ZakenBlogs

Software aanschaffen of huren, wat is slimmer?

Leestijd: 2 minuten

Voor elke ondernemer is de keuze van kantoorsoftware belangrijk omdat dit van invloed is op de efficiëntie van je werkzaamheden. We vermelden hieronder enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van kantoorsoftware.

1. Functionaliteit

Zorg ervoor dat je software alle functies biedt die je nodig hebt voor je bedrijfsactiviteiten. Dit kan onder meer het volgende zijn: tekstverwerking, het maken van spreadsheets, presentatie/communicatie, en boekhouding.

2. Compatibiliteit

Houd er rekening mee dat de software compatible is met andere programma’s en bestandsformaten die je al gebruikt of gaat gebruiken zoals Microsoft Office-bestanden, PDF’s of specifieke software die relevant is voor jouw branche.

3. Prijs

Vanzelfsprekend is het belangrijk om je budget in gedachten te houden. Er zijn vaak verschillende prijsmodellen beschikbaar, waaronder maandelijkse abonnementen, jaarlijkse licenties of eenmalige aankopen. Kies een optie die het beste past bij je financiële situatie en je ambities.

4. Schaalbaarheid

Zorg ervoor dat de software kan meegroeien met je bedrijf. Je wilt niet al heel snel moeten overstappen op een andere oplossing omdat je huidige software niet meer aan je behoeften voldoet.

5. Beveiliging

Zorg ervoor dat de software voldoet aan de beveiligingsnormen, vooral als je werkt met gevoelige gegevens of persoonlijke informatie van klanten.

6. Cloud- of desktopgebaseerd

Beslis of je de voorkeur geeft aan cloudgebaseerde software (toegankelijk vanaf elke locatie met internet) of desktopgebaseerde software (lokaal geïnstalleerd op je computer). Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen.

7. Mobiele toegang

Bepaal voor jezelf hoe belangrijk het is dat de software ook apps voor je smartphone biedt als je onderweg toegang tot je werk nodig hebt.

8. Integraties

Controleer of de software te integreren is met andere tools die je gebruikt, zoals boekhoudsoftware, projectmanagementtools of communicatieplatforms.

9. Upgrades en updates

Informeer naar het beleid van de softwareleverancier met betrekking tot upgrades en updates. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je altijd toegang hebt tot de nieuwste functies en beveiligingspatches.

10. Gebruikerslicenties

Als je van plan bent om met meerdere personen gebruik te maken van je bedrijfssoftware, zorg er dan voor dat je de juiste licenties hebt zodat je voldoet aan de voorwaarden van de softwarefabrikant en niet te veel betaalt.

Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen

actieplanWil je een vliegende start maken met jouw onderneming? Schrijf je dan in voor ZakenMail en ontvang inspirerende ondernemersverhalen, handige praktijktips, leerzame zakelijke bloopers en veel meer.

Direct na je inschrijving ontvang je het e-book "Actieplan succesvol zelfstandig ondernemen" als welkomstcadeau!

Dit actieplan geeft antwoord op al jouw ondernemersvragen:

  • Praktische informatie en tips
  • Compleet stappenplan van A tot en met Z
  • O.a. ondernemingsplan, financiële planning en marketing

Lees ook:

Aanbevelingen op LinkedIn zijn een cadeautje

Judith de Pagter (Gastblogger)

Auto van de zaak kopen of leasen?

Jeroen van Netten

De 8 makkelijkste manieren om aan nieuwe klanten te komen

Jeroen van Netten