ZakenVerhalen

Cor Ceelen, Probin Soest: al 35 jaar ‘in de ijzerwaren’

Leestijd: 5 minuten

Onlangs vierde Cor Ceelen zijn 25-jarige jubileum als eigenaar van Probin Soest, gespecialiseerd in onder meer ijzerwaren en (elektrische) gereedschappen voor vooral de zakelijke markt. Afgelopen jaren is de Probin-keten gegroeid naar in totaal 15 vestigingen in heel Nederland. In dit zakenverhaal kijken we, samen met de even vriendelijke als vakkundige jubilaris, terug op zijn ’35 jaar in de ijzerwaren’ en blikken we vooruit.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“In 1987, direct na mijn militaire dienst, heb ik eerst 4 jaar met veel plezier gewerkt bij een gespecialiseerde ijzerwarenzaak op een winkelcentrum in Barneveld. Vervolgens ging ik in 1991 als verkoopadviseur aan het werk bij de Provak-vestiging van de ijzerwarenhandel Hooijer aan de Soesterbergsestraat in Soest. We leverden daar voor 80% aan particulieren en voor 20% aan zakelijke klanten. In 1998 heb ik het bedrijf overgenomen en in 2008 zijn we verhuisd naar waar we nu zitten: op de Nijverheidsweg 11 in Soest. We hadden toen 2 formules. Met de formule Provak waren we hoofdzakelijk particulieren van dienst, onder meer op het gebied van ijzerwaren en klein handgereedschap. En met onze formule Probin richtten we ons op de bouw en industrie. Sinds 5 jaar hebben we uitsluitend de formule Probin. Dat is lekker duidelijk voor klanten. Inmiddels leveren we voor 80% aan zakelijke klanten waaronder ZZP’ers, bouw- en aannemingbedrijven en installatiebedrijven en voor 20% aan particulieren.”

“vakkundig advies en service zijn voor onze klanten en ons heel belangrijk”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Als Probin-vestiging hebben we feitelijk gezien 4 pijlers: collectieve inkoopkracht met 15 vestigingen, een breed assortiment producten van A-kwaliteit, een uitgebreide vakkennis en een prima serviceverlening door een team van 8 enthousiaste vakspecialisten. We hebben niet alleen een heel uitgebreid assortiment hang- en sluitwerk, maar ook allerlei producten voor de bouw- en installatiebranche en diverse producten en oplossingen voor het beveiligen van zakenpanden. Maar je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor werkkleding. We maken het onze klanten graag zo makkelijk mogelijk. Ten eerste met vakkennis waardoor we altijd een goed advies kunnen geven, maar ook met onze openingstijden. Op werkdagen zijn we geopend van 07.00 tot 17.30 uur. Een ZZP’er of monteur die vroeg ‘op klus’ gaat kan hierdoor ’s ochtends vroeg al bij ons terecht en hoeft zelf geen voorraad aan te houden. Op zaterdagen slapen we uit. Dan zijn we geopend van 8.30 tot 16.00 uur. Wat ook handig is: je kunt bij ons voor de deur gratis parkeren. Voor een indruk van onze producten en diensten kijk je op www.probinsoest.nl.”

Wat is het grootste misverstand over jouw producten/diensten?

“Volgens mij is er niet echt een misverstand. Wel is het zo dat de toegevoegde waarde van een goede vakkennis en service regelmatig een beetje onderschat wordt. Wij helpen je bij je keuze. En koopt iemand bij ons bijvoorbeeld een bepaalde machine en raakt die om welke reden dan ook defect? Geen probleem. Je mag dan gratis een leenmachine meenemen zodat je verder kunt en niet hoeft te wachten op de reparatie-afhandeling door de fabrikant. Die service wordt door onze klanten enorm gewaardeerd.”

“aLS KLANT KRIJG JE BIJ ONS GRATIS EEN LEENMACHINE MEE ALS JE APPARATUUR PLOTSELING DEFECT IS”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging?

