ZakenBlogs

Belastingaftrek voor ondernemers: Welke kosten kun je aftrekken?

Leestijd: < 1 minuut

Als zelfstandig ondernemer is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende kosten die je kunt aftrekken. Door gebruik te maken van deze aftrekposten kun je je belastbare winst verminderen en mogelijk je belastingverplichtingen verlagen. Bij de meeste van deze kosten kun je ook de BTW verrekenen. Zo kun je dus heel voordelig investeren in jouw onderneming. Hieronder bespreken we de belangrijkste aftrekbare kosten voor ondernemers.

Zakelijke kosten

Als ondernemer kun je diverse zakelijke kosten aftrekken. Denk hierbij aan kantoorkosten, zoals huur van bedrijfsruimte, zakelijke verzekeringen, onderhoudskosten en andere benodigdheden die direct verband houden met je onderneming. Het is belangrijk om nauwkeurig bij te houden welke kosten specifiek voor je bedrijf zijn en welke kosten mogelijk een gemengd karakter hebben (zowel zakelijk als privé).

Autokosten

Indien je een auto gebruikt voor zakelijke doeleinden, zijn er bepaalde autokosten die je kunt aftrekken. Dit omvat onder andere brandstofkosten, onderhoud en reparaties, verzekeringen, motorrijtuigenbelasting en afschrijving. Daarvoor moet je wel een sluitende administratie bij houden van je autokosten, waarin je aantoont welk deel ervan voor zakelijk gebruik is.

Reiskosten

Reiskosten die je maakt voor zakelijke doeleinden zijn ook aftrekbaar. Of je nu met de trein, bus, vliegtuig reist of je eigen auto gebruikt, de kosten kunnen worden afgetrokken. Zorg ervoor dat je bewijsstukken en reisadministratie hebt om je zakelijke reiskosten te rechtvaardigen.


Aanbevolen boeken

Boekhouden in Excel voor ZZP-ers & Klein MKB

Boekhouden in Excel voor ZZP-ers & Klein MKB

Bekijk dit boek
Groeien met je bedrijf

Groeien met je bedrijf

Bekijk dit boek
MKB Financiering

MKB Financiering

Bekijk dit boek

Kantoorbenodigdheden

Als ondernemer heb je vaak behoefte aan diverse kantoorbenodigdheden, zoals papier, pennen, cartridges, computersoftware en andere kantooruitrusting. Ook deze kosten kunnen worden afgetrokken.

Communicatiekosten

Kosten voor zakelijke telefoon- en internetabonnementen kunnen ook worden afgetrokken. Houd er rekening mee dat je alleen het zakelijke gedeelte kunt aftrekken als je deze diensten ook privé gebruikt. Het is verstandig om je zakelijke en privé communicatie goed gescheiden te houden.

Opleidingskosten

Als ondernemer investeer je mogelijk in opleidingen, cursussen, workshops en andere educatieve activiteiten die relevant zijn voor je onderneming. Deze kosten kunnen worden afgetrokken. Het is essentieel om aan te tonen dat de opleidingen direct verband houden met je ondernemingsactiviteiten.

Marketing- en advertentiekosten

Het promoten van je onderneming is van cruciaal belang, en de kosten die je maakt voor marketingactiviteiten zoals website-ontwikkeling, drukwerk, online advertenties en promotiemateriaal zijn aftrekbaar.

Verzekeringen

Premies voor zakelijke verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, kunnen ook worden afgetrokken. Het hebben van de juiste verzekeringen is belangrijk om jezelf en je bedrijf te beschermen, en het fiscale voordeel maakt het nog aantrekkelijker.

Voor alle zakelijke kosten die je maakt, moet je een gedegen administratie bijhouden en alle relevante facturen en bonnen bewaren.

Zorg ervoor dat je de specifieke regels en voorwaarden van de Belastingdienst begrijpt met betrekking tot aftrekposten voor ondernemers. Raadpleeg een belastingadviseur of de Belastingdienst voor gedetailleerd advies dat aansluit op jouw specifieke situatie. Door slim gebruik te maken van deze aftrekmogelijkheden kun je als ZZP’er een solide basis leggen voor een gezonde financiële toekomst.

Lees ook:

LinkedIn in cijfers

Judith de Pagter (Gastblogger)

Verbeter je LinkedIn-profiel met deze 10 tips

Jeroen van Netten

3 slimme manieren om je uurtarief als ZZP’er te verhogen

Raymond Veldkamp