Als ondernemer kom je waarschijnlijk tijd tekort. Je moet je administratie bijhouden en tijdig je aangiftes voor de belasting indienen. Of laten indienen. Maar het belangrijkste is natuurlijk: je moet betaalde opdrachten hebben. En die naar tevredenheid uitvoeren. Zodat klanten bij je terugkomen. Nog mooier is het als ze fan/ambassadeur van je worden.
Ondanks dat je als ZZP’er/MKB-ondernemer druk bent met je opdrachten voor klanten en tal van andere werkzaamheden is het natuurlijk belangrijk dat je ook voldoende tijd en moeite besteedt aan het werven van nieuwe klanten. Uit eigen ervaring, wij zijn beiden inmiddels ruim 12 jaar ondernemers, weten we dat acquisitie veel tijd kost. En ook dat maar weinig ondernemers klantenwerving echt leuk vinden. Hierdoor gaan ze vaak pas echt actief klanten werven als hun orderportefeuille leeg of bijna leeg is. Herkenbaar?
We raden je aan om dat te voorkomen. Want klanten werven met een lege orderportefeuille werkt vaak niet zo goed. Een potentiële klant ‘ruikt’ namelijk dat jij die order supergraag wilt binnenhalen. Of zelfs moet binnenhalen om ook volgende maand brood op de plank te hebben. Bij onderhandelingen sta je daardoor altijd minstens met 1-0 achter. Ons advies daarom: investeer tijdig en structureel tijd en moeite in het aantrekken van nieuwe klanten. En aan het verkrijgen van vervolgorders bij bestaande klanten. Onze 8 tips helpen je daarbij.
Tip 1: Laat je website informeren en activeren
Zorg dat je website jouw bezoeker informeert en verder helpt bij zijn/haar probleem en zoektocht naar een helpende hand. Je website moet niet alleen informeren, ook activeren. Want je wilt dat bezoekers contact met je opnemen. Het liefst wil je natuurlijk dat ze je direct bellen met een opdracht. Of je een e-mailtje sturen met een opdracht. Zo snel gaat het helaas vaak niet.
Bezoekers willen vaak eerst op een heel laagdrempelige manier nader kennismaken met jou, je product/dienst en je expertise/toegevoegde waarde. Een effectief middel daarvoor is een zogenoemde ‘lead magnet’ op je website. Dat is vaak een digitaal product dat je webbezoeker gratis en vrijblijvend ontvangt nadat hij zijn e-mail adres heeft achtergelaten. Beproefde ‘lead magnets’ zijn onder meer whitepapers en e-papers. Meer weten? Lees onze blog: ‘De impact van conversie ratio optimalisatie’.
Tip 2: Zorg dat relevante klanten jou online vinden
Trek relevante bezoekers naar je website door heel gericht zoekmachine adverteren in te zetten. Met Google Ads (voorheen AdWords) bepaal je zelf je budget per advertentie. En je betaalt alleen als er daadwerkelijk op jouw advertentie wordt geklikt. Dus alleen bij resultaten. Jouw korte tekst-advertentie(s) worden weergegeven bij de betaalde zoekresultaten van Google. Afhankelijk van het zoekwoord kun je al adverteren vanaf € 0,01 per klik op je advertentie. Een belangrijk voordeel van Google Ads is ook dat je de vertoning van je advertentie(s) geografisch kunt afstemmen. Wil je alleen webbezoekers in Amersfoort bijvoorbeeld? Dan regel je dat heel eenvoudig zelf in. Ook de looptijd van de vertoning van je advertenties bepaal je zelf.
Tip 3: Neem een gratis LinkedIn-account
In Nederland zijn er ruim 9 miljoen LinkedInprofielen. Ruim 85% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een profiel. Daarmee zijn wij koploper in Europa. In Nederland zijn de gebruikers als volgt onder te verdelen: werknemers van ongeveer 700.000 organisaties, 1,6 miljoen ZZP’ers, circa 200.000 werkzoekenden, de rest zijn studenten. Duidelijk zal zijn: als ZZP’er mag je niet ontbreken op LinkedIn. Is LinkedIn een wondermiddel dat je volautomatisch elke dag een stroom aan prospects, leads en nieuwe klanten oplevert? Helaas niet. Ook aan LinkedIn moet je tijd besteden. Dat begint met goede profiel-informatie en aanbevelingen van klanten. Post regelmatig zelf berichten en vergeet vooral niet veelvuldig te reageren op de posts van anderen. Waarbij je – op niet commerciële wijze – af en toe jouw expertise naar voren kunt brengen. We zien dat LinkedIn steeds meer ‘vervuild’ wordt met commerciële boodschappen. Niet doen: daar is dit platform niet voor bedoeld. Meer weten? Lees de gastblog van LinkedIn-specialist Judith de Pagter: ‘LinkedIn in cijfers’
Tip 4: Ga bloggen op je website en op LinkedIn
Ik durf te wedden dat jij een echte expert bent op je vakgebied. En dus veel kennis, misschien wel unieke kennis en ervaring hebt. Om klanten te werven kun je die kennis delen met potentiële nieuwe klanten. Uiteraard moet je niet alles prijsgeven. Een goed blog biedt de lezer waardevolle informatie en activeert hem of haar om meer te willen weten waardoor hij je belt of een e-mail stuurt. Sommigen denken dat een blog uitsluitend gortdroge informatie mag bevatten. En dat een oproep om contact op te nemen ‘not done is’. Geloof ons: ook informatie in een blog moet je smeuïg presenteren. En het is helemaal niet opdringerig of te commercieel om je contactgegevens te vermelden. De lezer van je blog weet echt wel dat jij verkoopgerichte intenties hebt en daar is niets mis mee natuurlijk.