar. Misschien is het ook onthullend dat ik getrouwd ben met een ‘poppendokter’.
Mijn vrouw heeft haar hobby Popeye’s en repareert poppen en beren voor klanten in heel Nederland.”

Hoe lever je (zakelijk/privé) een bijdrage aan een beter milieu?
“Ik rij in een hybride auto en scheid papier, metaal en afval. En ik begeleid de energietransitie en Bedrijvenplatform Duurzaamheid. Goedbeschouwd lever ik met mijn werk op het gebied van parkmana- gement natuurlijk ook een bijdrage aan het milieu. In opdracht van VvE’s van de bedrijventerreinen begeleid ik ondernemers naar een duurzamere werkomgeving.”

Zakelijke adviezen voor andere ondernemers?
“Nooit met familie een zaak gaan runnen. Want ooit moet je dan afscheid nemen. Een ander advies:
laat een probleem nooit sluimeren, pak het snel op en los het op. Laatste tip: zorg dat je je administratie goed op orde hebt. Dat is voor elk bedrijf van levensbelang.”

Hoe contact met je opnemen?
Mijn contactgegevens: Ing. H.A. (Henk) van Asch, 06-53402100, henkvanasch@gmail.com en henk@bmosoest.nl

 

Lees ook:

Christiaan Veldhuizen, SmartCom: totaalpartner voor ICT en telecommunicatie

Jeroen van Netten

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Jeroen van Netten

Frits van Barneveld, Huis en Zekerheid Soest: “Vertrouwen is de basis”

Jeroen van Netten

1 reactie

Bas de Haas 29 maart 2020 at 12:10

Super leuk stuk Henk! Altijd plezierig samen werken met jou!

Reacties zijn gesloten.