ZakenBlogs

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Leestijd: 2 minuten

Een goed beheer van je financiën is natuurlijk van groot belang. Dat geldt aan de uitgavenkant en aan de inkomstenkant. Laten we inzoomen op de inkomstenkant: je klanten oftewel je debiteuren. Door tal van redenen kan het voorkomen dat een klant niet wil betalen. Ook niet nadat je een aantal e-mailtjes hebt verstuurd en telefonisch contact hebt gehad over de nog onbetaalde factuur of facturen. Afhankelijk van het te ontvangen bedrag kan het dan goed zijn om een incassobureau in te schakelen. Maar wanneer is het tijd om deze best grote stap te zetten?

1. Verstrijken van betalingstermijn

Een van de duidelijkste indicatoren dat het tijd is om een incassobureau in te schakelen, is natuurlijk wanneer de betalingstermijn is verstreken. Als je klant de afgesproken termijn overschrijdt zonder de factuur te voldoen, is het essentieel om snel te handelen om verdere vertraging te voorkomen. Vaak wordt een incassobureau ingezet als de betalingstermijn met minstens 2 tot 4 weken is overschreden.

2. Herhaaldelijk negeren van herinneringen

Als je herhaaldelijk herinneringen hebt gestuurd zonder resultaat, kan het tijd zijn om de hulp van een incassobureau in te roepen. Die beschikt over de expertise om effectief om te gaan met debiteuren die herinneringen negeren en kan juridische stappen ondernemen indien nodig.

3. Situatie niet zelf op te lossen

Als ondernemer kun je vastlopen bij het innen van je achterstallige betalingen. Dat is natuurlijk niet vreemd want het innen van betalingen vindt de gemiddelde ondernemer niet echt leuk werk. Tenzij je een incassobureau hebt natuurlijk. Als je merkt dat je zelf niet in staat bent om de situatie op te lossen, kan een incassobureau je helpen. Ze hebben ervaring in het omgaan met verschillende soorten debiteuren en beschikken over de nodige middelen om druk uit te oefenen.

4. Bescherming van je zakelijke relatie

Het inschakelen van een incassobureau kan ook dienen om de zakelijke relatie met je klant zo weinig mogelijk te beschadigen. Een professioneel incassobureau weet hoe het op een respectvolle manier met jouw debiteuren moet omgaan, waardoor je mogelijk je klantrelatie kunt behouden.

5. Voorkomen van verdere financiële schade

Last but not least: door tijdig de hulp in te roepen van een incassobureau, kun je verdere financiële schade aan je bedrijf voorkomen. Want hiermee minimaliseer je je verliezen en behoudt je een gezonde cashflow en dat is van cruciaal belang voor de duurzaamheid van je onderneming.

Lees ook:

De 8 makkelijkste manieren om aan nieuwe klanten te komen

Jeroen van Netten

De 6 beste boekentips van ondernemers in 2022

Raymond Veldkamp

Interactieve content draagt bij aan betere websiteresultaten

Raymond Veldkamp