“Samen met onze 25-jarige zoon Sven, die sinds 2022 in de zaak werkt, het bedrijf verder uitbouwen. Dat willen we onder meer doen door ons nog meer te onderscheiden van de grotere ketens. Gepland staat om ons nog meer te specialiseren in onder meer hang- en sluitwerk en ons assortiment uit te breiden met producten gericht op de industrie. Hout zelf leveren we overigens niet. Ik zie dat Sven als bedrijfsopvolger in de toekomst ook niet doen. Maar je weet maar nooit natuurlijk.”

“IK WAS VROEGER DJ BIJ EEN PIRATENZENDER”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Ha, ha, mooie vraag. Ik was vroeger DJ bij een piratenzender. Nog steeds ben ik gek op muziek. Ik heb een platenspeler en een uitgebreide collectie LP’s en singletjes van vinyl. Wat ik ook leuk vind is het kijken naar vogeltjes. We hebben thuis in Voorthuizen dan ook maar liefst 5 vogelhuisjes in de tuin. Werken in de tuin vind ik overigens ook lekker ontspannend. Mijn grootste hobby is klussen, maar dat is volgens mij niet echt verrassend.”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Thuis maar ook op de zaak heb ik een hekel aan rommel en aan te laat komen op een afspraak. Ik ben dan ook bijna altijd minstens 5 minuten te vroeg op een afspraak. Het zal duidelijk zijn: ik houd van structuur.”

Waar lig je ’s nachts wakker van?

“Van zakelijke beslommeringen en problemen lig ik wel eens wakker. Gelukkig heb ik daar niet al te veel of vaak last van en slaap ik over het algemeen uitstekend.”

“IK ZOU WEL EEN DAG BASGITARIST MARK KING VAN LEVEL 42 WILLEN ZIJN”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Mark King, de voorman en basgitarist van de Engelse popgroep Level 42. Of anders Phil Collins, voorheen zanger/drummer van de popgroep Genesis.”

“mijn grootste zakelijke blooper: inkoop van een veel te grote partij airco’s”

Wat is jouw grootste zakelijke blooper?

“Ha, ha, dat was vorig jaar. De voorspellingen waren dat we een heel hete zomer zouden krijgen. Ik kocht daarom tijdig een best grote partij airco’s in. Maar de zomerhitte viel flink nogal tegen en onze verkoop van airco’s daardoor ook. Deze zomer wordt het waarschijnlijk wel heet. Daarom: wil je een prima airco? Welkom in onze winkel, ik lever ze momenteel direct uit voorraad!”

Boekentip voor andere ondernemers

“Ik moet je helaas teleurstellen want ik lees geen boeken, ook niet op vakantie. Ik neem vaak wel één of 2 boeken mee maar kom er nooit aan toe. Een tijdje geleden had ik een aantal Donald Ducks meegenomen in mijn vakantiekoffer, zelfs daar gunde ik me de tijd niet voor. Natuurlijk houd ik wel vakliteratuur en ongeveer dagelijks online vakmatige informatie bij.”

Jouw bijdrage aan een beter milieu?

“Op het dak van onze Probin-vestiging in Soest hebben we zonnepanelen waardoor we zelfvoorzienend zijn op het gebied van stroom. Volgend jaar schaffen we een volledig elektrische bestelbus aan. Thuis zijn we volledig gasloos, hebben we een warmtepomp en ligt ons dak vol met zonnepanelen.”

“neem regelmatig een beetje afstand van de zaak”

Advies/tip voor andere ondernemers?

“Wees niet uitsluitend met de zaak bezig. Denk ook voldoende aan jezelf en aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je een zaak runt is er altijd wel een reden om te gaan werken, maar het is niet goed om continue alleen maar daar mee bezig te zijn. Regelmatig rust en afstand nemen is goed want dat houdt je fris als ondernemer. Een goede balans tussen privé en zakelijk is heel belangrijk.”

probin slogan logo FC

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.probinsoest.nl

Lees ook:

Ramon Lenssen, XtraSpace: “Prettig, snel en veilig werken staat voorop!”

Jeroen van Netten

Rombout Verschoor Video & Projecten: “Het moet kort en duidelijk!”

Jeroen van Netten

Dick van den Berg, FamilieDocumentaire: specialist in ‘gefilmde levensverhalen’

Jeroen van Netten