ZakenVerhalen

Arjan Valk, Valk Architecten: “Architect zijn is creatief omgaan met beperkingen”

Leestijd: 4 minuten

Op 14-jarige leeftijd was Arjan al volop aan het tekenen in het architectenbureau aan huis van zijn vader Hans. Hans was onder meer de architect van de TV-toren in Hilversum en van een groot aantal kerken door heel Nederland. Je kunt dus wel zeggen dat de in Soest geboren en getogen Arjan het vak van architect met de paplepel kreeg ingegoten. Architectuur en bouwen zijn al 28 jaar zijn grote passie.

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?

“Mijn vader had in Soest een eigen architectenbureau met kantoor aan huis en 1 medewerker in dienst: een neef van me. Ik durf wel te zeggen dat mijn vader prachtige ontwerpen heeft gemaakt. Zo was hij onder meer de architect van de bekende TV-toren van Hilversum en van de NOS-studio’s. Daarnaast heeft hij heel veel kerkgebouwen ontworpen en daarbij de bouwbegeleiding gedaan. Nadat ik in 1995 was afgestudeerd voor mijn opleiding bouwkunde aan de TU Delft ben ik ingestapt in het architectenbureau van mijn vader. In 2002 nam ik het bedrijf over en stapte hij uit het bedrijf om lekker van zijn pensioen te gaan genieten.”

Vertel kort iets over je bedrijf

“Ha, ha: een heel mooi bedrijf. Is dat kort genoeg? Het bijzondere van mijn vak is dat kunst en techniek elkaar ontmoeten tijdens het ontwerp- en maakproces. Valk Architecten werkt met een soort van menu-model. Als particulier of bedrijf kun je er voor kiezen om bij ons alleen een ontwerp te laten maken, maar we kunnen ook de constructietekeningen laten maken, de benodigde vergunningen regelen en de totale bouwbegeleiding doen. Ongeveer 15% van mijn tijd besteed ik aan ontwerpwerkzaamheden. Ik ontwerp uiteenlopende gebouwen waaronder villa’s en landhuizen maar ook bedrijfsgebouwen, zoals het pand waarin we nu zitten dat voorheen een bankkantoor was van de Rabobank.”

“met z’n allen bieden we een mooi totaalpakket”

“Een klant kan ook bij mij terecht voor verbouw-, herinrichting- en renovatieprojecten. Die afwisseling van bestaande bouw en nieuwbouw maar ook van ontwerp en directievoering/bouwbegeleiding maakt mijn werk heel afwisselend en zorgt ervoor dat het werk nooit saai wordt. Want daar kan ik slecht tegen. Daarnaast bieden we ook interieurontwerp als dienst aan.”

Wat is het grootste misverstand over jouw diensten?

“Er zijn mensen die denken dat wij met een Franse alpinopet op ons hoofd ongeveer de hele dag alleen maar bezig zijn met het maken van schetsjes. Zoals ik hiervoor al vertelde is het maken van ontwerpen een relatief klein deel van ons dagelijkse werk.”

Wat is jouw grootste zakelijke uitdaging/ambitie?

“Ik heb een fijn bedrijf en werk samen met gedreven vakmensen met ieder zijn of haar eigen specialisme. Daar ben ik heel blij mee en het is ook bijzonder inspirerend. Op termijn zou ik het team graag willen uitbreiden. Wat me heel leuk lijkt is als ik, zoals ik nu slechts af en toe doe, mijn tanden wat vaker kan zetten in vastgoedprojecten in Italië en Spanje of in een ander lekker warm land. En stiekem is het ook een grote wens van mij om nog eens een heel ander gebouw te ontwerpen zoals bijvoorbeeld een museum.”

“qua muziek ben ik een echte alleseter”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf

“Misschien is het verrassend dat ik veel verschillende interesses heb. Ik houd van reizen en wil de komende jaren reizen naar landen buiten Europa, bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland of Azië. Wat muziek betreft ben ik echt een ‘alleseter’ want ik ben gek op allerlei klassieke muziekstukken maar ook op Nederlandse meezingers en ongeveer alles wat daar tussenin zet. Het jaarlijkse IDFA documentaire-festival in Amsterdam is erg leuk. Ik weet niet of dit allemaal verrassend genoeg is. Wat niet veel mensen weten is dat ik al enige tijd een motor heb en sinds kort op Salsa-les zit.”

Waaraan heb je privé een enorme hekel?

“Kokos!”

Welk bekend persoon zou jij een dag willen zijn?

“Solomon Robert Guggenheim, de Amerikaanse kunstverzamelaar en filantroop die leefde van 1861 tot 1949 en grondlegger was van de foundation met zijn naam, heb ik altijd een boeiend persoon gevonden. Inmiddels zijn er 5 Guggenheim musea met moderne en experimentele kunst: in New York, Las Vegas, Bilbao, Berlijn, Venetië. Ik hoef meneer Guggenheim niet te zijn maar een bezoek aan de prachtige musea met hun indrukwekkende kunstwerken vind ik heel inspirerend.”

Is AI voor jullie bedreigend of biedt het juist kansen?

“Wij denken altijd in kansen en mogelijkheden, wellicht binnen een kader van enkele beperkingen. Dat geldt ook voor kunstmatige intelligentie. Dat is nu nog complex maar zal dat steeds minder worden. Wij volgen de ontwikkelingen en mogelijkheden op de voet.”

Heb je een boekentip voor andere ondernemers?

“Jazeker, niet 1 boek maar een hele serie. De serie Taschen-boeken over architectuur is een aanrader. Een absolute aanrader is ook het boek ‘Piano’ over de fameuze architect Renzo Piano. Ik lees trouwens niet alleen maar boeken over architectuur en kunst maar ook literaire romans.”

Nadere informatie

Ga voor nadere informatie naar www.valkarchitecten.nl

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Aanbevolen boeken


Lees ook:

Markoen Meijerink, Dutchworld, een markante ICT-ondernemer

Jeroen van Netten

Frans Davelaar, Office Centre: “Soort Bol.com aan het worden”

Jeroen van Netten

Cor Ceelen, Probin Soest: al 35 jaar ‘in de ijzerwaren’

Jeroen van Netten