ZakenVerhalen

Alexsander Vermeulen, Zicht op Water: “totaalaanbod voor watersportliefhebbers”

Leestijd: 5 minuten

Alexsander Vermeulen is, net als zijn vrouw Wanda, al vele jaren een echte watersportliefhebber. Als hun drukbezette agenda het maar even toelaat zijn ze dan ook te vinden op of rond het water van Zeewolde of Huizen. De afgelopen tijd kwam dat er niet al te vaak van. Want het opzetten van hun gezamenlijke bedrijf Zicht op Water kostte veel tijd en moeite, ook al door enkele onverwachte tegenvallers. Inmiddels zijn de opstartproblemen verholpen en is Zicht op Water volledig operationeel. Je kunt bij hen een bijzondere motorkruiser of zeiljacht huren maar ze bieden zoveel meer watersportmogelijkheden.

“Onze formule in het kort: betaalbare exclusiviteit voor de watersportliefhebber”

Hoe en wanneer begonnen in jouw vakgebied?
“Zicht op Water runnen we naast ons dagelijkse werk. Wanda heeft een eigen recruitmentbureau voor werving en detachering, ikzelf heb een bureau gespecialiseerd in procurement en werk voornamelijk voor multinationals. Het idee om ooit eens werk te maken van onze gezamenlijke grote liefde, de watersport, hadden we al enkele jaren. Maar we deden er niets mee, ook al omdat we beiden onze handen al vol hadden en hebben aan ons eigen bedrijf. Zo’n 1,5 jaar geleden kwamen we, na een heerlijk vaartochtje met onze stalen kajuitzeiljacht “Wave” naast de motorkruiser “Blauwe Ruis” te liggen die door haar mooie uiterlijk direct onze aandacht trok. We raakten in gesprek met de eigenaar en kochten de boot na enige tijd. De “Blauwe Ruis” hebben we vervolgens zelf van buiten opgeknapt en Wanda heeft het  interieur grondig gerestyled en gemoderniseerd. Dat is eigenlijk de start van Zicht op Water. Het was eerst de bedoeling om alleen de “Wave” en “Blauwe Ruis” beschikbaar te stellen voor verhuur maar we hebben ‘onze verhuurvloot’ inmiddels flink uitgebreid.”

“verhuur van motorkruisers en zeilboten is onze basis, maar we doen veel meer”

Korte promotalk: wat doet Zicht op Water?
“Zoals gezegd verhuren we speciale motorkruisers en bijzondere zeilboten maar binnenkort ook kano’s, rubberen ribboten en supboards. Kano’s, ribboten en supboards zijn binnenkort ook te koop in onze webshop. Daarnaast hebben we in Zeewolde een eigen stalling waar je je sloep het hele jaar door veilig en droog kunt stallen en we kunnen uiteenlopende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan motorkruisers en zeilboten verzorgen. Ha, ha, alsof dat nog niet genoeg is kun je door ons ook zogenoemde ‘waterfeestjes’ laten verzorgen. Denk daarbij aan een kinderfeestje of een jubileumfeest op of rond het water. We bedienen eveneens de zakelijke markt. Een zakelijke receptie of een team-uitje behoren bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Momenteel zijn we druk bezig met onze webshop. Ik zou zeggen: bekijk het totaalaanbod op onze website/webshop www.zichtopwater.nl Uiteraard zijn ook watersportliefhebbers die wel zelf een schip hebben van harte welkom om een kijkje te komen nemen in onze webshop.”

Wie is jullie doelgroep?
“Watersportliefhebbers zonder eigen boot of schip. Zoals gezegd bedienen we zowel particulieren als bedrijven.”

“Mijn groote blooper schiet me niet direct te binnen, wel weet ik mijn grootste valkuil: perfectionisme”

Jouw grootste zakelijke blooper? Welke les heb je daaruit geleerd?
“Leuke vraag. Wat me meteen te binnenschiet is niet een blooper maar iets wat kenmerkend is voor mij: ik ben nogal perfectionistisch en ik wil eigenlijk het liefst alle werkzaamheden zelf uitvoeren. Dat geldt ook voor werk waar ik nog niet veel ervaring mee heb maar waar ik mij verder in wil bekwamen zoals bijvoorbeeld het repareren en het opnieuw bekabelen van een schip. Het werk aan ons eerste project, het schip “Blauwe Ruis”, duurde onder meer hierdoor langer dan gepland. Wat ik ervan geleerd heb: het is verstandig om in bepaalde gevallen genoegen te nemen met gewoon een heel goede kwaliteit en niet te blijven streven naar perfectie.”

