ZakenVerhalen

Dennis van Vulpen, Van Vulpen Design: “Ik hou van hout en ijzer”

Leestijd: 4 minuten

We legden Dennis van Vulpen, eigenaar van het meubelbedrijf Van Vulpen Design en
sinds kort ook van Drart metaaldecoratie enkele vragen voor.

Wanneer begonnen als ondernemer?

“Ik werk nu zo’n 7 jaar voor mezelf als meubelmaker. Voorheen maakte ik alleen metalen meubelen en allerlei metalen onderdelen en voorwerpen. Zo’n twee jaar geleden startte ik in een steenkoude boerenschuur in Soest mijn eigen bedrijf Van Vulpen Design. Dat liep en loopt goed. Eind 2019 verhuisde ik naar een gloednieuwe kantoorunit in Soesterberg. Ongeveer een half jaar geleden ben ik, samen met vriend en oud-collega Robin de Jong, het bedrijf Drart begonnen. Drart is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van betaalbare metalen decoratieproducten. Ik doe dus nu in hout en metaal. Dat bevalt prima. Drart is een schot in de roos, er is heel veel vraag naar onze producten.”

Waarom ik ondernemer ben geworden? Ten eerste omdat het maken van meubelen mijn grote hobby is maar ook omdat ik niet meer in loondienst wilde werken omdat ik als ondernemer meer vrijheid wilde hebben om mijn eigen tijd in te delen en contact te onderhouden met andere meubelmakers en fabrikanten, zowel in Nederland als in het buitenland.

“Als kind speelde ik met houten blokken,
nu ontwerp en maak ik houten meubelen en metalen decoratieproducten op maat”

Wat is jouw (bijzondere) expertise?

“Ik ben ambachtelijk meubelmaker en werk met allerlei houtsoorten en metaal. Van deze materialen maak ik onder andere salon- en eettafels, boekenkasten, dressoirs, tv-meubelen, zuilen en pilaren. Het fijne is dat ik het product van begin tot eind voor een klant verzorg. Ik maak het ontwerp, koop het hout en eventueel het metaal in en vervolgens verwerk ik de materialen, inclusief het schaaf- en laswerk, de montage en het finishen van het hout, tot het gewenste eindproduct en lever ik het met mijn eigen bus af bij de klant. Een klant kan kiezen voor een eerder door mij gemaakt ontwerp, gedeeltelijk maatwerk of volledig maatwerk.
Hierdoor kun je als klant deels zelf de hoogte van de prijs bepalen.”

“Een klant kan kiezen voor gedeeltelijk of volledig maatwerk”

Wie is vooral je doelgroep?

“Mijn doelgroep bestaat zowel uit particulieren als bedrijven. Klanten bevinden zich nu nog uitsluitend in Nederland, maar het is de bedoeling om binnen 1 tot 2 jaar ook meubelen te verkopen in België en Duitsland. Daarna wil ik mogelijk uitbreiden naar andere landen.”

Wat maakt jouw bedrijf uniek?

“Het klinkt misschien een beetje verwaand maar klanten kiezen voor mij wegens de combinatie van een uniek design, een duurzaam en eerlijk product gemaakt van verantwoord hout en een aantrekkelijke prijs. Ik durf trouwens ook wel te zeggen dat ik goed luister naar de wens van de klant en snel lever. Een klant hoeft bij mij niet maanden te wachten.”

Jouw grootste blooper als ondernemer?

“Oei, dat is makkelijk. Een paar jaar geleden leverde ik een tafel en na 2 weken kwam de klant terug met een tafelblad dat volledig was kromgetrokken en opengebarsten, echt geen gezicht. Mijn toenmalige leverancier bleek mij nat hout geleverd te hebben. Uiteraard kreeg de klant, naast excuses, een nieuwe tafel van me. Het was superdruk maar die nieuwe tafel heb ik dezelfde avond nog voor hem gemaakt en had hij binnen 2 dagen in huis.”

Welke les heb je daaruit geleerd?

“Ha, ha, les 1: ‘Nooit met nat met hout werken’. Even serieus: natuurlijk kon ik niet weten dat het aan mij geleverde hout nat was. Uit deze blooper heb ik vooral geleerd dat het heel belangrijk is om samen te werken met de juiste leveranciers zodat je altijd verzekerd bent van een goede kwaliteit.”

Vertel een ‘geheim’ m.b.t. jouw product?

“Moeilijke vraag, ik ben namelijk tamelijk open over mijn producten en diensten. Maar volgens mij weet niet iedereen dat ik jaarlijks 1% van mijn totale jaaromzet aan een goed doel schenk. Dat goede doel is elk jaar anders. Dit jaar doneer ik aan Stichting Trees for All.”

“Mijn Davy Crocket bont/bevermuts heb ik zelf gemaakt”

Onthul iets verrassends over jezelf

“Nog zo’n lastige vraag. Even denken hoor. Het klinkt misschien wat saai maar iets echt schokkends over mijzelf heb ik niet te melden. Misschien is het wel verrassend is dat ik mijn ‘Davy Crocket’ bont/bevermuts, die ik in mijn voormalige werkplaats ’s winters droeg, helemaal zelf gemaakt heb. Mijn huidige werkplaats in Soesterberg is prima verwarmd dus die bontmuts draag ik ’s winters hooguit buiten als het echt flink vriest.”

Beste advies dat je ooit kreeg?

“Dat kreeg ik van mijn beste vriend en is eigenlijk heel eenvoudig en voor de hand liggend: ‘Heb je een opdracht van een klant, begin daar dan zo snel mogelijk mee en laat het aantal werkopdrachten niet oplopen. Dat advies probeer ik elke dag ter harte te nemen.”

Welke business stool raad je anderen aan?

“Ik werk vooral met mijn handen en gebruik slechts enkele business tools. Over de boekhoudtool Twinfield Basecone ben ik heel tevreden want die bespaart mij en mijn accountant heel veel tijd en kosten.”

Wat is jouw mediatip?

“Je zou het misschien niet van mij verwachten, maar vooral tijdens het bewerken van hout of metaal luister ik via LinkedIn regelmatig naar zakelijke Podcasts. Dat kun je natuurlijk ook doen tijdens langere autoritten. Je besteedt je tijd dan op een slimme manier.”

 

Hoe contact met je opnemen?

“Wie interesse heeft in mijn meubelen of de metalen decoratieproducten van Drart kan natuurlijk altijd bellen of mailen. Mijn contactgegevens zijn te vinden op www.vanvulpendesign.nl en www.drart.nl

Fotografie: Ilona van Egdom/Jeroen van Netten

Lees ook:

Toon van Doorn, i-Reserve: “Europa verder veroveren”

Jeroen van Netten

Gerben Branderhorst, Branderhorst Facilitaire Diensten: “Schoonmaakspecialist 2.0”

Jeroen van Netten

Ronald Snel, SIT Injectietechniek: “24/7 paraat voor injectiewerk”

Jeroen van Netten