ZakenBerichten

Nederlandse olympiërs verdienen 8327 euro aan edelmetaal

Leestijd: < 1 minuut

De Winterspelen 2022 worden misschien wel de succesvolste ooit voor Nederland. Kelbet.nl, dat eerder een juiste voorspelling deed met 36 plakken voor de zomerspelen, schat een medailleoogst in van 23 stuks met een waarde aan edelmetaal van meer dan 8000 euro; negen keer goud, zeven keer zilver en zeven brons.

De waarde van een medaille
Een gouden plak weegt ongeveer 556 gram, waarvan 6 gram goud. Het is eigenlijk een zilveren medaille met een gouden laagje. De waarde van het goud en het zilver bij elkaar is ongeveer 654 euro, gerekend naar de dagprijzen. Een zilveren medaille weegt 550 gram en dat is plusminus 347 euro waard, op dit moment. Brons is eigenlijk een legering van koper en zink met een waarde van 2 euro en 5 cent.
Zuid-Holland mag de hoogste waarde aan edelmetaal tegemoet zien met een prijs van ongeveer 3000 euro voor drie gouden en drie zilveren plakken. Friesland is een goede tweede met 2660 euro en Gelderland spekt de kas met 1000 euro aan edelmetaal.

Medailles per provincie
Zuid-Holland en Friesland worden naar verwachting de hofleveranciers van medaillewinnaars met ieder zes plakken. Groningen en Brabant moeten helaas genoegen nemen met één plak.

Zoetermeer, leiden en Heerenveen
De meest succesvolle plaatsen in Nederland worden Zoetermeer met twee keer goud, Leiden met twee keer zilver en onbetwist bovenaan staat Heerenveen met een onwaarschijnlijke elf plakken. Niet helemaal eerlijk, het komt omdat veel schaatsers zich in Heerenveen hebben gevestigd om te kunnen trainen in Thialf.

Methode:
De woonplaatsen zijn gekozen op basis van geboorteplaats in die gevallen waar sporters in het buitenland wonen of in Heerenveen woonachtig zijn voor trainingsdoeleinden.

Lees ook:

Mike Spetter en Holland Water slaan handen ineen tegen legionella in de horeca

Raymond Veldkamp

Minke Havelaar head of content bij Friday out of the Box

Raymond Veldkamp

BINsystem nieuwe sponsor IJsselmeervogels

Jeroen van Netten