ZakenVerhalen

“Harold van Bourgondiën, VBA Accountancy & Advies: “We zijn heel laagdrempelig!”

Leestijd: 6 minuten

Harold van Bourgondiën, eigenaar van Van Bourgondiën Accountancy & Advies (VBA) in Soest, is samen met zijn team, onder meer bestaande uit zijn zoon Sebastiaan, vooral MKB’ers en ZZP’ers van dienst. VBA werkt landelijk, de meeste opdrachtgevers zijn gevestigd in de provincie Utrecht.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Ik ben in 1986 begonnen bij Coopers & Lybrand dat al een tijdje Price Waterhouse Coopers oftewel PWC heet. Bij hen deed ik als belastingadviseur veel fiscale ervaring op met internationaal actieve klanten. In 1990 ben ik overgestapt naar de interne accountantsdienst van de NS. Na vervolgens een tijd bij onder meer het accountantskantoor Van Zwol Wijntjes te hebben gewerkt ben ik in 2001 mijn eigen bureau voor accountantsdiensten en belastingadvies gestart. Nogal klassiek, maar dat was thuis op zolder, aan de Kastanjelaan in Soest om precies te zijn. Dat was een spannende, mooie en ook nogal onrustige tijd, ook al omdat we toen nog 3 kleine kinderen hadden die de nodige aandacht vroegen.”

“Ik ben, heel klassiek, op een zolderkamer thuis in Soest begonnen”

Daarna heb ik een aantal keren geprobeerd om een samenwerkingsverband met een passende zakenpartner aan te gaan. Ha, ha dat kan ook aan mij liggen maar om uiteenlopende redenen liep dat telkens op niets uit maar wie weet wat de toekomst brengt. Hoe dan ook, in 2001 ben ik dus gestart met VBA wat staat voor Van Bourgondiën Accountancy & Advies. Vanaf 2010 werk ik vanuit ons huidige kantoor aan de Oostergracht in Soest. Regelmatig wordt me gevraagd waarom ik niet voor de bedrijfsnaam Van Bourgondiën Accountancy heb gekozen. Da’s eigenlijk nogal simpel: omdat we bedrijven niet alleen maar ondersteunen met accountancy- en administratiewerkzaamheden maar ook met fiscaal en economisch advies.”

“niet alleen accountancy- en administratiediensten maar ook fiscaal en economisch advies”

Korte promotalk: wat doet VBA? Wat is daaraan uniek of bijzonder?

“We doen de financiële administratie en de boekhouding voor bedrijven, verzorgen de belastingaangiftes, stellen jaarrekeningen op en verschaffen – gevraagd en ongevraagd – fiscaal en bedrijfseconomisch advies. Dank zij mijn opleidingen als accountant én als fiscalist kan ik zelf de ondernemer van de meeste adviezen voorzien. Over de rechtsvorm van een nieuwe of bestaande activiteit, autogebruik en schenkingen vanuit privé bijvoorbeeld. Onze opdrachtgevers zijn vooral MKB-ondernemers met 10 of meer medewerkers maar we werken ook voor enkele ZZP’ers. Kortom, we bieden een totaalpakket voor een specifieke regionale doelgroep.”

“Onderscheidend is onze flexibiliteit en laagdrempeligheid, zo horen we vaak van onze opdrachtgevers. Als je even kort belt of even langs komt voor een kop koffie gaat bij ons ‘de teller’ niet direct lopen. Zo’n kantoor zijn we niet en willen we niet zijn en dat wordt gewaardeerd. Onze opdrachtgevers zijn gevestigd in Soest maar we hebben ook opdrachtgevers in Apeldoorn, Nijmegen en Rotterdam. Elke opdrachtgever krijgt bij ons maatwerk. Wij verzorgen niet alleen de zakelijke belastingaangiftes maar bijna altijd ook de privé-aangiftes. Het voordeel hiervan voor de opdrachtgever is dat alle benodigde informatie op één plek voorhanden is en er geen tijd en geld verloren gaan aan onderlinge afstemming. Nu ik toch bezig ben met mijn promotionele verhaal over VBA: ik mag wel zeggen dat we uitstekend geautomatiseerd zijn.”

“Bij ons krijgt elke opdrachtgever maatwerk”

Wie is je doelgroep?

“Onze doelgroep bestaat hoofdzakelijk uit MKB-ondernemers met 10 of meer medewerkers gevestigd in de provincie Utrecht of Flevoland. In het verleden heb ik gewerkt voor een aantal multinationals en voor diverse Nederlandse bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Dergelijke bedrijven zijn te groot voor VBA. Voor hen moet je, en dat is heel logisch, ongeveer dag en nacht klaarstaan. Als een dergelijke opdrachtgever zich nu bij ons zou melden zou ik die doorverwijzen naar een passend collega-kantoor. We vinden het van groot belang dat we tijdens kantoortijden goed bereikbaar zijn voor al onze opdrachtgevers en hen ook flexibel van dienst kunnen zijn bij spoedopdrachten.”

“grootste zakelijke blooper: bij een partnership vooraf wederzijdse verwachtingen en wensen niet helder uitgesproken”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?

“Ha, ha, dat is een leuke vraag waar je me al voor gewaarschuwd had. Ik vertelde al dat ik enige tijd geleden op zoek was naar een passend samenwerkingsverband en mogelijk een partnership. Zo’n 10 jaar geleden, ik ga geen namen noemen, dacht ik een goede partner te hebben gevonden. Dat pakte anders uit, laat ik het daar maar bij houden. Ik heb ervan geleerd dat je wederzijdse verwachtingen en wensen duidelijk moet uitspreken en niet moet uitgaan van aannames. Spreek bij een samenwerking of partnership alles tevoren goed uit en blijf open en eerlijk communiceren.”

