ZakenNieuws

Hoeveel kost een punt in de eredivisie?

Leestijd: 2 minuten

FC Twente doet goede zaken, FC Groningen is duur uit

Hoeveel hebben de eredivisieclubs in de zomer uitgegeven aan transfersommen en hoeveel heeft een punt dan gekost in de eerste seizoenshelft? Onlinewedden24.com analyseerde de prijs van een eredivisiepunt seizoen 21/22, tot aan de winterstop.

Twente deed uitstekende zaken
Gemiddeld werd 74.000 euro uitgegeven voor een eredivisiepunt. FC Twente deed uitstekende zaken in de eerste helft van het seizoen en bereikte een zesde plek in de eredivisie met 31 punten voor de prijs van nul euro. Twente gaf niets uit in de zomer en ging toch als subtopper de winter in. De Tukkers hopen kans te maken op Europees voetbal. FC Groningen sloot de eerste helft af met een flinke kater. De tegenvallende 19 punten hebben maar liefst 214.000 euro per stuk gekost, na een investering in transfers van 4 miljoen in de zomer. Ajax gaf met 18,5 miljoen het meeste uit aan transfers en investeerde daarmee ook het meest per punt. Met 42 punten in de eerste seizoenshelft kostte het de Amsterdammers een goeie 440.000 euro per punt, maar gezien de deelname aan de Champions League is die investering verklaarbaar.

PSV vierde ‘big spender’

AZ betaald een kleine 7 miljoen aan transfersommen om halverwege een vijfde plek te bezetten met 32 punten. Als tweede op de ranglijst van dure punten kostte het de Alkmaarders iets meer dan 217.000 euro voor een punt in de eredivisie. Ondanks de investering lukte het niet in de Champions League en mag AZ het gaan proberen in de Conference League. PSV overwintert bovenaan de lijst en staat met een investering van een kleine 198.000 euro per punt als vierde ‘big spender’ in de lijst. 8,5 miljoen is het bedrag uitgegeven aan transfers en dat leverde 43 eredivisiepunten op, helaas voor de Eindhovenaren geen overwintering in de Champions League.

Cambuur levert een prestatie
Cambuur presteerde uitmuntend met een minimaal budget. Ze gaven niets uit aan zomertransfers en wisten zich als promovendus op te werken naar een achtste plek met 28 punten. Niet alleen voetballend een prestatie, ook financieel. Vitesse investeerde een bescheiden budget van 1,8 miljoen en wist daarmee te overwinteren in Europa. 55.000 euro per punt op de vierde positie van de eredivisie-lijst en doorgaan in Europa is niets teveel betaald. Hekkensluiter PEC Zwolle investeerde dan wel niets in transfers, genieten zullen ze niet van de goedkope punten. De zuinige keuze in aanwinsten heeft niet goed uitgepakt.

Lees ook:

Grote concerns die omvallen; trend zet door

Raymond Veldkamp

Unieke masterclass: “𝐄-𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐦𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐞𝐟𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞𝐟 𝐢𝐧𝐳𝐞𝐭𝐭𝐞𝐧”

Jeroen van Netten

Amsterdamse ondernemers gaan producten bezorgen om omzet te redden

Raymond Veldkamp