“Juist daarom vond ik de britse serie ‘keeping up appearences zo vermakelijk”

Waaraan heb je een enorme hekel?
“Aan mensen met een verborgen agenda, aan personen die liegen en aan hen die voor de buitenwereld de schijn ophouden. De bekende oude Britse TV-serie ‘Keeping up appearences’ met misses Bouquet vond ik dan ook bijzonder vermakelijk.”

Onthul eens iets enorm verrassends over jezelf
“Tja, ik denk dat het nogal verrassend is dat ik niet echt in een hokje te duwen ben. Ik durf wel te zeggen dat ik een generalist ben, op diverse gebieden een bovengemiddelde kennis heb en mij bepaalde vaardigheden snel eigen maak. Zo heb ik bijvoorbeeld leren lassen en kan ik bepaalde reparaties aan buitenboordmotoren inmiddels zelf uitvoeren. Een nadeel vind ik, zoals ik al eerder vertelde, dat ik nogal een perfectionist ben. Ik neem niet gauw genoegen met 95%. Om even heel concreet antwoord op de vraag te geven: van huisuit ben ik meestersmid, ik ondersteun grote bedrijven dagelijks op het gebied van procurement/inkoop en – al zeg ik het zelf – ik ben geen onverdienstelijke basgitarist. Is dit verrassend genoeg?”

“Op termijn willen we met al onze boten overstappen op elektrisch”

Hoe lever je een bijdrage aan een beter milieu?
“We rijden elektrisch en ons kantoor is al duurzaam maar gaan we komende tijd verder verduurzamen.
Op termijn stappen we met onze boten over van diesel- en benzinemotoren naar elektrisch en kan er niet meer met gas maar uitsluitend elektrisch worden gekookt.”

Welke business tools raad je anderen aan. Waarom?
“We werken met de lekker gebruiksvriendelijke tool Online Afspraken waarmee iemand op onze website zelf een boot kan reserveren, met Sendcloud voor het verzenden van bestellingen in onze webshop en met Office 365. Daarnaast gebruiken we een flink aantal handige apps waaronder Buienradar, Waterkaarten, Windfinder (informatie over windsterkte), BlueWater (informatie over liggeld) en AanUit (ook informatie over liggeld).”

Welke mediatip heb je voor andere ondernemers? Waarom?
“Het ontbreekt me al een paar maanden aan tijd om bijvoorbeeld thrillers te lezen. Momenteel lees ik vooral vakliteratuur over het professioneel aanleggen van zeil- en tuigriemen, het duurzaam repareren van boten en het veilig aanleggen en onderhouden van elektriciteit op boten. Die kennis ga ik mij eigen maken zodat we als Zicht op Water helemaal selfsupporting zijn. Dat vinden mijn vrouw Wanda en ik heel belangrijk. Bij onze dienstverlening aan klanten willen we niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van anderen, bijvoorbeeld bij reparaties. Ik heb dan ook even geen mediatip voor andere ondernemers bij de hand.”

“Beste zakelijk advies dat ik kreeg: alleen risico’s aangaan waarvan je zeker weet dat je die kunt dragen”

Beste zakelijk advies dat je ooit kreeg?
“Ga risico’s alleen aan als je zeker weet dat je ze kunt dragen. Ondernemen doe je niet zo maar even. In welke branche je ook actief bent, vaak is het hard werken, leer je het nodige en ontwikkel je jezelf en je bedrijf. Dat kost tijd en geld. Als je een nieuw bedrijf gaat starten moet je dat beseffen en is het goed om tijdens de opstartfase van je nieuwe bedrijf een tijd een vaste inkomstenbron te hebben, bijvoorbeeld je huidige werk.”

Nadere informatie
Nadere informatie over Zicht op Water is te vinden op www.zichtopwater.nl

Lees ook:

Theo Mostert, DenG Solar: no-nonsense zonnestroom-specialist

Jeroen van Netten

Mareille Piena, Interhouse Amersfoort: “Regelen zit in m’n DNA!”

Jeroen van Netten

Marijke de Jongste, hulporganisatie Present Soest: “Onderscheidende aanpak”

Jeroen van Netten