Aan wie of wat heb je een enorme hekel?

“Gelukkig heb ik aan niemand een hekel. Wat ik wel vervelend vind is als iemand voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Ik mag wel zeggen dat we alleszins redelijke tarieven rekenen voor onze verschillende diensten. Die diensten omschrijf ik ook heel helder in een opdrachtbevestiging, dat voorkomt misverstanden. Als iemand één of twee keer kort belt met een adviesvraag die echt buiten die omschrijving valt zal ik de laatste zijn die dat berekent. Dat zie ik als service. Is er echt meerwerk ten opzichte van gemaakte afspraken dan melden we dat en geven we aan wat de kosten zijn voor die aanvullende dienstverlening, bijna altijd is dat akkoord.”

“Ik doe aan aikido en ben misschien een afstammeling van de hertog van bourgondie”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Ik doe al zo’n 10 jaar aan karate en heb de bruine band. Sinds 3 jaar doe ik aan Aikido, deze Japanse verdedigingssport is volledig gebaseerd op de oude Japanse vechtsporttradities maar het uitgangspunt is het hebben van respect voor de tegenstander. Twee keer per week ga ik hiervoor naar Sportschool Van Diermen in Soest waar ik overigens regelmatig andere ondernemers tref. Misschien is het ook verrassend als ik vertel dat ik uit een echte ondernemersfamilie van vele generaties kom en volgens de archieven zelfs misschien een afstammeling ben van de hertog van Bourgondië, ha, ha. Mijn vader heeft nog een mooi schilderij met ons familiewapen gemaakt, dat staat bij mij op mijn kantoor.”

Gratis e-book "25 schrijftips waardoor je online meer verkoopt"

gratis e-book gratis e-book

Abonneer je op onze ZakenMail met inspirerende ondernemersverhalen, openhartige zakelijke bloopers, korte boekentips/recensies, ZakenBlogs en veel meer.

Ontvang nu tijdelijk ons nieuwste e-book (12 pag.) met praktische tips/adviezen voor o.a.:

  • Opbouw van je teksten.
  • Overtuigende schrijfstijl.
  • Content creatie/middelen-inzet.

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?

“We werken volledig papierloos, onze koffiecupjes zijn gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en ik kom bijna elke dag op de fiets naar de zaak en stoot dus geen CO2 uit tijdens mijn woon-werkverkeer. Verder probeer ik in mijn adviezen aan ondernemers ook te wijzen op duurzaamheidsaspecten.”

“Beste zakelijk advies dat ik kreeg: blijf doorzetten, Als het makkelijk zou zijn kon iedereen het”

Beste zakelijk advies dat je ooit kreeg?

“Dat was van mijn vader die een eigen herenmodezaak had. Zijn advies aan mij waar ik veel aan heb gehad en nog steeds heb: ‘Blijf doorzetten, als het makkelijk was kon iedereen het.’ Dat advies wil ik ook aan andere ondernemers geven.”

Welke business tools raad je anderen aan. Waarom?

“Excel en ook Muis software zijn voor ons heel belangrijk om opdrachtgevers goed en snel van dienst te kunnen zijn. We gebruiken binnen VBA niet allerlei apps. Op privégebied vind ik de app Radio heel handig om een verrassende internationale muziekzender te selecteren en ik leer een beetje Frans met de app Duolingo.”

Welke boekentip heb je voor andere ondernemers? Waarom?

Het boek ‘Getting things done’ van de auteur David Allen is een echte aanrader. Deze klassieker staat boordevol met praktische tips en adviezen om je tijd effectief te benutten en bijvoorbeeld de dagelijkse stroom aan e-mail goed te handlen. De film ‘Down to earth’ is trouwens ook voor iedereen aan te raden. De filmmaker gaat hierbij met zijn gezin op wereldreis en zoekt daarbij naar de hoeders van de meest uiteenlopende culturen. Deze film draagt bij aan het respect voor natuur en medemens, momenteel een heel actueel thema, een heel fascinerende film.”

“Bij zaken vrienden soest (ZVS) staat gezelligheid en een goed diner op de eerste plaats”

Je bent ook voorzitter van ZVS, vertel eens

“ZVS staat voor Zaken Vrienden Soest, een nu bijna 20 jaar bestaande zakelijke gezelligheidsclub met Eetvilla van den Brink als thuisbasis. Samen met Paul Baas, Hans Stalenhoef en Stephan Ott heb ik de club officieel in 2001 opgericht en sinds 1 jaar ben ik voorzitter van het ZVS-bestuur, dat is heel leuk om te doen. ZVS is geen businessclub waar volop zakelijk wordt genetwerkt en de visitekaartjes in het rond vliegen. We komen jaarlijks zo’n 10 keer samen tijdens diners, bedrijfsbezoeken, leerzame lezingen met verrassende sprekers, een speciaal dagprogramma samen met de partners van de ZVS-leden en een altijd bijzonder gezellig kerstdiner met passende omlijsting. Wie interesse heeft kan een kijkje nemen op www.zakenvriendensoest.nl.”

Nadere informatie

“Nadere informatie over ons accountants- en advieskantoor is te vinden op www.bourgondienadvies.nl.”

Lees ook:

Toon van Doorn, i-Reserve: “Europa verder veroveren”

Jeroen van Netten

Judith de Pagter, De Social Media Training: “Verbinden is mijn missie!”

Jeroen van Netten

Jan Blankestijn, BINsystem: “Overstelpende vraag naar onze afvalbakken!”

Jeroen van Netten